Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2013 19:46 - Разнобой в главна прокуратура да се търси или не наказателна отговорност от побойниците над студента Октай, сплашил Доган с газов пистолет
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 822 Коментари: 1 Гласове:
0



Нападението на Ахмед Доган по време на 23-та конференция на ДПС изненада всички. И НСО, и седящите на трибуната ръководни кадри от ДПС, и самия Доган. Пръв обаче реагира не друг, а седящия в най-далечния от Доган ъгъл секретар на партията - Мустафа Карадайъ, съобщава bTV.
  Карадайъ е на 42 г. и работи в централата на ДПС от 1996 г. Първо като редови служител, после като младежки лидер. Всъщност, той е учредител и първи председател на младежкото ДПС, чийто гост е бил и нападателят Октай Енимехмедов. В ДПС в момента Карадайъ е считан за герой и спасител на почетния председател Доган.
Освен Карадайъ, който не се включва в саморазправата с нападателя обаче, в последвалото меле има много познати и непознати лица. Кои са те?
Прави впечатление присъствието на доста от най-високопоставените кадри на ДПС. Те обаче не участват в побоя с ясното съзнание, че ги снимат десетки камери, а се опитват да разтърват участниците. Това са Лютви Местан, Христо Бисеров, Джевдет Чакъров, Рамадан Аталай. Аталай пък е човекът, който успява да запази основното веществено доказателство - пистолетът, като го държи между краката си през цялото време.
В боя обаче участват куп неизвестни делегати от провинцията, някои от които си пробиват път през залата, за да стигнат до енимехмедов. Там е кметът на търговищкото село Антоново - Танер Али, както и общинският съветник от Пловдив Джамисет Джафер. В боя участват и охранителите на Доган, които се включват в обезвреждането му малко късно - далеч след като партийния елит сам го е повалил на земята.
И докато повечето хора са върху нападателя и участват в мелето, много малка част от присъстващите на сцената се заемат със самия Доган. Първи към него се връщат пресаташето Велислава Кръстева, последвана от Лютви Местан, Джевдет Чакъров и един човек от НСО. Цялата случка от тръгването на Енимехмедов от мястото му до повалянето му отнема около 25 секунди. След него на сцената остават само шал и ръкавица.
Два дни след покушението и след първоначалният категоричен отказ на прокуратурата да разследва биячите с аргумента, че това са "нужните щети в подобна ситуация". Думите са на градския прокурор на София Николай Кокинов.
Прокуратурата ще търси наказателна отговорност и от делегатите на конференцията, нахвърлили се върху нападателя на Ахмед Доган - Октай Енимехмедов. Това заяви зам.-главният прокурор Борислав Сарафов в понеделник пред БНР.
  Градският прокурор Николай Кокинов два дни бе на мнение, че не трябва да се търси отговорност за побоя над Енимехмедов, тъй като в такава обстановка емоциите били в повече и това било нормално.
Сарафов уточни, че прокуратурата продължава да проверява кой точно е нанасял ударите и е участвал в побоя. Анализът ще покаже до кой момент нападателят е бил неутрализиран и от кой нататък е бил малтретиран.   Побоят над 25-годишния Енимехмедов също може да се квалифицира като хулиганство, прави се анализ и ще бъде образувано досъдебно производство, обясни зам.-главният прокурор.
Никой не е имунизиран от наказателно преследване и когато е извършил нарушение, трябва да бъде санкциониран, допълни той. Сарафов повтори, че с газовия пистолет и патроните, използвани от нападателя, не може да се убие човек, затова не може да се говори за опит за убийство.
Октай Енимехмедов е разпитан в хода на досъдебното производство. Той се възползва от правото си да не дава обяснения, посочи заместник-главният прокурор и добави, че това, което знае прокуратурата за Енимехмедов, е от психолозите на МВР, което няма процесуална стойност. Той посочи, че нападателят не е минал през детектор на лъжата.
Прокуратурата ще иска и постоянно задържане на Енимехмедов с два мотива -да не се укрие и да извърши друго престъпление, така и за негова лична сигурност. Лично според мен за него е по-добре да остане в ареста, каза Сарафов.   Нито насилието над Енимехмедов, нито неговото оправдаване от страна на градския прокурор Кокинов е правомерно, реагираха в понеделник и от Българския хелзинкски комитет (БХК) ден, след като вътрешният министър Цветан Цветанов се учуди защо организацията все още не е оповестила становището си по темата.   "Причиняването на физически вреди на човек е оправдано само когато този човек все още представлява опасност за някого. От разпространените в медиите кадри не изглежда това да е било така във въпросния случай. Във всички случаи, не изглежда въпросното причиняване на вреди да е с цел неутрализиране на някакъв риск", смятат правозащитниците.   От БХК напомнят още, че всеки ден получават сигнали за упражняване на подобно насилие над хора, обикновено от представители на органите на реда. Уточняват и, че "този случай с нищо не е изключителен, освен с високата си публичност".   "Реагираме на него обаче не заради нея, а заради неправилното изявление на прокурор Кокинов. Считаме, че то е симптоматично за неправомерното оправдателно отношение на прокуратурата към всички такива случаи – когато (вероятен) извършител на престъпление е обект на своеволно малтретиране за "наказание". Това отношение следва да се коригира и, в този случай, както и във всички останали такива, законът стриктно да се приложи", се казва в позицията на комитета.   От БХК отбелязват също, че държавата дължи на всички граждани и бързо и ефективно разследване на самото нападение над оттеглилия се в събота лидер на ДПС Ахмед Доган.



Гласувай:
0



1. zaw12929 - Аз имам отговор - виж zaw12929/B...
22.01.2013 19:47
Аз имам отговор - виж zaw12929/Blog.bg !!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13025009
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930