Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2013 10:59 - Марси Рийз: Българските журналисти си налагат самоцензура, вероятно заради натиск
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 986 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 26.01.2013 17:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Населението трябва да вземе решение за шистовия газ след широк дебат; изборът трябва да е информиран, обясни Н. Пр. посланикът на САЩ в България.

Много харесвам, че в София можеш да се разхождаш свободно, да отидеш в парка, да пиеш пътьом кафе, заяви по НТВ посланикът на САЩ у нас Марси Рийз.

Европа ще остане важен партньор на САЩ и през втория мандат на Обама, прогнозира Рийз. Тя разказа, че е пропуснала историята с Бионсе и нейното изпълнение на химна. Хората реагират на различни истории и това е естествено. Ние обаче трябва да настояваме да получим фактите за различни новини, коментира посланикът.

Ако в САЩ се беше случило нещо подобно на инцидента с Доган, Рийз каза, че там има специална служба Сикрет Сървиз, която защитава президента. При такова събитие първата реакция е да защитим нападнатия, впоследствие започва разследване на случилото се и ако има заподозрени, започва дълга процедура за установяване на фактите. Нашите служби са организирани по по-различен начин - местна полиция и ФБР. Ролята на медиите също е да опише фактите и да ги анализира; да изиска мнения на анализатори и реакции на хората, за да се получи дискусия, каза Рийз.

Медийният ви пейзаж е доста оживен, има много различни източници на информация. Когато съм разговаряла с журналисти, те са се оплаквали от натиск върху тях и вероятно, за да го избегнат, си налагат някаква самоцензура, каза още Рийз.

Енергийната диверсификация предполага различни източници и пътища за транспортирането им. В САЩ имаше продължителен дебат за шистовия газ, в България трябва да вземете вашето решение; населението трябва да направи информиран избор, вследствие на широк дебат, препоръча Рийз.

"Сблъсъкът цена срещу добив трябва да бъде предмет на широка дискусия. Цената е фактор, но също така и науката е фактор. Когато се съберат двете тези, е добре българите да направят информиран избор", обясни дипломатът и подчерта, че енергетиката е важна за живота на хората.

В САЩ няма национални референдуми, а само щатски и местни, осведоми още Рийз. 

Свалянето на визите за българи, желаещи да пътуват до САЩ, зависи от конкретни промени и изпълнение на поставените към страната ни изисквания, заяви  американският посланик."Когато България изпълни всички законови изисквания в програмата, тогава визите ще бъдат премахнати", обяви Рийз.

Относно втория мандат на Барак Обама посланик Рийс смята, че Европа ще остане важен партньор на САЩ. Тя все пак отбеляза, че трябва да се изчака още малко, за да може да се види целия екип на президента, който ще работи около него.





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12998027
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031