Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2013 21:12 - Протестът на 18.02: "Дянков си отиде, Бойко е наред"
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 946 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Хиляди хора се събраха на нови протести в понеделник, този път с доминиращи антиправителствени лозунги, въпреки обявената сутринта оставка на финансовия министър Симеон Дянков, с която правителството вероятно очакваше да успокои недоволството. Протестът в София, който не беше разрешен и беше организиран чрез социалните мрежи, този път събра доста млади хора, за разлика от неделните демонстрации. Освен че за известно време бе блокирано кръстовището на Орлов мост, се стигна до сблъсъци в полицията и счупен прозорец на парламента.

В София, Варна, Стара Загора, Благоевград и други градове, протестиращите скандират "Дянков си отиде, Бойко е наред", "Мафия", "Оставка".

Протестиращите в София оформиха шествие и спонтанно тръгнаха по "Цар Освободител" към сградата на Народното събрание с намерение след това да се насочат към ул. "Раковски", за да завършат протеста си пред сградата на ЧЕЗ.

Пред Народното събрание бяха пресрещнати от немногобройни служители на специализираните полицейски сили, които препречиха пътя на протестиращите към "Раковски". По-късно дойдоха и сили на жандармерията.

Мнозинството започна да се трупа пред сградата на парламента от страната срещу Софийския университет. Хората скандираха "Мафия", "Оставка".

Оказа се, че полицията не е била подготвена за "обсадата" на парламента, защото около него нямаше железни ограждения.

До сблъсъци се стигна, когато полицията започна да изтласква насъбралите се, но без да прибегва до палки. Около 100-150 души започнаха да замерят с пластмасови бутилки, камъни и клони сградата на парламента и полицаите. Това пък доведе до арести и трима младежи бяха откарани от полицаите към колите на полицията.

Постепенно изтласкани, протестиращите блокираха бул. "Васил Левски" пред университета. Вместо да се разотиват, те поеха обратно към Орловия мост, скандирайки антиправителствени лозунги.

Шествието стигна мирно на Орлов мост, където отново бе блокирано движението. Тук вече имаше повече патрулни коли на полицията, която не се намесваше и само наблюдаваше, очевидно инструктирана да прибягва до сила само в краен случай. Част от протестиращите се насочиха по "Левски" към "Раковски" и сградата на ЧЕЗ, като по пътя обръщаха контейнерите за боклук. Полицията не се намесваше. Където движението на градския транспорт се възстановяваше, шофьорите с клаксони поздравяваха протестиращите.

Спирката на метрото на стадион "Васил Левски" бе затворена от друга група протестиращи. На "Витоша" и "Патриарх Евтимий" полицията започна тактиката на отклонява на отделни потоци на протестиращите. Част от тях се насочиха към Петте кьошета.

По същото време около 150 души се събраха на мълчаливо бдение със свещи пред сградата на Министерството на околната среда и водите до площад "Славейков".

2000 протестиращи в Димитровград блокираха пътя към Хасково. Младежите насядаха на пътното платно и отказаха да пропускат автомобилите и в двете посоки.

Малко по-рано недоволните димитровградчани протестираха в града. Спонтанно множеството се отправи по пътя за Хасково, след като премина през целия град от централния площад. Офисът на EVN в града бе обстрелван с яйца, пиратки, димки и викове "Оставка" и "Мафия".

На протест в Казанлък са били изгорени лозунги и знаме с инициалите на ГЕРБ.


Тагове:   протест,   ток,   ескалация,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13043773
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930