Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2013 18:37 - Пловдив поиска Конституция като швейцарската
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1280 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Пловдив поиска Конституция като швейцарската

„Столипиново“ се влива в общоградския протест срещу EVN в понеделник

 

Пловдив поиска нова Конституция, подобна на върховния закон във Финландия, Норвегия и Швейцария! „Новата Конституция трябва да начертае път към политика на социалната правова държава. Настояваме да се заклейми и отхвърли капиталическата политика и нейния неолиберален модел, чрез който властниците през последните 24 години докараха Родината до национален банкрут и хаос в угода на чужди империи и импералистически политики“, обяви Павел Иванов – един от организаторите на протестите в Града на тепетата.

Исканията са в две части – икономическо и политическо направление, и са обсъждани на кръглите маси в Сливен и София в събота. Прокламацията беше прочетена пред хиляди протестиращи на пл. „Централен“ след шествието по централните улици в града.

Демонстрантите искат по-ниски цени на тока и незабавни проверки на всички ЕРП-та, намаляване на квотите за производство на скъпа електроенергия и вместо нея на вътрешния пазар да се продава евтиният ток, произведен от АЕЦ „Козлодуй“. Понижаване на ставката на косвения Данък добавена стойност до 5%.

Политическите искания са 11 и сред тях са: Да се забранят всички политически партии и техните сателити, грабили народа през тези 24 години, довели ни до Четвърта национална катастрофа; подготвяне на избирането на Велико Народно събрание от средите на протестиращите, без забранените партии и принадлежност към ДС, КНСБ, Подкрепа и другите сателити на мафията; законодателно уреждане на правото за отзоваване на народни представители; конституционно обявяване на публичната (общонародната) собственост за неприкосновена; смяна на политическата форма на управление; пряка изборност на ръководни държавни служители от местно и национално равнище.

Повече от два часа продължи заключителният митинг от днешния протест в Пловдив. Ораторите се надпреварваха да взимат мегафона и да мотивират хората да не се отказват. „Вие сте нашите деца, нашето поколение ви подкрепя! Горете, светете, бъдете достойни синове и дъщери на своите предци. Не се оставяйте да ви унищожат, да ви манипулират! Защото тук пак има някои, които се готвят за топлите местенца!“ - отправи призив към студентите възрастна жена. „Искаме бъдеще – тук и сега“ - отговори множеството. „Не искаме повече хуманитарни помощи, не сме Сомалия! Искаме достойни доходи!“, обяви друг оратор.

В 15-ия ден от протестите в Пловдив се събраха близо 15 000 души. В общонационалния протест се включиха студенти, пенсионери, фенове на „Ботев“ и „Локомотив“ Пд. В челото на шествието застанаха момчета с бръснати глави, редом до тях застанаха жители на „Столипиново“. Студентите носеха плакат с цитат от Иван Вазов: „Стресни се племе закъсняло. Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще му завещайш!“. Към протестиращите се присъедини и група на синдикат „Подкрепа", заедно с техния лидер Атанас Кръстев. В протеста участват и представители на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз начело с председателя д-р Георги Кръстев.

Демонстрацията започна с изгаряне на Конституцията на Р България още сутринта. Ром на средна възраст подпали копие на документа на пл. „Централен“. Мъжът не можа да обясни защо изгори Конституцията, но млада дама, студентка, веднага обясни: Тази Конституция е писана в полза на богатите и срещу интересите на бедните българи.

Множеството непрекъснато се увеличаваше, по пътя от главната до централата на EVN на ул. „Христо Г. Данов“ непрекъснато се присъединяваха нови и нови хора. Сградата на електроразпределителното дружество беше обградена от двоен кордон униформени – полиция и жандармерия. Щитовете на спецполицаите обаче бяха кротко подпрени настрани. Не се наложи да бъдат използвани - демонстрантите се спряха съвсем за кратко. Тук, към тях се присъединиха и представители на местния бизнес, които носеха плат с надпис: „Над 3000 работодатели са фалирали през 2012 година. Как се прави бизнес в тази държава?“. Множеството премина покрай паметника на Съединението със скандирания: „Мафия“, „EVN вън“, „Не на монополите“. Възгласи: „Ууууу“, „Българи юнаци“ и „Пловдив се събуди“ огласиха въздуха, когато стигнаха Съдебната палата. След това шествието премина през бул. „Цар Борис III Обединител“, а в тунела под Античния театър запяха химна на България и патриотични песни. В миг на затишие се чу гърмеж на бомбичка, но полицията мигом укроти разпаления демонстрант.

Маршрутът на шествието беше променен в движение, заради големия брой участници. Демонстрантите достигнаха централна гара, а после по „Иван Вазов“ се върнаха отново на пл. „Централен“. Неизменно в челото на колоната беше Мис Протест – Гергана Георгиева, със запалена факла и гладуващият вече 5-ти ден Иван Бояджиев.

Пловдивчани стартираха подписка за референдум „Не на монополите“. За няколко часа са събрани стотици подписи, обяви Васил Клюнков, който твърди, че е потомък на Левски.

Протестът утре ще бъде от 18 ч. пред централата на EVN. Очаква се да се присъединят жители на „Столипиново“. В квартала се проведе отделен протестен митинг срещу електроразпределителното дружество. Ораторът Цветан Салтъков призова столипиновци да се включат в общоградския протест наравно с останалите пловдивчани. Бившият шеф на имамите Хайри Мурад пък разказа за далаверите с вакъфските имоти и отклоняването на 500 000 лева от наемите им. Мурад отправи обвиненията си на турски език, тъй като „българският му не бил добър“. Митингът в „Столипиново“ започна с музикални изпълнения на специално поканен за събитието оркестър и завърши с всенародно веселие.

БЛИЦ



Тагове:   протест,   столипиново,   EVN,


Гласувай:
4


Вълнообразно


1. nikikm - Добър материал!Но:
24.02.2013 21:13
Цитирам:"Демонстрантите искат по-ниски цени на тока и незабавни проверки на всички ЕРП-та, намаляване на квотите за производство на скъпа електроенергия и вместо нея на вътрешния пазар да се продава евтиният ток, произведен от АЕЦ „Козлодуй“. Понижаване на ставката на косвения Данък добавена стойност до 5%."
*ТОВА ОЗНОЧАВА ОСТАВАНЕ НА ЕРП В БЪЛГАРИЯ!

цИТАТ:"Политическите искания са 11 и сред тях са: Да се забранят всички политически партии и техните сателити.."
*А,кой ще ги забрани?

Цитат:"законодателно уреждане на правото за отзоваване на народни представители; конституционно обявяване на публичната (общонародната) собственост за неприкосновена; смяна на политическата форма на управление; пряка изборност на ръководни държавни служители от местно и национално равнище."
*Много добре звучи,но и много безлично,пожелателно! Тук има много малки дяволи! И т.н.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001202
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031