Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2013 11:31 - DW: Къде сбърка Борисов
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 2594 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 27.02.2013 11:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Бойко Борисов дойде на власт с щедри обещания. Заричаше се, че щял да разбие мафиотските структури в икономиката и политиката. А се оказа, че дори е закрилял отявлени престъпници, твърди германският журналист Юрген Рот.

Когато Борисов обещаваше, че щял да се пребори с корупцията и да разбие мафиотските структури, мнозина му повярваха. Но очакванията им така и не се сбъднаха, казва германският разследващ журналист Юрген Рот и добавя: "Дори да приемем, че Борисов е имал силни противници, които са се борели със зъби и нокти за запазване на своите привилегии, не видяхме той да полага някакви особени усилия да изпълни обещанията си. А беше избран именно заради тях."

В крайна сметка се стигна дотам, че докато обикновените хора в България мизерстваха, една малка група от хора продължиха да забогатяват. Протестът срещу високите сметки за ток беше само искрата, която подпали чергата и на политиците. Възможно е народният протест да е бил отчасти организиран, финансиран и направляван с цел да падне правителството на Борисов. Но дори да е така, това не променя с нищо ситуацията, казва Рот.

Низ от лъкатушения

Германският журналист посочва и някои от успехите на това управление - като например факта, че на една част от старата номенклатура й беше отрязан достъпът до управленски позиции. Борисов имаше освен това една отлична министърка на правосъдието, която, за разлика от него, беше с чисто агентурно минало. Основната му грешка е, че направи твърде малко за преодоляване на разделението в българското общество, а важни реформи в образованието и на трудовия пазар умряха още в зародиш. Борбата срещу корупцията се водеше спорадично, а в един определен момент дори стана ясно, че Борисов закриля отявлени престъпници, посочва германският журналист.

image Юрген Рот

Юрген Рот говори и за българина Пламен Горанов, който се самозапали във Варна в знак на протест срещу огромното влияние на групировката ТИМ в правителството на Борисов. Този трагичен инцидент, премълчан от повечето български медии, е израз на отчаянието на много хора в България, убеден е германският журналист. Той критикува и лъкатушенията на Борисов в енергийния сектор - там премиерът първо разтваряше всички врати пред руския деспот Путин и неговите наместници, след което обаче реши, че България все пак трябва да се държи като представител на голямото европейско семейство.

"Покажете ми поне един почтен политик!"

На този етап Юрген Рот не вижда достойна алтернатива на това правителство: "Покажете ми поне един представител на политическата класа, независимо от кой цвят, който да е почтен и безукорен човек! Партиите в парламента са изчерпани, а едно ново социалистическо управление би било пагубно за България", казва германският журналист и добавя, че може би единствено Меглена Кунева би могла да е някаква алтернатива - тя поне не може да бъде обвинявана в корупционни практики, а и доста активно се застъпва, поне на думи, за гражданското общество. Тя обаче може да успее само ако се съюзи със Зелените и Синята коалиция, казва Юрген Рот.

Това наистина е може би единствената алтернатива, но проблемът е, че тя се нуждае и от европейска подкрепа, казва Рот и добавя: "Знаем, че Европейската народна партия (ЕНП) подкрепя Борисов, а европейските социалдемократи поддържат българските социалисти. Което само по себе си е направо скандално", казва в заключение германският разследващ журналист Юрген Рот.

Автор: Е. Лилов; Редактор: Д. Попова-Витцел

DW.DE


Тагове:   анализ,   DW,   борисов,


Гласувай:
5


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12999425
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031