Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.03.2013 16:33 - Служебният кабинет ясен на 13 март
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 434 Коментари: 0 Гласове:
0



След като и ДПС върна мандата за съставяне на правителство, президентът Росен Плевнелиев съобщи във вторник, че най-късно на 13 март ще назначи служебен кабинет, чиито приоритети ще са различни от тези на сегашното управление, съобщава електронното издание Медиапул.

Плевнелиев повтори, че предсрочните избори ще са на 12 май. Той не спомена конкретни имена за служебното правителство, но посочи, че структурата му ще е различна и ще има трима вицепремиери – икономически, социален и по еврофондовете.

"Вярвам, че министърът на финансите не трябва да е вицепремиер. Министърът на финансите по презумпция казва "не", същевременно над него трябва да има вицепремиер, който да работи за развитие, да работи за "да". Вярвам, че трябва да има зам.-министър-председател, който да бъде икономически компетентен, който да задава посоката на развитието, и финансовият министър да си върши работата, така че да държи финансовата дисциплина", каза президентът.

"Вярвам, че в областта на силовите ведомства и в областта на всичко, свързано с отбрана, сигурност, правосъдие, ще зададем посоката на най-големия приоритет за нас – това ще бъде другият вицепремиер, няма да бъде силовият министър, а ще бъде този, който да бъде символ отново на развитие в областта на социалната политика, труда и отношението към тази най-важна тема за българите – социално-отговорната държава. Министърът на труда и социалната политика трябва да бъде вицепремиер, за да можем да зададем посоката на нивото вицепремиери, посоката на приоритетите и посоката на развитието – социална политика, политика за доходи, политика за заетост и работни места и от другата страна – вързано към икономиката, която трябва да генерира тези работни места", посочи държавният глава.

"Трябва да има и трети вицепремиер, който да отговаря по еврофондовете", завърши Плевнелиев.

Досегашните двама вицепремиери бяха вътрешният министър Цветан Цветанов, отговарящ за силовия сектор и финансовият министър Симеон Дянков – за всичко останало.

На 5 март президентът връчи и последния
 мандат за съставяне на правителство - на Движението за права и свободи, което върна мандата, както направиха преди това ГЕРБ и БСП. С това конституционната процедура по съставяне на правителство в рамките на този парламент приключва и държавата отива на предсрочни избори, независимо от натиска на улицата за съставяне на програмен кабинет, генерална ревизия на изборното законодателство, свикване на Велико Народно събрание и пр.

Президентът повтори, че най-ранната възможна дата за избори е 12 май, а най-ранната дата, 
на която може да бъде назначено служебно правителство, разпуснато Народното събрание и освободено правителството в оставка, е 13 март, за да бъде спазен предвиденият в Конституцията максимален срок от 2 месеца между датата на разпускане и датата на изборите.

Плевнелиев отбеляза, че на проведените политически консултации с парламентарните партии те ясно са заявили, че в рамките на действащото НС е невъзможно да бъде съставено и подкрепено правителство от какъвто и да било вид – партийно, експертно, програмно.

"След всички тези кръгове на консултации Иван Костов поиска властта. Веднага, след което г-н Сидеров декларира, че ще излезе на въоръжена борба. Не ни трябва това в този момент на нестабилност на България. Въпреки това за четвърти път вчера проведох разговори с г-н Костов и с лидерите на големите парламентарни групи, които отхвърлиха всякаква възможност да подкрепят предложението на г-н Костов. В рамките на конституционната процедура ще обявя задачите и приоритетите пред служебното правителство, както и имената на министър-председателя и министрите, така както правя всичко – публично и открито", каза Росен Плевнелиев.

"Изпратил съм на НС и на МС в оставка исканията на протестиращите, които ни заливат отвсякъде", продължи той и допълни, че правителството в оставка и парламентът "ще преценят и ще се отнесат максимално отговорно към тях, което е в правомощията на служебното правителство ще бъде обсъдено".

"Към министър-председателя и към министрите в служебното правителство ще се сформират обществени съвети. Те ще дадат механизма, с който гражданското общество да участва и гласът на хората да бъде чут при вземането на решенията на служебното правителство. Ще намерим работеща формула при структурирането на тези съвети", каза Плевнелиев, независимо от отпора, който срещна от протестиращи и синдикати по време на петъчните консултации за формиране на Обществен съвет.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001662
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031