Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2013 10:55 - Кметът на Пловдив пред "24 часа": Следващият министър на финансите ще е от Пловдив
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 604 Коментари: 0 Гласове:
0



Интервю с кмета на Пловдив инж. Иван Тотев във в. "24 часа".

Иван Тотев е кмет на Пловдив от година и три месеца. В миналия мандат беше районен кмет на “Източен” и областен управител. Той е сред учредителите на ГЕРБ. Завършил е компютърни системи в Техническия университет и публична администрация в Пловдивския университет. Роден е на 28 октомври 1975 г. в Пловдив.

- Г-н Тотев, уместни ли са аналогии между Пловдив и Варна, където Кирил Йорданов подаде оставка след мощни протести, а напоследък отделни групи настояват и за вашата?

- Пловдив и Варна са коренно различни. В последната година това, което се случва в нашия град, пловдивчани го чакат от десетилетия. За първи път те имат самочувствие, че са жители на втория български град. Съпоставките с Варна са неуместни.

- Как си обяснявате скандиранията пред общината?

- Това са малки групички на фона на 380-хилядното население. Винаги има хора, които се водят по актуалното на деня, но за голямо съжаление не можем да идентифицираме кауза. Опитите ми да разговарям с тях удариха на камък. Поканих инициативни комитети и взеха да се обвиняват един друг, че не били легитимни. Никой не е наясно кой какъв е между тях и комуникацията е трудна.

- Начело на протестите в Пловдив са крайнолеви движения като “Че Гевера” и на Трети март имаше бой между двама водачи. Смятате ли, че скандиранията срещу вас са инспирирани от тях?

- В първите дни на протеста в Пловдив видяхме младежи от БСП и “Че Гевара”. За капак дойде и изявлението на Сергей Станишев срещу управлението на града, което говори за една предизборна кампания в Пловдив, където БСП традиционно се представя слабо.

- Притесняват ли ви скандиранията срещу вас?

- Не е приятно. Последният протест беше на нерегламентирано място, където деца танцуваха за Трети март. Но ние сме толерантни към протестиращите. Съдействаме им, като затваряме големи булеварди, за да минат те. Надявам се да не прекрачваме границита.

- Как отговаряте на исканията им срещу вас?

- С работа. Всеки ден правим нещо ново за Пловдив. Тази седмица всеки ден стартираме нов строителен обект. Това ще продължи до края на мандата. Строят се детски градини, правят се булеварди, надлези, мостове.

- Каква е логиката тогава да се иска оставката на един работещ кмет?

- В политиката невинаги има логика. Отделни лидери не ги интересува, че Пловдив върви добре. Те имат политическа линия, независимо че тя е разрушителна за града.

- Един от аргументите на протестиращите е срещу местните данъци. Не беше ли грешка тяхното увеличаване?

- Данъците в един кметски мандат трябва да бъдат увеличени през втората година. Подходихме внимателно, като се съобразихме в нашия град те да бъдат най-ниски в сравнение с другите големи общини. Цената, която плащаш да живееш в един модерен град като Пловдив, е много по-ниска от тази да речем в София, Бургас, Варна, Велико Търново. Не е вярно, че в нашия град местните налози са завишени с 40%. Няма такова нещо! Данъкът за МПС е нагоре с 33%. Такса смет за домакинства е вдигната от 1,2 на 1,5 промила, а за фирмите е намалена от 5,5 на 5,3 промила. Но никой не се интересува от фактите. Тези, които скандират пред общината, не знаят какви са ставките. Има нещо съществено - данъчните оценки в Пловдив са по-ниски от София, Варна, Бургас.

- Досега изтъквахте, че Пловдив се развива, защото кметът и правителството са от един отбор. Ще се промени ли това при следващия кабинет?

- Пловдив стартира най-мащабния си обект - многофункционалната зала, която се чака от 40 г. Тя ще е втора след “Арена Армеец”. До момента общината е получила от държавата за нея 24 млн. лева. Очакваме още 12 млн. лева. Но дали ще дойдат тези пари ще зависи от новия финансов министър.

- Със Симеон Дянков работехте добре, но със следващия?

- Да се надяваме, че следващият финансов министър ще е от Пловдив.

- Менда Стоянова?

- Не мога да коментирам.

- Има ли опасност започнатите големи археологически разкопки да бъдат замразени?

- Не, те се финансират с общински средства. Тази година сме увеличили парите със 100%. Планираме мащабни проучвания на площада, където се разкрива западната част от Римския форум. До края на мандата площадът ще бъде напълно обновен.

- Да не би да искате Пловдив да стане втори Рим?

- Той е, защото паметниците от римската епоха са най-бляскави в нашия град. Къде другаде има Римски стадион и такъв Античен театър? В Стария град създаваме нови места за атракция. Започват разкопки на Небет тепе, където животът се е зародил преди хилядолетия.

- Ще се ремонтира ли разместеният калдъръм в Стария град?

- Той не е пипан повече от 20 г., на мен се пада да го пренаредя. Има избран изпълнител и средства, започваме.

- Как ще се развива Пловдив - като индустриален или туристически град?

- Категорично и двете. До края на април ще открием три нови предприятия. 2013-а е годината на големите инфраструктурни проекти. Подписахме мандатното писмо с ЕБВР, от която теглим 30 млн. лева. Те ще бъдат вложени в обновяване на основните булеварди в града.

- Огорчен ли сте от възгласите за оставката ви?

- Не. Изпитвам удоволствие, когато се разхождам по улиците, да ме спират и да ме поздравяват за промяната, която се вижда в града. Това е най-голямата оценка за мен и ми дава сили да продължа.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13032171
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930