Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2013 07:59 - Президентът представя служебното правителство, Марин Райков е най-вероятният премиер
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 436 Коментари: 0 Гласове:
1



Президентът Росен Плевнелиев ще представи министър-председателя и състава на служебното правителство в 16 часа днес. Държавният глава и служебният премиер ще направят изявления в Гербовата зала на "Дондуков" 2, уточни пресслужбата на президента. Очаква се Плевнелиев да посочи какви ще са целите на временното правителство, освен подготовката и провеждането на предсрочните парламентарни избори на 12 май.

Мотото на служебния кабинет ще бъде "За Европа, за демокрация, за икономическо развитие", съобщи в понеделник в интервю за австрийския вестник "Дер Щандард" Плевнелиев. Президентът вече неведнъж коментира, че макар и с мандат от два-три месеца (или по-дълго, ако следващият парламент не събере мнозинство за нов избор - бел.ред.), това правителство има възможност да свърши повече неща, да "заработи за силна международна репутация, за дисциплина, за стабилност", да започне да решава проблеми и че спрямо задачите му, ще избере кои да са хората в него. 

Именно попълването на министерските постове се оказа най-трудното предизвикателство. Президентът беше подложен от натиск (на партийни, опозиционни, икономически интереси) до целенасочена и ожесточена атака особено в някои медии. На някои от най-предпочитаните от Плевнелиев номиниции, явно също е било оказвано влияние да не приемат постове в служебното правителство - ситуация, описана от самия президент в неформален разговор (изтекъл в медиите) като "отстрелване" на кандидати.

През медийно обръщение минаха от българския еврокомисар Кристалина Георгиева до самономиниращи се кандидати като икономиста Димитър Иванов или собственика на "Левски" Тодор Батков. Финалният избор е правен от президента в последните няколко дни, а за някои от позициите разговорите продължаваха и вчера. 

Въпреки липсата на официални потвърждения (от президенството отказаха пред "Дневник" какъвто и да е коментар за евентуалния премиер и министри до обявяването следобед), в понеделник вечер някои от членовете на служебния кабинет станаха ясни с голяма вероятност.

Дипломат за премиер

Най-често посочваното име за служебен премиер вчера вечерта беше на Марин Райков - посланик на България в Париж. Той беше сочен и за вероятен външен министър в служебния кабинет. Райков е бил зам.-министър на външните работи (тогава министър беше Надежда Михайлова) в кабинета на Иван Костов (1998-2001 г.). Влезе като зам.-министър на външните работи и в правителството на ГЕРБ, но през 2010 г. отново замина за Париж.

Марин Райков е роден във Вашингтон, САЩ на 17 декември 1960 г. Баща му Райко Николов е бил посланик на България в Кувейт, ООН- Женева, Италия и Югославия. Райков има висше образование "Международни отношения" от УНСС (преди промените - ВИИ "Карл Маркс"). Според негови визитки, публикувани в медиите, започва работа в МВнР в отдел "Страни от Югоизточна Европа" през 1987г. и извървява кариера от младши дипломат, през съветник до пълномощен министър. През периода 1991-94 г. е първи секретар в посолството  в Белград, след това работи в дирекция "Права на човека" във външно министерство, после е зам.-постоянен представител на България в Съвета на Европа в Страсбург (1996-1998г) и след това започва политическата му кариера в правителството на Костов. След първия си период като посланик в Париж, между април 2005 г. и юни 2009 г. отново работи в МВнР  в дирекция "Външнополитическа координация и планиране". Владее френски, английски и руски език.


Преди седмица Плевнелиев обяви, че в служебния кабинет ще има трима вицепремиери. А техните ресори ще бъдат труда и социалната политика, управлението на еврофондовете (предстои ключовото договаряне на парите, които България ще получи през следващия програмен период) и икономиката и финансите. Президентът обаче изрично уточни, че не финансовият министър ще е и вицепремиер. Както и, че не е необходим силов заместник на министър-председателя (досега такъв беше вътрешният министър).

Другите почти сигурни назначения в служебния кабинет са на:

- Петя Първанова като министър на вътрешните работи. В момента тя е шеф на дирекция "Европейски съюз и международно сътрудничество" във ведомството. 

- Екатерина Захариева, която ще поеме регионалното министерство, където беше зам.-министър в екипа на Плевнелиев, а след това премина с него на "Дондуков" 2 като главен секретар на президента. Тя беше сочена и за възможен служебен премиер, както и за вицепремиер.

- Деяна Костадинова като министър на труда и социалната политика. За кратко тя беше заместник министър в екипа на Тотю Младенов (юни 2011 - февруари 2012), където отиде от Министерски съвет. В момента Костадинова е секретар по социални политики, младежта и спорта на президента. 

- Актьорът Владимир Пенев за министър на културата.

- Световният и европейски шампион по плуване Петър Стойчев като министър на спорта.

Вестник "Труд" посочва в днешния си брой като евентуален финансов министър Калин Христов, който в момента е подуправител на БНБ, а за военен министър - доц. Тодор Тагарев, който е работил на различни позиции в министерство на отбраната, бил е и съветник на Николай Младенов докато оглавяваше ведомството, има научна и преподавателска кариера.

В интервюто за "Дер Щандард" вчера Плевнелиев описа министрите като хора, успели да изградят сами своите компетентност и репутация и отново посочи, че бъдещият кабинет трябва да покаже повече амбиция от това да организира следващите избори и да овладее донякъде кризата.

Докога ще работи парламентът

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева обяви вчера, че очаква в указа на президента Росен Плевнелиев да има посочена дата за разпускане на парламента за 14 или 15 март. Тогава ще бъде и заключително заседание на това Народно събрание. Днес то ще заседава извънредно от 13 часа, като дневният ред започва с ратификации и не е ясно дали във вторник ще стигне до точките с промени в законите - за туризма и за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, има и внесено от опозицията предложение за мерки за намаляване на цените на тока и "осигуряване на базовите потребности на потребителите на енергия на приемливи цени".

Във връзка с разпускането на правителството в оставка отчети за работата си днес ще направят досегашният вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, а също и министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, на здравеопазването Десислава Атанасова и на образованието Стефан Воденичаров.

Бойко Борисов подаде оставка на ръководеното от него правителство на 20 февруари и още тогава заяви, че управляващата партия ГЕРБ не възнамерява да участва в служебен кабинет. Основният му мотив да напусне поста по думите му са протестите, които прераснаха в сблъсъци между полиция и демонстранти.

До съставянето на служебно правителство се стигна, след като трите най-големи парламентарно представени партии - ГЕРБ, БСП и ДПС, отказаха да съставят нов кабинет в рамките на 41-ото Народно събрание.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13034595
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930