Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2013 13:00 - Пловдивските депутати напират за нов мандат
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 506 Коментари: 0 Гласове:
0



В 9.57 часа вчера председателят на парламента Цецка Цачева удари последния звънец за край на 41-ото Народно събрание. Пловдивският вестник "Марица" попита с какво ще се занимават оттук нататък пловдивските депутати и дали са доволни от работата си за последните 4 години.
В анкетата са включени 10 народни представители от Пловдив и областта. Всички до един с малки изключения се надяват отново да са в листите и да влязат в следващия парламент, отбелязва изданието.

През 2009 година ГЕРБ вкара 10 народни представители ­ 6 от Пловдив и 4  от областта. Всички депутати от ГЕРБ от Пловдив са и председатели на районни организации и като такива са номинирани отново. Кой от тях ще влезе в листите, ще реши Изпълнителната комисия на партията. Неофициално вече стана ясно, че водач на листата е шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. “Марица” не успя да се свържe с нея, но колегите є я похвалиха за работата є през годините и уточниха, че всички инфраструктурни проекти, които са се реализирали в града с помощта на държавата, са станали с активното съдействие на Менда Стоянова.

Костадин Язов беше зам.-ръководител на постоянната делегация на НС в парламентарната асамблея на НАТО и член на три комисии ­ по външна политика и отбрана, по околна среда и води и по бюджет и финанси. Има вкарани 11 законопроекта. Основно се занимавах с външна политика и не мога да оценя работата си като депутат, пътувах много в чужбина и отстоявахме правилно позициите на държавата в международните организации, в другите три комисии съм правил всичко по силите си, да отстоявам позиции и да бъда полезен, коментира Язов. Номиниран е за депутат от районната организация на “Южен”. Предстоят ни нови избори, ще имаме много работа и едва ли ще има време за почивки, казва вече бившият народен представител.  Казва, че не е мислил за това, какво ще прави, ако не бъде избран за депутат, но може би ще се занимава с частен бизнес.

Вили Шопова беше член на комисията по култура, гражданско общество и медии и на комисията по труда и социалната политика. Вкарала е 13 законопроекта като депутат. Казва, че е доволна от това, което е свършила за почти четири години в парламента. Важен момент беше запазването на Държавна опера в Пловдив и лобирах пред министър Рашидов да се запази статутът и успях, организирала съм много концерти, работили съм с театъра и операта, споделя Шопова. Не мога сама да преценя дали ще съм на избираемо място в листата, това ще го реши Изпълнителната комисия. Оттук нататък ще се занимавам с изборите, има много работа покрай тях. Номинирана съм за депутат от районната организация в “Западен”, допълва тя.

Зоя Георгиева беше член на комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения. Има внесени 7 законопроекта. На стотици хора съм помогнала и в Пловдив и в София, където се занимавах с проблеми с етажната собственост. Няма закон, който да не съм прочела, участвала съм във всички работни групи, пресякла съм няколко закона, в които е имала лобистки текстове, и смятам, че съм работила в полза на обществения интерес. Като председател на районната организация в  “Централен” съм номинирана за депутат. Не знам дали ще бъда на избираме позиция в листата, ако се преценя кой как е работил, би трябвало да имам шансове, уточнява Зоя Георгиева.

Димитър Лазаров беше водач на листата на ГЕРБ в областта през 2009 година. Беше член  на комисиите по правни въпроси и външна политика и зам.-председател на Комисията по околна среда и води. Бил е член на няколко временни комисии, сред които тази за изработване на Изборния кодекс, и има внесени близо 15 законопроекта. Оценката от работата ми ще я дадат избирателите, ако участвам на следващите избори. Няма време за почивка, предстоят ни избори, член съм на ГЕРБ от основаването на партията и ще участвам активно в кампанията Номинации за депутати вървят в цялата страна и Изпълнителната комисия ще вземе решението за листите, казва Димитър Лазаров.

Народните представители от БСП в парламента бяха четирима - двама от града и двама от областта. Неофициално вече се знае, че водач на листата в града ще бъде отново Стефан Данаилов. Преди 4 години Ламбо оглави листата на социалистите.
Втори беше Захари Георгиев. Очакванията са отново той да е на избираемо място. В момента текат номинации от основните партийни организации, след което те ще бъдат одобрени на градска конференция на 24 март, но окончателно кой ще влезе в червената листа, ще реши Националният съвет на БСП.

Дал съм съгласието си да бъда номиниран, дали ще стане, ще решат нашите структури и конференция. Два-три дни ми се иска да си почина, но дали ще успея, не знам, защото е малко времето до изборите. Активно ще работя по време на кампанията, има желаещи да се срещат с мен по приемните. Дали съм бил полезен като депутат, ще кажат хората, самият аз имам своето удовлетворение с това, което съм успял да вкарам като проектозакони, казва Захари Георгиев. Той беше член на комисията по регионална политика и местно самоуправление. Има внесени 7 законопроекта и зададени десетки въпроси по време на парламентарен контрол.

Петър Мутафчиев водеше областната листа на БСП през 2009 година. Беше член на комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения. Има внесени три законопроекта и десетки зададени въпроси по време на парламентарния контрол. Това НС не можа да изпълни ангажиментите си по важни въпроси за страната и затова си отиде с протести, казва бившият транспортен министър. Рано е да се говори за листи, в БСП има ясни процедури по отношение на номинациите. Моят ангажимент е да работя в изборната кампания и да постигнем добри резултати, коментира Мутафчиев. Той е сред номинираните за народен представител. Ако управляващите бяха по-сговорчиви и търсеха консенсусната политика в интерес на народа, а не само закони, защитаващи определени интереси на фирми, близки до ГЕРБ, всички ние щяхме да сме по-активни в работата си, твърди Петър Мутафчиев.

Милена Христова влезе в парламента от областната листа на БСП. Тя беше член на Комисията по регионална политика и местно самоуправление. Има три внесени законопроекта и десетки зададени въпроси към управляващите по време на парламентарния контрол. Не е ясно дали ще бъде в листата на БСП. Ще се върна към предишната си работа като юрисконсулт в Изпълнителната агенция по горите. Може би ще си взема малко почивка преди това. Дали ще бъда включена в листите, ще преценят общинските партийни съвети. Доволна съм донякъде от работата си като депутат, има и неща, които не съм успяла да свърша. Каквото и да се случи, няма драма, казва депутатката.

 От ДПС през 2009 година влязоха двама депутати от областта ­  Петя Раева и Тунджай Наимов.
 “Марица” разбра, че водач на листата в града отново ще бъде Петя Раева. Областната листа ще оглави Джевдет Чакъров. Петя Раева беше член на Комисията по земеделие и гори. Има внесен един законопроект и зададени четири въпроса на парламентарен контрол. Няма да има почивка за мен, тези дни ще имаме срещи в Северна България и след това ще започнем активна работа покрай изборите. В края на март ще бъдат ясни листите, нищо друго не мога да кажа, беше категорична Петя Раева. Лично аз съм доволна като депутат от работата си, но не мисля, че управляващите се справиха добре като депутати, каза Раева.

Атака вкара през 2009 година Павел Шопов от града и Огнян Стоичков от областта.
Павел Шопов беше зам.-председател на парламента и член на комисията по бюджет и финанси, има вкарани 16 законопроекта и десетки зададени въпроси на парламентарен контрол. Дали ще е водач на листата отново в Пловдив, все още не е ясно. Предстоят ни избори и ще работим активно, всички 20 принципа, които сме защитавали от 8 години, ще продължим да ги защитаваме, тъй като те са се превърнали в програма на партията. Мога да бъда честен пред себе си, че всичко, което трябваше да направя, го направих в национален план като проекторешения и декларации. Активно се опитвах да спася панаира, вярно, че засега не е съвсем приватизиран държавният дял. Пловдивските депутати помогнахме за субсидиите за възела на Скобелева майка, настоявах и да бъде удвоен пътят на излизане от магистралата към първата отсечка на Съединение, каза Шопов.

От Синята коалиция през 2009 година влязоха също двама депутати ­ Димо Гяуров от градската листа и Йордан Бакалов от областната. Димо Гяуров беше зам.-председател на Комисията по външна политика и отбрана и член на Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси. Рано е да се каже с какво ще се занимавам, има много опции. Най-вероятно обаче ще се занимавам с това, с което съм се занимавал и по-рано ­ с адвокатстване. Има шансове отново да съм депутат, но е е рано да коментирам този въпрос. Ще си почина първо малко и ще отида в планината, казва юристът. След разцеплението в СДС той се присъедини към Единство на Надежда Михайлова и Мартин Димитров, което ще участва на изборите с ДСБ. 41-ото НС беше най-особеното НС и усещането не беше много комфортно в него, много често липсваше колегиалност, нещата от мнозинството се правеха на инат, въпреки това нашата ПГ успя да свърши много работа, като започнем от това, че сме рекордьори по законопроекти на брой депутати, бяхме изключително активни в дебатите и по комисии и в пленарна зала, припомня Гяуров.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001278
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031