Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2013 14:45 - Папа Франциск се възкачи на Светия престол
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 469 Коментари: 0 Гласове:
0



Папа Франциск призова за съчувствие и помощ за най-слабите и опазване на околната среда. В първата си проповед след интронизацията новият глава на Римокатолическата църква заяви, че истинската власт на папата произтича от смирената и конкретна служба и заяви, че той "трябва да отвори обятията си, за да посрещне с обич и съчувствие цялото човечество, по-специално най-слабите, най-бедните и онеправданите".

"Не трябва да се страхуваме от добротата, нито от съчувствието", заяви папа Франциск, цитиран от електронното издание Медиапул.

image

Снимка: Reuters



По-рано на пищната церемония по интронизацията му във Ватикана той получи символите на папската си власт - палиум (бяла вълнена лента с избродирани шест разпятия) и сребърен "пръстен на рибаря. Близо 1 млн. души се събраха в центъра на Ватикана за официалното встъпване в длъжност на новия папа.

Лидерите на различни течения в християнството също присъстваха на церемонията. Сред тях бе и Константинополският патриарх Вартоломей I. Ватиканското радио съобщи, че Константинополски патриарх присъства на интронизацията за първи път от 1054 г., когато източната и западната част на християнския свят се разделят.

Папа Франциск отправи и силен призив опазването на околната среда.

"Трябва да уважаваме всяко божие създание и да опазваме околната среда, в която живеем. Това означава да защитаваме хората, да показваме обич и загриженост към всеки, основно към децата, възрастните, нуждаещите се, към всички, за които обикновено се сещаме на последно място", заяви Франциск, цитиран от Ройтерс.

На политическите, социалните и икономическите лидери папата каза, че "не трябва да допускат знаменията на разрушението и на смъртта да съпътстват хода на света.

"Всичко е поверено на грижите на човека. Ако човек не изпълнява това задължение, когато се грижим за сътворението и за братята си, разрухата намира своето място. През всяка епоха има Ироди, които кроят смъртни планове, разрушават и обезобразяват лицето на мъжа и на жената", каза папата.

"Призванието да закриляме се отнася не само за нас, християните, то има чисто човешко измерение и се отнася за целия свят", заяви Франциск.

Облечен в семпло бяло расо и усмихнат, папата приветства от открития папамобил множеството, което го аплодираше. Папата вдигна палец към тълпата - жест, който се очертава да стане типичен за него, след като по този начин той приветства и журналистите в събота, дошли да се срещнат за първи път с него. Франциск успя да целуне и няколко бебета, които му бяха подадени и дори настоя да слезе от папамобила, за да погали лицето на инвалид, докаран на площада с носилка.

След това той се помоли на гроба на Свети Петър, смятан за първия папа в католическата традиция.

Хиляди хора още от 5 часа сутринта се стекоха на площад "Свети Петър". Мнозина развяваха аржентинското национално знаме.

В началото на церемонията един от кардиналите заяви според традицията на интронизацията: "Добрият пастир натовари Петър с мисията да храни агнетата и овцете си, днес Вие го наследявате като лидер на тази църква".

160 световни делегации почетоха интронизацията на папа Франциск. Сред гостите бяха президентите на Аржентина и Бразилия, представителите на Евросъюза Херман ван Ромпой Ромпой и Жозе Барозу, канцлерът на Германия, премиерите на Испания и Франция, българският президент Росен Плевнелиев.

Католическата църква в България бе представена от Апостолическия екзарх и председател на Епископската конференция монс. Христо Пройков и епископа на Софийско-Пловдивския диоцез монс. Георги Йовчев



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13040154
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930