Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03.2013 17:24 - Кампанията на ГЕРБ: Имаме воля
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1363 Коментари: 0 Гласове:
0



"Имаме воля" е мотото, с което ГЕРБ тръгва на предстоящите предсрочни избори. То бе обявено от председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков, който отговаря за маркетинга на кампанията. В сряда ръководството на доскоро управляващата партия без лидера й Бойко Борисов представи предизборния щаб и акцентите в програмата за следващ управленски период.

Посланието ни е, че знаем какво трябва да се направи и имаме воля да го постигнем, обясни Герджиков защо са се спрели на това мото, цитиран от Медиапул.

image

Снимка: БГНЕС

Зам.-председателят на партията и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов отново е председател на Националния предизборен щаб на ГЕРБ. Той отговаря за логистиката за изборите.

Бившите министри Делян Добрев, Ивайло Московски, Лиляна Павлова, Томислав Дончев, както и Цветанов, зам.-финансовият министър Владислав Горанов и Елен Герджиков са участвали в писането на програмата, с която партията на Бойко Борисов възнамерява да управлява още един мандат.

Представените й акценти показаха, че тя не се различава съществено от програмата, с която партията се яви на изборите през 2009 г., а призивите на протестиращите от февруари срещу монополите и бедността - слабо са намерили отражение.

"Достатъчно сме силни да си признаем грешките", включително "грешката Найденов"

Достатъчно силни сме да си признаем, че не бяхме съвършени и допуснахме грешки, каза Томислав Дончев, който като министър предпочиташе да афишира повече експертната си страна, отколкото политическата.

"Само силният може да признава грешките си. Ръстът на икономиката беше по-нисък, отколкото гражданите искаха. Доходите на мнозина граждани бяха по-ниски. Допуснахме и кадрови грешки. Дали това е дефект на младостта – е друг въпрос. Доказахме, че можем да носим отговорност. Платихме не само собствената си сметка, но и сметката на другите”, добави Дончев.

"Ще предложим пътя на истината и пътя на разума. Няма да участваме в предизборното надмятане. Няма да обещаваме, ще споделим намеренията си във всички конкретни сфери, начина, по който ще превърнем България в по-добро място за живеене”, посочи Дончев.

След което обяви, че партията му се гордее с всичко, което е постигнала до момента.

След като също се съгласи, че партията му е допуснала грешки, но не и в най-важните области, че е имала и кадрови провали, Цветанов бе принуден да признае, че такъв провал е и земеделският министър Мирослав Найденов - министърът, който обираше най-много похвали от премиера Бойко Борисов.

Цветанов обясни също, че с повдигнатото обвинение срещу Мирослав Найденов, ГЕРБ доказали, че няма политически чадър над никого, включително и над министрите им. От думите му обаче така и не стана ясно как изказването му се покрива с реалните факти, че делото срещу Найденов три години е било без движение в прокуратурата, докато кабинетът "Борисов" бе на власт.

Прозрачност и борба с корупцията - както никога досега

"Всички административни срокове могат да бъдат редуцирани поне наполовина. Всички регулативни режими, регистрационни, могат да бъдат намалени”, каза Дончев. Сходни предложения на Синята коалиция преди две години бяха отхвърлени от мнозинството на ГЕРБ в парламента.

"Имаме конкретно предложение - администрацията да връща обратно пари, ако не е спазила срока за предоставяне на дадена услуга. Ако изпълним всичко заложено, можем да осигурим не по-малко от 5 милиарда лева годишно чуждестранни инвестиции в реалното производство. Ще осигурим подкрепа поне за 12 000 нови предприятия в сферата на производството, иновациите и услугите”, продължи да рисува светла картина Дончев.

"Електронното управление едва ли е панацея, но със сигурност е мярка за по-добра достъпност, ефективна борба с корупцията и прозрачност. Имаме амбицията в първите 2 години от мандата то да е факт. Целим обособяване на министерство на икономиката и министерство на туризма”, посочи Дончев.

"Гарантираме запазването на валутния борд до навлизане на страната в еврозоната, стремеж към балансиран бюджет. Ние сме за запазването на 10 процента плосък данък. Това е добра мярка за работещите, за бизнеса”, каза Томислав Дончев.

Лихвена амнистия за два месеца, в които могат да се платят стари задължения

Дончев посочи още, че ГЕРБ ще предложи лихвена амнистия за два месеца за задължения за минали периоди като подкрепа за малките и средните предприятия.

"Ще осигурим увеличаване на финансовата подкрепа за майките”, добави Дончев и посочи, че деинституционализацията на отглеждането на деца без родители също ще е сред приоритетите на партията.

"Освен всички форми на субсидирана заетост, може да бъде направено още – въвеждане на минимално почасово заплащане, стимули за работодатели, които наемат лица до 29 години. Можем да осигурим временна заетост на около 50 000 млади души”, каза още Томислав Дончев.

Приоритет е създаването на нарочна оперативна програма за наука, научни иновации и образование.

Има две морални основания за вземане на заем от държавата - едното е образованието, а второто - инфраструктурата, каза още Томислав Дончев.

Земеделието е един от секторите, където може да се осигури допълнителна заетост, допълни още той.

Шосейни, жп и дигитални и всякакви други магистрали

"Ще завършим "Струма”, ще продължим "Хемус”, ще разширим Коридор номер 4, жп-връзката между София и Бургас. Имаме амбицията да инвестираме върху дигиталните магистрали”, добави Дончев.

Той продължи с намеренията на партията, сред които са слагане на край на водния режим в 20 населени места, по-голяма прозрачност и гражданско участие в управлението.

Борисов и Цветанов водят по две листи, поне четирима министри също ще са начело

Лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов ще води две листи, аз ще водя две листи, съобщи Цветанов на въпрос как се подреждат листите на партията за изборите.

В момента продължават срещите с областните структури, с общинските ръководители, кметовете на съответния избирателен район. Днес и утре ще приключим окончателно с тях и до неделя ще представим на лидера (Борисов) целия доклад, за да можем да представим водачите на многомандатните избирателни райони”, посочи Цветанов.

По думите му - за някои от бившите министри като Делян Добрев, Ивайло Московски, Лиляна Павлова, Томислав Дончев, за зам.-министър Владислав Горанов, Елен Герджиков също се обмисля да са водачи на листи.

"Няма да направя отстъпление от района, в който съм избран мажоритарно и е почти сигурно, че ще съм водач на листата във Велико Търново”, каза още Цветан Цветанов.



Тагове:   политика,   избори,   ГЕРБ,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13044333
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930