Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2013 07:36 - Само един шеф на районна избирателна комисия не е от ГЕРБ
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1339 Коментари: 0 Гласове:
2



Само един от 31-те председатели на Районни избирателни комисии (РИК) не е от ГЕРБ. Това стана ясно от проверка на Mediapool сред решенията на Централната избирателна комисия (ЦИК) за назначаване на съставите на РИК в страната.

На заседание на ЦИК, продължило почти до сутрешните часове на 28 март, изборните специалисти така и не успяха да преборят вече установената практика – ГЕРБ да получават всички председателски места на комисиите, движещи изборите в многомандатните избирателни райони (МИР).

Въпреки новия текст в Изборния кодекс, който изисква ръководствата на РИК (председател, зам.-председател и секретар) да са разпределени на квотен принцип, съответстващ на процентното представителство на партиите в парламента, отново не можа да се получи справедливо разпределение на управата на комисиите.

"Изборният кодекс не казва как да разпределим тези квоти", заявиха от ЦИК. "Като цяло ръководството на всички РИК в страната са общо 93-ма души, по един председател, зам.-председател и секретар. Законово изискване е в районната комисия председателят и секретарят да не са от една партия. В закона не е изяснено обаче как разпределяме тези постове по квоти", обясниха неофициално от ЦИК.

"Дали законотворецът е имал предвид, че от всички 31 председатели ГЕРБ получава 17 души, а останалите 14 места се разпределят между другите партии, като това се прилага и за другите постове, можем само да гадаем. Можем да гадаем и дали от всички 93-ма в ръководствата на РИК над 50 трябва да са на ГЕРБ, а останалите да са на опозиционните партии", разказаха от комисията.

"Прави впечатление, че кодексът е писан по начин, който не предполага как тези текстове ще се приложат", обясниха още от ЦИК. "Ако бяхме възприели 17 председатели от ГЕРБ, всички заместник-председатели трябваше да са от същата партия, защото просто партията, според сметките, трябва да има над 50 души в ръководствата", обясниха от ЦИК. Затова предпочетохме да им дадем 30 председателски места и някои заместник-председателски, заместниците и секретарите да останат за опозицията", твърдят от комисията.

След дългото умуване в ЦИК рекапитулацията показва, че ГЕРБ има 32 ръководни места, което означава – 30 председатели, 1 секретар и един заместник-председател.

Коалиция за България получава 25 ръководни места, ДПС - 22, Синята коалиция - шест. Шест заместник-председатели и секретари са разпределени и за "Атака", а за НДСВ, която е представена в Европейския парламент, получава двама души в ръководствата на комисиите в страната.

Освен окончателното разпределение на местата в РИК, ЦИК оповести в четвъртък, че на страницата на комисията е активна и електронната форма за заявление за гласуване извън страната.


Тагове:   политика,   избори,   цик,   РИК,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13029974
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930