Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2013 08:51 - Защо държавата иска да ни храни с конско месо
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1071 Коментари: 2 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Бившият министър на земеделието Мирослав Найденов със сигурност има заслуги за едно огромно добро дело за българските потребители - отделянето на растителната от животинската мазнина в храните.
Въпреки неистовата съпротива на производителите да продължат да лъжат всички нас, потребителите, с качеството и състава на продуктите, Найденов успя да се наложи по отношение на 2 неща: продуктите с растителни съставки да бъдат на отделна витрина от животинските и на етикетите им да бъде изписано конкретното съдържание.
За съжаление тези разпоредби, приемани от всички българи като победа над измамника производител и търговец, може да отпаднат.
Пък после нека се питаме защо в саламите имало конско, вместо телешко, коя аджеба е институцията, която трябва да контролира качеството и по-важното: защо не го прави предварително, а постфактум?


Ето какво пише по казуса с палмовото масло в. Марица

Вероятно само още 2 седмици потребителите ще са сигурни, че купуват истинско сирене. Имитиращите продукти с растителни мазнини, които сега са на отделни щандове, ще се наредят до истинските. Опасност за това има, ако падналата във вторник във Висшия административен съд (ВАС) Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти, не се обжалва в 14-дневен срок от Министерския съвет и Министерството на земеделието. Ако няма контрареакция от тяхна страна,  ще влезе в сила старата наредба. Според нея производителите на палмови продукти спокойно могат да си пишат на етикетите, че предлагат сирене, а някъде със ситни букви на етикета да отбелязват, че вътре има и растителни мазнини. Потребителите обаче все още нямат навика да четат всичко на етикета, така че лесно могат да се подведат.

От Асоциацията на млекопреработвателите атакуваха в съда сега действаща наредба, която регламентира производството, предлагането и етикетирането на млечните продукти с мотив, че такъв регламент в Европейския съюз няма, и че са дискриминирани в собствената си държава. Според наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти те нямат право да произвеждат по едно и също време в едно предприятие истински продукти и ментата, както и не повече от два пъти в годината да минават от едното към другото производство. За евентуални промени са длъжни да уведомяват Агенцията по храните. Солени глоби са предвидени за нарушителите. Според Закона за храните, който произвежда млечни продукти и имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко, и наруши Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, ще се наказва с глоба от 15 до 20 хиляди лева. Ако нарушителят е юридическо лице, глобата ще стига до 100 000 лева. При повторно нарушение ще се отнема разрешителното на обекта.

Ако заради политическата и икономическата ситуация в страната  сегашната наредба падне отново във ВАС при евентуално обжалване, с лека ръка ще направим крачка назад, коментират от Агенцията за безопасност по храните.



Тагове:   храна,


Гласувай:
2


Вълнообразно


1. nikikm - Мръсници!
04.04.2013 21:16
Не трябва да има дребни букви нито да се коментира здравето на хората!ПЪЛНА ЗАБРАНА ЗА ХИМСЪСТАВКИ,ПОДМЯНА НА ЕСТЕСТВЕНИТЕ ПРОДУКТИ,е-ТА,РАЗНИ И ПР! нЕ ПРЕДУПХРЕЖДЕНИЯ И "ХОРАТА НЯМАЛИ НАВИЦИ ДА ЧЕТАТ"..А ЗАБРАНИ,ПЪЛНИ И ВСЕОБХВАТНИ!НАРОДЪТ ТРЯБВА ДА ПРОИЗВЕЖДА И ЯДЕ САМО СОБСТВЕНА ПРОДУКЦИЯ И СЪОБРАЗНО ТРАДИЦИИТЕ!ВНОС ПРИ ДРАКОНОВ КОНТРОЛ!ОСТАНАЛОТО Е МАЩАБНО ТРОВЕНЕ И ГЕНОЦИД!ДА ГО ЗНАЯТ ВНОСИТЕЛИТЕ,ПХРОИЗВОДИТЕЛИТЕ И ТЪРГОВЦИТЕ!ЕДИН ДЕН ЩЕ ИМ СЕ ТЪРСИ СМЕТКА!
цитирай
2. nikikm - Всъщност,
04.04.2013 21:18
конското е по-екологично и по-здравословно от хранените с химфуражи телета и говеда,инжектирани с неща,които причиняват нашата смърт и оглупяване!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996111
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031