Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.04.2013 08:03 - Българи в списъка с офшорни сметки!
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1486 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Анонимна "къртица" от офшорната финансова индустрия разкри самоличността на хиляди притежатели на тайни сметки, които облекчават чрез подобни хватки данъчното си бреме, пишат в днешните си броеве британският вестник "Гардиън",  германският "Зюддойче Цайтунг" и френският "Монд".

Трите издания, наред с ББС и "Вашингтон пост" са сред големите медии в 46 държави по света, получили, благодарение на Международния консорциум на разследващите журналисти (МКРЖ), достъп до харддиск с 260 гигабайта информация, съдържащ 2.5 милиона документа, включително списък с имената на 130 хиляди души от над 170 държави. Сред тях са политици, олигарси, търговци на оръжие, представители на шоубизнеса, финансисти.

Дискът е бил предаден на журналистическата организация в началото на миналата година и информацията в него, която обхваща период от около 30 години, е била разследвана близо 15 месеца под ръководството на организацията.

Данните са изтекли от две дружества, предлагащи офшорни услуги - в Сингапур и на британските Вирджински острови.

Документацията дава пълна картина за функционирането на данъчните оазиси, механизмите на тайни преводи на пари и съмнителни операции с използването на подставени фирми и т. нар. тръстове.

От днес, както отбелязва "Зюддойче Цайтунг", започва публикуването на материалите и първите резултати от анализа на предоставената информация.

Разобличителните документи дават пълна картина за функционирането на данъчни убежища, тайни преводи на пари и съмнителни операции с използване на подставени фирми и тръстове и включват имена на правителствени представители и богати семейства от Великобритания, Канада, САЩ, Индия, Пакистан, Индонезия, Иран, Китай, Тайланд, както и от бивши комунистически страни.

Сред последните в сайта на МКРЖ е спомената и България, но подробности не са дадени.

"Гардиън" цитира бивш икономист от международната консултантска компания "Маккинзи", който оценява сметките на богати хора в подобни данъчни убежища на поне 32 трилиона долара.

Кой вече излезе от списъка на "Офшорлийкс"?

В няколко от водещите медии бяха изнесени имената на известни лица от бизнеса и политиката по света:

Скот Йънг, милионер и съратник на покойния Борис Березовски, който сега е в затвора заради укриването на доходи от бившата си съпруга. Неговият адвокат контролира активите му на Британските Вирджински острови (БВО). Сред тях са компания, която се занимава със строителни проекти в Москва на стойност 100 млн. долара.

В затвора се намира и известният играч на покер Ахилеас Калакис, който използвал подставени компании на БВО, за да получи 750 млн. паунда от британски и ирландски банки.

Във Франция вече предизвика смут осветяването на името на Жан-Жак Ожие, който бе ковчежник по време на избирателната кампания на президента Франсоа Оланд и е негов стар приятел. Ожие създава компания, която действа в Китай. Регистрира я обаче на Каймановите острови, а 25% от нея са собственост на друга негова компания, регистрирана на Вирджинските острови.

Бившият министър на финансите на Монголия между 2008 и 2012 г. Байартсог Сангаджав и зам.-председседател на местния парламент, притежава дялове от компанията Legend Plus Capital Ltd, регистрирана в китайска офшорна зона. В тайна сметка в Швейцария високопоставеният държавник влага 1 млн. недекларирани долара, бидейки по същото време ръководител на Азиатската банка за развитие, отпускаща фондове за развитие и на монголската икономика. Според "Гардиън" Сангаджав е готов да се оттегли от заеманите от него постове и отчита като грешка недекларирането на активите.

Това не е единствената известна личност от Азия, която попада в списъка на "Офшорлийкс". Друга такава личност е дъщерята на бившия президент на Филипините Фердинанд Маркос - Мария Имелда Маркос Маноток, която в момента заема поста управител на провинция Северен Илокос. От 2005 г. тя е съветник по финансовите инвестиции на компанията Sintrat Trust, в която притежава дял, неупоменат в данъчната й декларация.

В Азербайджан името на президента Илхам Алиев и на неговото семейство излизат в четири холдинга, регистрирани на Вирджинските острови. Президентът и жена му Мерибан са притежатели на един от холдингите от 2003 г., а двете им дъщери Арзу и Лейла - на три от 2008 г. Холдингите са управлявани от Хасан Гозал - високопоставен чиновник, чиято компания BTP е спечелила много публични поръчки в Баку.

Олга Шувалова е инвестирала в холдинг, базиран на Вирджинските острови от 2007 г. Жената на руския вицепремиер Игор Шувалов има връзка и с транзакции на компания, базирана на Бахамите. Съобщението за Шувалова бе отминато с преднамерено мълчание от руските електронни медии, единствено агенция ИТАР-ТАСС му даде по-голяма гласност.

От списъците съвсем не липсват известни личности от САЩ, свързани с бизнеса и политиката. В базата данни са 4000 американски граждани. Такава е Дениз Рич. Нейният бивш съпруг, известният и у нас петролен магнат Марк Рич, беше осъден за финансови машинации и помилван от бившия президент Бил Клинтън. Дениз Рич, учредителка на фондове в подкрепа на Демократическата партия, е вложила 144 млн. долара в тръст, регистриран на островите Кук (Нова Зеландия) и е притежателка на недекларирана яхта, носеща името "Лейди Джой". Тя се отказва от американското си гражданство през 2011 г., за да приеме австрийско.

В Канада адвокатът и бивш политик Тони Мершант, женен за сенатор Пана Мершант, вече е имал проблеми с данъчните. Проучването на Международния консорциум на разследващите журналисти стига до негова офшорна сметка от 1998 г., в която има 800 хил. долара. Според "Гардиън" неговите финансови агенти са отказали контакт на журналистите с Мершант по темата, защото имало риск "той да получи сърдечна криза".

В Испания баронеса Кармен Тисен-Борнемиса придобива между 1996 и 2004 една компания и после втора през 1994 г., като и двете са регистрирани на островите Кук. Вдовица на милиардера Тисен, тя използва двете компании, за да купува произведения на изкуството на търговете на "Сотсбис" и "Кристис" като едно платно на Ван Гог, купено през холдингите, е изложено в момента в музея "Тисен" в Мадрид. Нейният адвокат заяви, че мадам Тисен-Борнемиса действително има сметки по тези холдинги, но те единствено служели, за да може по-лесно да се трансферират произведенията на изкуството от една страна в друга.



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001846
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031