Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2013 10:22 - МВнР: Няма пострадали българи при експлозиите в Бостън по време на маратона
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 637 Коментари: 0 Гласове:
0



Най-малко трима души са били убити и над 140 - ранени след три експлозии по време на Бостънския маратон, предаде Асошиейтед прес, като се позова на последните данни на властите. По непотвърдена информация една от жертвите е 8-годишно дете. Най-малко 17 от ранените поне 144 души са в критично състояние. Част от пострадалите са със спукани тъпанчета.

Няма пострадали българи при експлозиите в Бостън, съобщиха от Министерство на външните работи, позовавайки се на информация от посолството на Р България във Вашингтон. От ведомството уточняват, че на 15.04 т.г. две бомби са избухнали близо до финалната линия на Бостънския маратон в 14 часа и 50 минути местно време през интервал от 12 секунди.  Трето взривно устройство е било обезвредено от силите за сигурност. В резултат на взривовете са загинали 3 души. Ранени са над 140, от които 17 в критично, а 25 души в тежко състояние.

Посолството във Вашингтон и Генералното консулство на Р България в Ню Йорк поддържат постоянна връзка с местните власти.

От полицията в Бостън  е предоставен телефон за информация за пострадалите: +1 617 6354500.

За контакт:
Посолство на Република България във Вашингтон:

Централа: +1 202 387 0174, +1 202 387 0365
Факс: +1 202 234 7973
Ел.поща:
Embassy.Washington@mfa.bg
Генерално консулство на Република България в Ню Йорк
Централа: +1 212 935 4646, +1 212 935 7920
Факс: +1 212 319 5955
Ел.поща: Consulate.NewYork@mfa.bg


Световните агенции предават още:

Първите два мощни взрива отекнаха почти едновременно на разстояние от около 100 метра един от друг. Пълните с хора улици в района се превърнаха в кървава сцена с откъснати крайници и изпотрошени стъкла.

Малко по-късно трета бомба избухна в библиотеката „Джон Кенеди" в града, този път без пострадали. Все още не е потвърдено дали има връзка между двете експлозии на финалната линия на маратона и тази в библиотеката.

Още поне две неексплодирали бомби бяха открити близо до финала на 42-километровото трасе на маратона. Представител на Белия дом, пожелал да запази анонимност, заяви, че експлозиите са разглеждани като терористичен акт. Разследването е поето от ФБР.

Google пусна търсачка за издирване на пострадалите. Сайтът дава възможност чрез попълване на името на издирван човек, да се получи информация дали е настанен в някоя от местните болници. До момента над 1 000 души вече са използвали услугата.

Повече за Бостън може да прочетете ТУК

Около 23 000 бегачи участваха в Бостънския маратон, който се провежда в центъра на града и привлича над половин милион зрители. Престижното състезание се организира в Деня на патриотите - празник в щата Масачузетс, на който се отбелязва годишнината от първите сражения по време на Американската революция през 1775 г. Повече за историята, развитието и значението на Бостънския маратон прочетете ТУК

image

Следователите, които поеха разследването на атентата в Бостън, заявиха, че издирват „тъмнокож или чернокож мъж", вероятно с чуждестранен акцент в изговора, който може да има връзка с трагедията, при която загинаха трима и бяха ранени близо 144 души, предаде Си Ен Ен.

Мъжът е бил с черна раница и се е опитал да влезе в зона с ограничен достъп около 5 минути преди първия взрив. В разследването участва тричленен екип от сапьорския отдел към американския флот. Неизбухнало взривно устройство бе намерено в хотел на „Бойлстън стрийт", близо до мястото на атентата. Още едно устройство е открито на неуточнено засега място. Според член на Комисията за вътрешната сигурност в парламента на САЩ нападението е „добре извършена, координирана и планирана атака".

Служители на ФБР провеждат обиск в апартамент в околностите на Бостън в рамките на разследването на причините за експлозиите, които избухнаха по време на ежегодния маратон в града, предаде агенция Интерфакс. Губернаторът на щата Масачузетс Дивал Патрик съобщи, че в Бостън остават в сила засилени мерки за сигурност. Избирателно ще се проверяват раници и пакети. Губернаторът призова хората да са изключително внимателни.

image

Президентът на САЩ Барак Обама обеща, че ще бъдат открити извършителите на бомбените експлозии в Бостън. "Все още не знаем кой и защо е направил това и хората не трябва да избързват с изводите преди да разполагаме с всички факти", заяви Обама в телевизионно обръщение след бомбените експлозии.

Обама е в контакт с федерални правоохранителни агенции и властите на щата Масачузетс. "Всяка проява с взривни устройства очевидно е терористична проява и ще се третира като такава", каза официален представител на Белия дом.

Началникът на полицията в Бостън Ед Дейвис заяви, че не е имало информация за конкретни заплахи преди експлозиите в града. Дейвис призова хората да не се събират на големи групи на обществени места и заяви, че всеки оставен на улиците предмет ще се третира като подозрително устройство. Мобилните телефонни услуги в Бостън са спрени, за да се избегне евентуално дистанционно задействане на други взривни устройства.

Кметът на Вашингтон Винсънт Грей заяви, че няма информация за конкретна заплаха срещу столицата на САЩ. Две ядрени централи в щатите Масачузетс и Ню Хемпшър увеличиха мерките за сигурност след експлозиите в Бостън. АЕЦ "Пил грим" се намира на 72 км южно от Бостън, а АЕЦ "Сибрук" на около 72 км северно от града. /Дарик






Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12994956
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031