Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.04.2013 17:10 - Плевнелиев: Досиетата да се вкарат в Държавния архив след 2014 г. и всички да имат достъп до тях
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 498 Коментари: 0 Гласове:
0



Архивите на бившата Държавна сигурност да бъдат предадени в комисията по досиетата, да бъдат дигитализирани, архивирани и от там съхранени в държавния архив, всеки да има достъп до тях, а не "някой да посредничи, четейки вместо нас". За това се обяви президентът Росен Плевнелиев след среща с председателя на комисията по досиетата Евтим Костадинов, директора на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Драгомир Димитров, на директора на Служба "Военна информация " (военното разузнаване) Веселин Иванов и министъра на отбраната Тодор Тагарев.

image

Росен Плевнелиев се срещна с директора на Служба "Военна информация" Веселин Иванов (вляво), директора на Националната разузнавателна служба Драгомир Димитров, Евтим Костадинов, председател на комисията по досиетата и министъра на отбраната Тодор Тагарев (вдясно). Темата беше последната поправка в закона за досиетата.
Фотограф: Цветелина Белутова




Срещата идва седмица, след като излезе проверката на комисията по досиетата на състава на служебното правителство, която установи принадлежност към бившия репресивен апарат на зам.-министъра с ресор енергетика Божан Стоянов. Оказа се, че през 2008 г. той е искал справка от комисията за себе си и тогава му е издадено удостоверение, че към онзи момент, когато комисията не е разполагала с архивите, а е питала отделните служби, за Стоянов не са установени данни за принадлежност. 

Покрай този казус стана известно, че двете разузнавателни служби все още не са предали архива на комисията по досиетата, нито списъците с щатните разписания. А с последната поправка в закона за досиетата от края на 2012 г. отпадна закрилата да не се огласяват сътрудниците на бившата Държавна сигурност (ДС), които след демократичните промени са заемали постове в средния и висшия ешелон на разузнаването. Въпреки натиска на двете служби, президентът не наложи вето на поправките, а бившият вътрешен министър Цветан Цветанов обяви, че ГЕРБ няма да отстъпи.

Четири месеца по-късно обаче НРС и военното разузнаване все още не са предали имената на всички служители. Димитров декларира готовност още следващата седмица да предаде на комисията по досиетата 200 архивни единици, като отбеляза, че от 2010 г. службата му не е спирала този процес. До края на годината пък военното разузнаване трябва да предаде своя архив.

"Мина четвърт век, стига с тази Държавна сигурност, след 25 години няма какво повече да бъде тайно", обяви днес и президентът Плевнелиев. Според него всички граждани имат право да разберат истината от първо лице за службите от тоталитарната власт, а не на парче и отново и отново да правим проверки, понякога противоречиви. Комисията по досиетата трябва да получи пълната информация, за да може еднозначно да каже кой е и кой не е агент на Държавна сигурност, посочи президентът.

Плевнелиев обеща да инициира и дебат в следващия парламент, така че да се постигне съгласие след 2014г. всички архиви на тайните служби на тоталитарната държава до 1989 г. да бъдат открити, публични, прозрачни и да станат част от Държавния архив. /Дневник



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13031583
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930