Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2013 12:31 - 6 трика да излъжете подслушвачите
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 3929 Коментари: 2 Гласове:
8

Последна промяна: 26.04.2013 12:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Ако имате притеснения, че ви подслушват - било конкуренти или държавата, то най-сигурният начин да се защитите е един - да не използвате мобилния си телефон за разговори, които искате да останат тайна.


Но понеже това е почти невъзможно, преди всичко трябва да определите от кого се пазите и какви ресурси има противникът ви. Дали става въпрос за частно подслушване, поръчано от конкуренти или недоброжелатели, или около вас душат специалните служби на държавата. Тогава може да определите и сложността на защитата, която ще изберете, и какви ресурси да отделите за осигуряването й.

Първата препоръка на експертите е да не оставяте телефона си без надзор. Особено на обществени места или в колата, съветва "24 часа". Защото много бързо той може да се окаже снабден с бръмбар, от който да слушат разговорите ви. Или с програма, която активира микрофона му. Най-елементарна проверка дали телефонът ви е "заразен" е да го доближите до включени високоговорители. Ако те започнат да пращят, без да използвате телефона, значи имате монтиран подслушвател.

А за защита от подслушване експертите отделят 6 основни начина.

Разговори в роуминг

Най-сигурният начин е да ползвате карта на чужд оператор. Оказва се, че техниката, с която разполагат МВР или частни компании, не позволява разговорите в роуминг да се слушат в реално време. Така можете да договаряте сделки или назначения в едно или друго ведомство, без да се притеснявате, че след това записи от разговорите ви ще попаднат в ръцете на някой "съвестен гражданин", който да ги пусне по медиите.

Този метод на защита обаче е свързан с по-високи разходи, тъй като входящ разговор в роуминг в държави от ЕС се таксува за 35 ст., а ако вие се обаждате, ще платите 91 ст. Ако пък сте си купили картата на ваше име, то след време може да бъде установено, че точно вие я ползвате и да бъдат изискани разпечатки от съответния оператор. Но няма да има запис на самия разговор.

Ако пък ползвате карта на чуждо име, тогава е почти невъзможно да бъде установено, че вие сте говорили от нея.

Предплатена карта на чуждо име

По-простичък способ е да прибегнете до предплатен SIM. Вярно, че вече и у нас има изискване тези карти да се продават след регистрация на купувача им. Но и това изискване може да се заобиколи с класически метод - регистрация на чуждо име. Той стана особено популярен напоследък с прехвърлянето на фирми със задължения на безработни. Същата схема се прилага и с картата за мобилен телефон.

Остава само да намерите някой, който да се навие да купи предплатен пакет, да го регистрира на свое име, а след това да ви го даде за ползване. В такъв случай е желателно да имате и втори апарат, в който да е поставена предплатената карта.

Задължително е той да се държи на място, което само вие знаете. А след като проведете необходимите разговори, да изхвърлите картата. В такъв случай, дори да са ви записали, е почти невъзможно да се докаже, че точно вие в точно даден момент сте ползвали въпросната карта и сте говорили с точно определен човек.

Разговори през интернет

Трети вариант да се справите с подслушването е да "заобиколите" мрежата на мобилния оператор. Това е възможно чрез т.нар. телефония през интернет, известна като VoIP. Тогава за провеждането на разговора се използва световната мрежа, а не тази на оператора, чийто абонат сте. Почти всички по-съвременни телефони имат опцията да се ползва интернет чрез Wi-Fi връзка, дори без да има SIM карта в апарата. В такъв случай спокойно можете да логнете, да речем, в Skype, който криптира разговорите, и да се свържете със събеседника си.

Ако се спрете на този вариант, за препоръчване е да ползвате кодирана Wi-Fi мрежа. Ако нямате на разположение и сте в отворена точка на достъп, като например в кафене или бензиностанция, можете да криптирате връзката. Почти всички безжични интернет точки на достъп имат кодиращ софтуер, просто трябва да сте запознати с указанията за настройките.

Трябва да знаете, че ако са ви проследили физически, тогава в радиус от 100 метра могат да ви подслушват чрез специални устройства. И още нещо - и интернет доставчиците са задължени да съхраняват информация. Така че след време може да се появят данни за разговорите ви.

Използвайте месинджъри

Четвърти начин да се предпазите от подслушване е да използвате услугите на някой от месинджърите. Класически пример са продуктите с марката "Блекбъри". Те са известни с това, че при използването на услугата месинджър информацията е криптирана. При това сървърите се намират извън България и е много трудно кодът за достъп да бъде разбит и да се прихванат съобщенията ви.

За другите видове системи за съобщения също има програми за криптиране. Като например OTR (Off The Record). Важно е човекът, с когото си говорите, да използва същата програма. Криптиране може да се използва при връзка чрез MSN, Yahoo!, Google, Jabber и т.н.

И не на последно място - не използвайте една и съща парола за различните ви акаунти. Ако използвате еднакъв код, той може лесно да бъде свален от сайт, който например няма криптиране.

За тези, които искат да са напълно сигурни, че няма да бъдат подслушвани, има и специално разработени софтуери за защита на разговорите и информацията. Те обаче са доста скъпи, тъй като се използват и устройства за защита, които обикновено работят на принципа на преобразуване на гласовия трафик по линията. Най-често това става още в самия телефон. Сигналът минава през мрежата в защитен вид и се преобразува в разбираема реч в апарата на събеседника ви.

Софтуери също пазят, но са скъпи

В България има разработен и роден софтуер SecureGSM, който пази от подслушване както разговорите, така и изпратените съобщения. Програмата е предназначена за телефони с операционна система Windows Mobile. Тя шифрира гласовия трафик, като използва многочислов шифър и специализирани алгоритми.

SecureVoice е софтуер, аналогичен на SecureGSM, но той осигурява защита на телефони, които работят със Symbian. Софтуерът работел с криптиращ механизъм, прилаган от военни структури.

PhoneCrypt работи аналогично на SecureVoice. Програмата улавя и алармира за атаки от типа man-in-the-middle. Съдържа и модул за криптиране на файловете и директориите на самия телефон.

Защитата с продуктите можело да бъде съпоставена с тази на системите за сигурност, използвани от тайните служби, силовите министерства и военните организации.

Системата за защита Cryptotel пък "прекарва" гласовите данни през тунел до сигурни сървъри. И ако някой се е включил да ви подслушва, ще види просто разбъркани потоци от данни.

Авторите на въпросните софтуери уточняват, че няма безапелационна сигурност. Но това, което предлагат, е подслушването на телефона да стане толкова трудно и скъпо, че отсрещната страна да се откаже.

Специалните телефони

Освен защити с програми, можете да си осигурите и със специални телефони. Част от водещите производители предлагат например телефон с т.нар. екраниране. Става въпрос за изключително тънък пласт специално фолио, което се вгражда между SIM картата и микрофона на апарата. Така се създава екран, който защитава предаваната информация. Същия телефон обаче трябва да има и човекът, с когото си общувате.

Предлагат се и специални апарати, които работят чрез цифрово кодиране на гласа. Цената на едно такова устройство обаче е няколко хиляди долара.

Има и детектори, които засичат подслушвателно устройство дори и през стени. Могат и да определят честотата, на която предава, и от какъв тип е. В комплект с тях вървят устройства срещу подслушване, които генерират шум. Той прави трудни разбирането и филтрирането на звука.

image

Съществуват и заглушаващи устройства, които пречат да се подава информация от GPS-а в телефона за местонахождението ви.

Можете да прибегнете и до т.нар. скрамблери, които затрудняват подслушването. Те обаче не дават гаранции, че сигналът не може да бъде дешифриран. Поради това използването им осигурява скриването на даден разговор в рамките на няколко часа. 
 



Тагове:   подслушване,


Гласувай:
8


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. skarif - Най-сигурно...
26.04.2013 12:55
Най-сигурно е да постъпвате честно и почтено, така че, дори и да сте подслушвани, да не могат да ви компрометират. Имаме огромен дефицит именно на честност и почтеност. Затова и сме на тоя хал.
цитирай
2. анонимен - Предлагам и седми трик, вече позабравен, но бърз и поне засега сигурен
26.04.2013 22:46
Използване на пощенски гълъби ... :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996646
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031