Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2013 20:33 - БСП започва срещи с енергийния отрасъл, за да се намери решение на проблемите му
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1294 Коментари: 0 Гласове:
0



 Съветът по енергетика на Българската социалистическа партия (БСП) започва поредица от срещи с фирмите от енергийния отрасъл, за да събере информация колко тежко е състоянието в отрасъла и да подготви редица предложения за решаване на проблемите му. Това съобщи във вторник избраният за депутат от листата на БСП в Търговище Явор Куюмджиев, който в правителството на тройната коалиция бе зам.-министър на енергетиката.

image

Куюмджиев каза пред Mediapool, че ще бъдат проведени срещи не само с представители на трите електроразпределителни дружества ЧЕЗ, ЕВН и “Енерго-Про“, но и с търговци на електроенергия, които са потърпевши от спада на износа на електроенергия заради високите такси за ползване на мрежата на “Електроенергийния системен оператор“. Планирани са и разговори с производителите на ток от възобновяеми източници, сочени за виновници за проблема с високите цени на тока и чието производство в последния месец и половина системно се ограничава заради ниското вътрешно потребление и експорт. Срещи ще има и с фирми, които се занимават с поддръжката на енергийната мрежа.
БСП обаче не смята да се вижда с шефовете на държавните енергийни дружества, тъй като те са назначения на ГЕРБ.
С тази серия от срещи искаме да си изясним какво се случва в момента в енергетиката и да си изясним доколко е тежка ситуацията, за да може да се подготвят решения за решаването на проблемите, за които чуваме, коментира Явор Куюмджиев.
“Има реална опасност от много драматични събития, като срив на доставката на електроенергия, и то в много скоро време, поради натрупани в последната година проблеми. В енергийната система на страната не достигат огромни средства, които се акумулират в особено големи размери от първи януари, откакто на практика спряхме да изнасяме ток. За пръв път се превърнахме в транзитна държава за унгарски и румънски ток, който тече за Турция. Това лиши българската енергетика от огромни приходи. Когато се продължи дълго време подобна ситуация, опасността от тежък срив е много голяма”, каза представителят на БСП.
Първите срещи ще са в петък с всички директори на ЕРП-тата.
Събраната информация от серията разговори ще послужи за подготовка на законодателни решения в случай, че БСП, която след предсрочния парламентарен вот остана втора, състави правителство. Плановете на социалистите са да се актуализира и приетата от ГЕРБ през 2011 г. енергийна стратегия на България до 2020 г. Според тях това въобще не е документ, който може да формулира ясно цели в областта на енергетиката.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13031495
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930