Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.05.2013 15:10 - Нов скандал: "Нищо в костинбродския случай не е вярно", твърдят "група достойни прокурори" в писмо до медии
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 522 Коментари: 0 Гласове:
0



"Нищо в Костинбродския случай не е вярно, нито времето, нито броя на бюлетините". Това се твърди в писмо, цитирано от БиТиВи и изпратено от "група достойни прокурори, на които им писна да бъдат използвани". Те пишат още, цитирани от "Медиапул", че "правим това, защото сме притискани да мълчим, заплашвани дори с физическа саморазправа от бабаитите на един медиен бабаит. Заради истината и животът на децата ни, заради това, че все някога и все някъде тези редове ще останат". В писмото се посочва, че скандалът е поръчан от бившия и бъдещ депутат от ДПС Делян Пеевски и син на Ирена Кръстева, която притежава различни медии.

image


Писмото се появява

само часове преди пресконференцията на прокуратурата днес

(публикацията на частната телевизия е от полунощ на 15 май) , на която ще бъде коментирано разследването по повод откритите на 10 май вечерта 350 000 бюлетини в печатница "Мултипринт" в Костинброд. Също днес в  броя на вестник "Труд" бившият премиер Бойко Борисов нарушава мълчанието си от нощта на изборите досега и заявява, че ГЕРБ е загубила 5-6 % гласове, заради скандала и че прокуратурата трябва да понесе своята отговорност за това. "Като стане ясно, че те не са били за експедиция, някой от прокуратурата трябва да изгори", обяснява той (още за коментара му - тук).

От документите, разпространени с писмото (виж надолу), не става докрай ясно - има ли 350 000 бюлетини и какви точно са те. От доклада на експерта, правил оглед в "Мултипринт" на 10 май се разбира, че има два вида брак  - единият е от печатната машина (четира палета с листи) и другият е вече отпечатани бюлетини от другите процеси (сгъване, лепене), но и че има

"напълно годни бюлетини надтираж" 

Не е ясно колко броя е надтиража, експертът го обяснява, като 4-5 тона, но по думите на собственика на печатницата Йордан Бончев.

В писмото, цитирано от БиТиВи се казва още, че "от години българската прокуратура се използва като боксова круша, удобен виновник, репресивна томахавка за разчистване на политически сметки. На тези избори обаче чашата преля, помията замириса много и вместо като арбитър, българската прокуратура зае ролята на съдник, изпълнител, лакей на политико-олигархичната прослойка. Прокуратурата стана фактор в решаването на изборите".

"Медиапул" публикува най-пълно съдържанието на разпространения и-мейл и от него става ясно, че авторите му свързват случилото се директно с лидера на БСП и с бившия и бъдещ депутат от ДПС Делян Пеевски, като пишат, че участвалите в акцията  "видимо от птичи поглед, без далекоглед и от близо, без микроскоп за всички нас" са били

"наети за поръчката на Делян Пеевски и Сергей Станишев"

Към писмото, в което има квалификации, нетипични за езика на прокурорите, според запознати, както и твърдения, които не са подкрепени с никакви факти, обаче са били приложени и няколко документа с печати и подписи, които изглеждат автентични, а това отново повдигна и въпросите с теча на информация от институциите:

- сигналът от бившия и бъдещ депутат от БСП Мая Манолова до главния прокурор Сотир Цацаров от 10 май
- обясненията на собственика на печатницата Йордан Бончев, на икономическия директор Георги Иванов и още един представител на "Мултипринт" Ивайло Димитров - главен технолог, както и на съдружника Олга Бончева
- постановление на прокурор, с което се възлага на ДАНС да извърши проверка в печатницата в Костинброд
- доклад на експерта Божидар Василев за установеното в печатницата
- още един сигнал от Мая Манолова за  фалшифициране на изборите при преброяването срещу изпълнителния директор на "Информационно обслужване" Ивайло Филипов и председателя на Съвета на директорите на държавното предприятие Валери Борисов

(Вижте повече какво пише в документите надолу)

Според "БиТиВи" писмото е било получено от и-мейл от Борислав Сарафов - име, което съвпада с това на зам.главния прокурор, но до момента няма потвърждение или коментар от него. Още няколко медии съобщиха, че тази нощ са получили такова писмо, но досега само частната медиа прилага копия от документите. На редакционните мейли на "Дневник" няма получен подобен и-мейл.

"Медиапул" цитира още пасажи от писмото, което електронното издание също е получило: "Политици, медии, експерти, които открито или прикрито се опитват да внушат идеята, че изтеклите в медията на Делян Пеевски  (ТВ7 и водещият Николай Бареков раздухаха скандала в събота следобед - бел.ред.) "потресаваща" операция на ДАНС и прокуратурата в Костинброд е истина…. Ама не е!!! Това беше и ще се докаже, че е

предизборен компромат 

кал, пъклен план и заговор. Това е започнато още в края на март, сами се сещате защо излезе в деня на предизборно мълчание. Не е заради волята за информираност и прозрачност".

Какво се вижда от публикуваните документи 

На 10 май бившият и към онзи момент кандидат-депутат на БСП Мая Маноловаизпраща сигнал, адресиран до главния прокурор Сотир Цацаров, с който иска проверка на "действията на фирма "Мултипринт". Тя се позовава на сигнали от редица граждани и отбелязва, че обвързаността на собственика на печатницата за бюлетините с ГЕРБ "буди основателни съмнения" и затова смятат, че това, което им споделят хората "може би е с голяма степен на достоверност". В сигнала тя посочва "а именно, че вече отпечатани бюлетини са изнесени от печатницата и разпространени с цел манипулиране на изборите". Манолова пише още, че "може да бъде подменен и контролиран вотът на избирателите, като те бъдат принуждавани да гласуват с внесена отвън бюлетина с предварително отбелязан знак Х срещу ГЕРБ". Тя твърди, че президентските избори през 2011г. са били "най-нечестните" и припомня, че тогава бюлетините са печатани от същата печатница.

Манолова пише, че се съмняват, че "ГЕРБ подготвя подобен сценарий, който да доведе до победата на партията в парламентарните избори" и настоява за незабавна проверка.

Става ясно, че зам.главния прокурор при ВКП Борислав Сарафов изпраща на 10 май до Софийска градска прокуратура (СГП) сигнала на Мая Манолова (писмото има входящи и изходящи номера, подпис и печат).  Върху същия документ след това има ръкописна резолюция от Роман Василев - и.д. градски прокурор в момента, в която се указва определеният прокурор (от друг документ става ясно, че това е Ангел Попколев), заедно с дежурен прокурор и служители на ДАНС и СО - СГП (чете се трудно, но явно се има предвид следствения отдел на градската прокуратура, който се ръководи от Петьо Петров, известен като Петьо Еврото - бел.ред.) да предприемат действия. Контролът е възложен на зам. градския прокурор Бисер Кирилов.

Обяснението на собственика на печатницата Йордан Бончев не дава достатъчно яснота за т.нар. технологичен брак и какво е количеството му. От него става ясно, че "в технологичния брак съществуват и бюлетини отговарящи на изискванията по договор. Тяхното количество за различните избирателни райони е различно". Той пише още, че на 10 май на представител на възложителя (т.е. Министерски съвет) са били предоставени по 10 бр. от бюлетините за всеки район, за да се използват от ЦИК за мостри. Бончев обяснява, че "готовите бюлетини бяха пакетирани в кашони по 500 броя и на палети по 35 000 броя" (тук не става ясно за кои бюлетини говори - предназначените за вота или останалото количество. Но в съобщението на прокуратурата от събота се твърдеше, че има 350 000 бюлетини, готови за експедиция и че са в 10 палета - бел.ред.).

Бончев уточнява, че "във връзка с въпроса за белязани бюлетини, заявявам, че такива няма и подобна манипулация не е извършвана". От обяснението става ясно още, че има останали 4,5 тона хартия като резерв.

В обяснението на икономическия директор Георги Иванов, което съдържа детайли около печатането и кое кога е предавано на възложителя (производството е приключило и товаренето се е извършило на 7 май, а експедицията е започнала на 8 май в 00 часа и е приключила в същия ден към 17 часа), се казва, че "поради спецификата на технологичния процес са предвидени и отпечатани около 2% повече бюлетини поради сложността на изделието и последващите процеси, където възниква допълнителен брак". Той уточнява, че през целия период на печатане, процесът и пропусквателния режим в "Мултипринт" са били извършвани от МВР. Иванов пише още, че към 10 май "технологичният брак се съхранява в отделен склад до момента, в който ни бъде разрешено от МС да го унищожим". 

Главният технолог Ивайло Иванов дава повече детайли около технологичния процес на печатане и т.нар. макулатура. Той също пише, че в тази поръчка бракът е около 2% и че той е заложен заради довършителните операции след печатната машина - сгъване, лепене. "Бракът е практически неизползваем - листата могат да са зацапани, скъсани или с много блед печат...На практика тези 2% се унищожават при посочените довършителни операции. Като те могат да изглеждат сгънати накриво, скъсани, смачкани - т.е. негодни за използване. В това количество могат да останат и малко годни, но те са десетки (пренебрежимо малко, съпоставени с целия тираж)", пише Ивайло Иванов и посочва, че този брак се съхранява.  

В кратко обяснение Олга Бончева, която е съдружник в "Мултипринт" е написала, че няма информация за отпечатването и доставката на изборните бюлетини, защото тази дейност не влиза в задълженията й, а тя отговаря за персонал и личен състав.

В доклада на експерта  Божидар Василев, който също е от 10 май (1 страница), се казва, че

- "бяха ни показани четири палета с брак от печатната машина. Брака (макулатура), представляващ отпечатани от двете страни листа с по три бюлетини, използвани за настройка на машината.
- "беше ни показано складово помещение с неизвестен брой отпечатани бюлетини, представляващи брак от другите процеси (сгъване, лепене) и напълно годни бюлетини, представляващи надтираж по думите на г-н Бончев. Съгласно твърдението на г-н Бончев в помещението се намират 4-5 тона бюлетини, представляващи предвиденото количество за технологичен брак".

Василев посочва, че според него обясненията на собственика са "оправдани" и описва печатарския процес по принцип и отбелязва, че при такива поръчки бракът е около 4-5%, но се определя от всяка печатница, заради машините и че намира "за нормално количеството брак отпечатани листа и бюлетини, както и напълно годните бюлетини да останат след производството".

Като недостатък той посочва "незаключената врата на складовото помещение, което е предпоставка за неоторизиран достъп", както и липсата на подписи за поръчката и ясно описание на технологичните процеси.

Документите с обясненията са само с подписи и собственоръчно написани имена, но нямат печати или други отличителни знаци.

В постановлението на прокурора от СГП Ангел Попколев е описано какво трябва да се извърши и че ако се "установят допълнително отпечатани и белязани бюлетини" да се "отпочне незабавно" досъдебно производство.

Сигнал за фалшифициране на преброяването 

Във втория приложен сигнал от Мая Манолова, който също се позовава на сигнали от граждани, се иска незабавна проверка, заради съмнения за фалшифициране на преброяването на изборните резултати. Той е внесен отново на 10 май до главния прокурор.

Манолова твърди, че "съмненията касаят изпълнителния директор на "Информационно обслужване" Ивайло Филипов и председателя на съвета на директорите на дружеството Валери Борисов" и че е "възможно двамата да съдействат за изкривяване на изборния резултат в полза на ГЕРБ", като обяснява, че за разлика от служителите на фирмата, двамата имат достъп до системата и могат "да се намесват" в нея без да оставят следа. Борисов, е посочен от нея като близък до бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и че е зам.мин. на транспорта от мандата на ГЕРБ. Тя напомня, че БСП е искало отстраняването и на двамата.

Този сигнал е заведен, заедно с другия под един и същи номер, според резолюцията на Роман Василев.

Информацията, изтекла на 11 май попречила на разследващите 

Вчера главният прокурор обясни, че прокуратурата е била принудена да съобщи преждевременно (това се случи в деня за размисъл - бел.ред.) за акцията си с ДАНС и намекна, че медийното отразяване е попречило на разследващите. "Съобщението на прокуратурата е в резултат на това, че акцията придоби медийна и обществена популярност и в крайна сметка ние бяхме поставени под огромния ваш натиск да дадем някаква информацията. Постарахме се да предоставим максимално обективна и максимално пестелива информация", обясни вчера Цацаров пред журналисти след лекция в УНСС.

image

Сигналът на Мая Манолова

Изтегляне



image

Обяснения от директора на печатницата

Изтегляне



image

Постановление на СГП

Изтегляне



image

Препратеният сигнал от ВКП до СГП

Изтегляне

Още извадки от писмото, цитирани от "Медиапул": 

Анонимните автори на писмото коментират и подателя на сигнала - "Мая Манолова също беше наемник, трепереше докато пускаше сигнала, защото отдолу както е видно стои нейният подпис. Но те я увериха, че ще я пазят, че ще се задействат, че ще се разшуми и ще има разследване. Но това означава главният прокурор Цацаров да разследва например себе си, изваден от масонския подземен свят, което няма как да се случи. Видяхме и ще продължим да гледаме как прокурори наричат чинно и послушно и сега с прозвището "шефе" Делян Пеевски, а Мая Манолова трепери в кюстендилско как ще свърши всичко. Защото при тези работи скалъпените винаги има предател, нарушител на омертата". 

Изразява се съжаление, че е трябвало "тези избори да бъдат спечелени от този, който е по-добър като политик, а не от този, който е съумял да вкара повече сигнали срещу опонентите си, да даде повече пари на приятелите си с червени тоги" са останали напразни. 

В писмото се обяснява още, че "компроматите са два типа: измислени (инсценирани) и действителни. Едните (вторите) са съзидателни, другите (първите) – клевета (разрушителни). Може би прокуратурата трябва да държи сметка за тази особеност. Или да дефинира всичко, което се случва като сигнали, минаващи през прокуратурата за доброто на страната, а не за интересите на олигархията".

Авторите твърдят, че в момента работят в "царството с трите зли вещици – прокуратура, медии, олигархия (може и много повече) Цацаров, Делян Пеевски и БСП, командвана от старите апаратчици на ДС"

"Е край, писна ни да се правим на омагьосани…. Искаме край на чудовищните "спектакли", край на богатите месии, край на тарикатското използване на двусмислените белези и норми на демокрацията! Надяваме се да проследите всичко, което ви изпращаме, да видите, че нищо от това което излезе в пространството за Костинбродския случай не е вярно, нито времето, нито броя на бюлетините, нито целта! Единственото вярно е, че Мая Манолова подаде сигнала, Делян Пеевски го поръча, а Цацаров стана герой, но за кратко… Всички те заслужават позорния стълб. Да са живи и здрави, ще си платят сметките", завършва анонимното писмо според "Медиапул".



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13039600
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930