Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.05.2013 15:15 - Пресконференцията на Главна прокуратура
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 977 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Въпреки твърденията на собственика Йордан Бончев, че всички намерени бюлетини в печатница "Мултипринт" в Костинброд представляват технологичен брак, поне на три пъти от тях са взимани бюлетини, необходими за изборния процес. Част от бюлетините са употребени за гласуване в столичната община "Триадица" и в София-област, а друга са предоставени на Централната избирателна комисия (ЦИК) за мостри. 

Това обяви зам. главният прокурор Борислав Сарафов на пресконференцията, в която държавното обвинение отчете работата си по време на предизборната кампания и в деня за гласуване - 12 май. 

image

Фотограф: Анелия Николова

image



Брифингът започна с изявление на главния прокурор Сотир Цацаров, който заяви, че прокуратурата е действала напълно в духа на закона при проверката в Костинброд на 10 май, и изрази недоумение защо "една партия идентифицира себе си с този инцидент" и твърди, че действията на обвинителите са повлияли на изборния й резултат, пише Дневник.

Думите му бяха пряк отговор на обвиненията на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов от събота, че прокуратурата е станала участник в предизборната надпревара, и на днешното интервю на лидера на партията Бойко Борисов, според когото скандалът с бюлетините е свалил с 5-6% подкрепата за формацията му и без него тя е щяла да спечели изборите. 

Пресконференцията започна с малко закъснение, но продължи два часа и освен обща информация за изборните нарушения (изнесена от зам.главния прокурор Ася Петрова) беше посветена на разследването за бюлетините, както и наизтеклите тази нощ до някои медии документи от проверката(двата сигнала на Мая Манолова, по които е образувана, писмените обяснения на собствениците, икономическия директор и главния технолог на печатницата в Костинброд, писмено становище на експерт по полиграфия, както и документи на прокуратурата за възлагане и започване на проверката). Те бяха придружени от писмо от представили се като "група достойни прокурори", в което се твърдеше, че "нищо в костинбродския случай не е вярно" и че скандалът е поръчка на бившия и бъдещ депутат от ДПС Делян Пеевски (всичко за съдържанието на писмото и документите - тук.)

Какво е установила проверката  

Борислав Сарафов изчете извадки от показанията на собственика на "Мултипринт" - общинският съветник от ГЕРБ в Костинброд Йордан Бончев, според когото не са допечатвани никакви бюлетини извън възложената от Министерския съвет бройка. Според събраната от експертната група, извършила огледа в печатницата (трима експерти от ДАНС и един от печатницата на БНБ), информация в складовото помещение в печатницата са намерени 10 палета бюлетини, част от които ненарязани, други - слепени или в кочани. Той изрично уточни, че не са открити белязани бюлетини. 

От представените обяснения на икономическия директор на "Мултипринт" Георги Иванов, чието име Сарафов умишлено не назова, става известно, че първо са доставени 535 бюлетини в община "Триадица" в София (23-ти многомандатен избирателен район), още 2 хил. бюлетини за София-област (26-и МИР), както и по десет мостри от всяка бюлетина на ЦИК(общо 320 бюлетини - бел. ред.).

Главният прокурор Сотир Цацаров изрично се намеси в изказването на заместника си, като припомни, че "ако някъде има неизправни бюлетини, те трябва да се попълват от резерва в ЦИК, а те звънят за резерва от печатницата". Той направи това още след като беше цитиран първият случай, разказан от Иванов, с лошо залепени бюлетини в община "Триадица", за който му се обадили. По-късно главният прокурор обърна внимание и върху факта, че е странно, че на ЦИК за мостри също са предоставяни бюлетини от брака.

На Георги Иванов обикновено се е обаждал Иво Цонков от Министерски съвет, за да поръчва нужните допълнително бюлетини. От обясненията стана ясно, че не е поръчвано допълнително печатане, както и че такова не е извършвано.

Технологичен брак и(ли) надтираж 

Прокурорите показаха снимки от складовото помещение, в което са съхранявани бюлетините. От кадрите става видно, че към палетите с бюлетини, за които се твърди, че са брак, има листи с надписи с имената на избирателни райони. На снимките се виждаха надписи: Хасково, Благоевград, Кърджали (на три от показаните палети), Пазарджик, Кюстендил, Шумен, Външно министерство (това са бюлетините за чужбина - бел. ред.), Варна. 

"Ако приемем, че това е брак, то трябва да приемем, че има брак, предвиден за всеки многомандатен избирателен район. Тези данни бяха смущаващи за нас и ние бяхме длъжни да изолираме тези бюлетини от избирателния процес", коментира Сотир Цацаров. 

По-късно при отговарянето на журналистически въпроси Цацаров цитира изрично точка от писменото обяснение на експерта Божидар Василев, че в склада с т.нар. технологичен брак е имало "напълно годни бюлетини, представляващи надтираж по думите на г-н Бончев" (това обяснение е един от документите, изтекли до медиите тази нощ). Главният прокурор коментира, че собственикът на печатницата първо е говорил за надтираж, а после е започнал да говори за технологичен брак и че това се случило след телефонни разговори, които е провел. Цацаров отказа да уточни с кого е говорил Йордан Бончев, защото това било следствена тайна.

Не беше изяснено обаче дали в склада е имало бюлетини за всички 32 избирателни района или само показаните на снимките.

Сарафов, а по-късно и Цацаров, обърнаха внимание, че другото, което са установили е, че складът с т.нар. технологичен брак е бил незаключен, "липсвал е заключващ механизъм", което главният прокурор направо каза, че били "без патрони" бравите. Такава бележка има и в писменото заключение на експерта Василев.

Прокурорите съобщиха също така, че вчера вече всички бюлетини, които от 10 май насам бяха под охрана в "Мултипринт", са били извозени в прокуратурата и ще бъде направен детайлен преглед на всяка една от тях.

На журналистически въпрос, че наблюдаващият прокурор е бил "откомандирован" (т.е. вече не отговаря за това производство), Цацаров потвърди, че това е така и че го е направил, защото Ангел Попколев се и тръгнал от мястото на проверката около 20 часа или малко по-късно, докато следователите са работили до 5:20 часа сутринта на 11 май. Главният прокурор каза, че по неговите разбирания това е недопустимо и той трябва да е на място до края.

Следствени действия в ефир 

Поради големия интерес пресконференцията беше предавана на живо от телевизии и радиостанции. Прокурорите обявиха, че за пръв път ще извършат процесуално-следствени действия пред медиите, тъй като случаят изисква извънредна прозрачност. След това Сотир Цацаров и заместниците му напуснаха масата с микрофони, за да отстъпят местата на свои колеги, които да извършат оглед на веществени доказателства. След излъчването на две поемни лица измежду репортерите на пресконференцията прокурорите демонстративно разпечатаха и описаха плик с бюлетини. 



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13039990
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930