Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.05.2013 14:58 - Райков настоя ДАНС и прокуратурата да се разберат от къде е течът на информация
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1769 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 16.05.2013 14:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ДАНС и прокуратурата се разминават в обясненията си за изтичането на документи, съпровождащи анонимното писмо на "група достойни прокурори", според които акция "Бюлетини" била поръчка на Сергей Станишев и Делян Пеевски. Това стана ясно в четвъртък от думите на служебния премиер Марин Райков, който преди ден поиска доклад от председателя на ДАНС Константин Казаков.

image
Марин Райков, снимка: Фрогнюз



"Изводите на шефа на ДАНС съдържат разлики от тези на една друга институция, каза Марин Райков. Поради тази причина, преди да приема доклада на ДАНС, категорично настоях той да проведе среща с ръководителя на тази друга институция, защото не можем да си позволим да имаме различия в изводите и да създаваме погрешното впечатление, че в момента между тези две структури тече някаква полемика, каквато не трябва да има и няма. Когато тези две институции уеднаквят позициите си, те ще бъдат оповестени публично", каза премиерът Марин Райков.

Другата институция, която има предвид, най-вероятно е прокуратурата. Главният прокурор Сотир Цацаров заяви убедено в сряда, че въпросните документи няма как да са изтекли от държавното обвинение, тъй като към момента на разпращане на анонимния сигнал са били в ДАНС. Цацаров показа пред журналисти и съответни резолюции. Малко по-рано премиерът Райков обяви, че шефът на ДАНС е отрекъл пред него течът да е от спеценцията. Поради тази причина там е била направена вътрешна проверка.

Според анонимния сигнал на т.нар. "група достойни прокурори" акцията с откритите 350 000 надпечатани бюлетини е заговор между държавното обвинение и Сергей Станишев и Делян Пеевски срещу ГЕРБ. Приложени към писмото са факсимилета от няколко документа, сред които сигналът на Мая Манолова от БСП до прокуратурата, обясненията на собственика на печатница "Мултипринт" в Костинброд и негови служители, както и становище на вещо лице.

Преди ден Цацаров съобщи, че документите, изпратени по имейлите на няколко медии, не са фалшифицирани, а са част от проверката, която прокуратурата е възложила на ДАНС. Те обаче не са цялата проверка и са копирани са избирателно. Главният прокурор индиректно намекна, че документите са изтекли от ДАНС, но се въздържа да го каже.

Освен това Цацаров бе категоричен, че въпросното анонимно писмо не е на прокурори и че то се вписва в атаките на ГЕРБ срещу прокуратурата.

Премиерът Райков до момента отрича правителството да има каквато и да е отговорност за случая с надпечатаните бюлетини, които, според прокуратурата, са били годни, неохраняеми и готови за експедиция.

Попитан защо е бил допуснат нулев контрол от страна на възложителя – Министерския съвет, министър-председателят препоръча на журналистите да четат член 29, точка 5 от Изборния закон.

Там е записано, че "Районната избирателна комисия упражнява контрол за своевременното изготвяне и обявяване на избирателните списъци, за отпечатването на бюлетините и за издаването на удостоверения за гласуване на друго място". /Медиапул




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13000845
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031