Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.05.2013 18:51 - Проекто кабинетът "Орешарски"
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1597 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Министър-председател – Пламен Орешарски
Вицепремиер и министър на правосъдието – Зинаида Златанова
Министър на финансите - Петър Чобанов
Министър на икономиката, енергетиката и туризма – Драгомир Стойнев
Министър на транспорта – Даниел Папазов
Министър на земеделието – Димитър Греков
Министър на културата – Петър Стоянович
Министър на здравеопазването – Таня Андреева
Министър на вътрешните работи – Цветлин Йовчев
Министър на отбраната – Ангел Найденов
Министър на външните работи – Кристиан Вигенин
Министър на околната среда – Искра Михайлова
Министър на спорта – Марияна Георгиева
Министър на образованието и науката – Анелия Клисарова
Министър на труда и социалната политика – Хасан Адемов
Министър на инвестиционното проектиране - Калин Тихолов
Министър на регионалното развитие и благоустройството - Десислава Терзиева


image



Номинираният от Коалиция за България за премиер Пламен Орешарски представи официално пред Националния съвет на БСП състава на проектокабинета си. В програмното политико-експертно правителство има депутати от БСП и ДПС, както и един член на ГЕРБ. Предвидени са двама вицепремиери, единият от които все още е неизвестен. Създава се ново министерство на инвестиционното проектиране, а предложеният за негов ръководител арх. Калин Тихолов е сред озадачаващите номинации, тъй като се ползва със скандална репутация покрай актуализацията на устройствените планове на Несебър, Царево, Бургас.

Бившият шеф на ДАНС и началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев Цветлин Йовчев ще бъде вътрешен министър.

Бившият ръководител на представителството на Европейската комисия в България Зинаида Златанова пък ще бъде правосъден министър и вицепремиер. Тези два поста са ключови за реформата в правосъдието и вътрешния ред, която Брюксел наблюдава отблизо.

Орешарски съобщи, че до месец ще предложи и втори вицепремиер, но без да посочи име. Само обясни, че избраният от него специалист трябва да приключи други свои ангажименти, преди да се включи в правителството.

Единият вицепремиер ще бъде с ресор правосъдие, вътрешен ред и усвояване на еврофондове, а вторият ще има координиращи функции по отношение на икономическия блок министерства, ще координира и привлича частни инвестиции, каза Орешарски.

Министерството на финансите ще бъде поверено на Петър Чобанов, бивш шеф на Агенцията за икономически анализи и прогнози, преподавател в катедра "Финанси" в УНСС, председател на Комисията за финансов надзор.

За министър на транспорта и информационните технологии е предложен шефът на "Пристанище Варна" кап. Данаил Папазов, който миналата седмица внесе документи за регистрация за участие в изборите за кмет на Варна, но каза, че окончателно ще реши дали да се кандидатира на 28 май. Твърди се, че Папазов е еднакво приемлив и за БСП, и за ДПС, и за ГЕРБ, които искаха да го правят кмет на Варна през 2011 г.

Назначен на поста от правителството на НДСВ, 54-годишният Папазов ръководи "Пристанище Варна" от 2001 г. През 2005 г. е включен в кандидат-депутатските листи на "жълтите" във Варна, но на неизбираема позиция. Първият му сблъсък с ГЕРБ е през 2009 г., когато партията на Борисов идва на власт. Новите управляващите сменят ръководството на "Пристанище Бургас", Папазов подава сам оставката си, очаквайки с него да се случи същото. След разговор с тогавашния транспортен министър Александър Цветков, Папазов я оттегля и обявява, че са уточнени всички технически подробности, свързани с работата на пристанището. След това отношенията му с ГЕРБ силно се затоплят. През 2011 г. Данаил Папазов се оказва фаворит на ГЕРБ-Варна за кмет, но централното ръководство на партията решава да подкрепи Кирил Йорданов. Междувременно от ГЕРБ-Варна съобщават, че Папазов още от 2009 г. е станал член на ГЕРБ.

Папазов е завършил Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров" във Варна. Бил е старши пом.-капитан на кораб, има 10 година плаване зад гърба си. Папазов е завършил още стопанско управление в Нов български университет, има специализации в Лондон и Хамбург. Женен е, има две деца и двама внуци. Папазов стана и шеф на баскетболния "Черно море Порт" след лична заръка на експремиера Борисов.

За военен министър е предложен депутатът от левицата Ангел Найденов, който бе председател на парламентарната комисия по отбрана по времето на тройната коалиция.

Колегата му Драгомир Стойнев ще поеме министерството на икономиката и енергетиката, като двата ресора засега няма да се разделят. Няма достатъчно време в настоящата ситуация за институционализиране в сектори, които изискват спешни мерки, посочи Орешарски. Затова енергетиката остава в икономическото министерство. Ще бъде възложен спешен план за ребалансиране на енергетиката и удържане тази година на цените на тока.

Номинацията на Стойнев бе изненада, тъй като името му бе спрягано за социален министър. Кандидатурата среща известно недоумение и поради факта, че Стойнев няма кой знае какъв професионален опит и квалификация (депутат втори мандат, работил е в Дирекция "Стратегическо планиране и управление" на МС и е бил икономически съветник на премиера Сергей Станишев 2005-2009), а ще отговоря за ключови ресори в момент, когато енергетиката е в кризисно състояние и хаос. Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Възпитаник е на Сорбоната. Владее английски, руски и френски.

Социалната политика отива при ДПС и по-специално при д-р Хасан Адемов, дългогодишен експерт в тази сфера и дългогодишен член на социалната комисия в парламента.

ДПС ще управлява и министерството на екологията. За министър ще бъде предложена депутатът от движението Искра Михайлова. Тя беше заместник-министър на строителството в кабинета "Станишев" от квотата на ДПС, а в миналия парламент оглавяваше комисията по околна среда и води.

Министър на образованието, ако този състав бъде одобрен от пленума на БСП и от парламента, ще е Анелия Клисарова, бивш ректор на Медицинския университет във Варна и депутат от БСП, която е била предпочитана от своите съпартийци за здравен министър. На този пост обаче, както се знае от два дни, ще застане шефката на АГ болница "Шейново" д-р Таня Андреева, която влезе в НС с гражданската листа на БСП.

Министър на земеделието ще бъде Димитър Греков, ректор на Пловдивския аграрен университет. Това назначение също може да се приеме за изненадващо предвид очакванията депутатът от левицата Светла Бъчварова да стане министър на земеделието. Греков в момента е зам.-шеф на създадения от служебния министър на земеделието бизнес-научен съвет, който трябва да изготви националната агростратегия за развитие на отрасъла до 2020 г.

Министър на културата ще е Петър Стоянович, бивш лидер на "Гергьовден" и едно от лицата на СДС в миналото, свързвано с Евгений Бакърджиев, а преди това парламентарен секретар и началник на кабинета на външния министър Надежда Михайлова (1997-2001).

Външен министър ще бъде евродепутатът Кристиян Вигенин.

За спортен министър е предложена Марияна Георгиева. Тя е професор по синтаксис в Института по български език към Българската академия на науките, чете лекции по езикова култура, език и стил в медиите и политическа лингвистика в Университета по библиотекознание и информационни технологии.

Има изследвания по проблемите на предикативността на сложното изречение и предикацията като феномен на познанието на Аз-а. Била е парламентарен сътрудник на лидера на ДПС Лютви Местан. Била е директор на дирекция "Студенти и специализанти" в образователното министерство по времето на НДСВ и на тройната коалиция. Марияна Георгиева-Бенчева е била втора в кандидат-депутатската листа на ДПС за 42-рото Народно събрание в Ловеч.

За министър на регионалното развитие и благоустройството е предложена Десислава Терзиева, която в момента е директор на дирекция "Стратегическо планиране" в Министерския съвет, а политическата си кариера е започнала в МРРБ по времето на Евгений Бакърджиев. По времето на НДСВ е работила в Министерския съвет и в министерството на държавната администрация, а правителството на ГЕРБ я връща в МС.

За първи път в българско правителство ще има министър на инвестиционното проектиране. За него Орешарски предлага арх. Калин Тихолов, автор на подробния устройствен план за дюните, който в края на м.г. доведе до поредния грандиозен скандал с незаконно строителство в защитени територии, познат като "Дюнигейт". След този скандал БСП внесе в парламента предложение за създаване на парк, включващ дивите черноморски плажове. Левицата твърди, че не се е отказала от това свое намерение.

Успоредно с изготвянето на въпросния план на Несебър, Тихолов е заявил и интерес към придобиването на 18 дка гори в района, разкри в началото на т.г. сайтът "Биволъ". Тогава архитектът коментира пред медиите, че в това няма нищо смущаващо, тъй като стремежът за печалба при сделки с имоти е напълно естествен.

Освен с изработване на актуализации на устройствени планове по морето, Тихолов се занимава активно и с проекти на големи строителни фирми, като се явява и крупен купувач на собственост в района - и като физическо лице, и като съдружник в различни фирми.

Справка от имотния регистър, публикувана от в. "Сега" през януари т.г., показа, че в имотната партида на Тихолов в Несебър има 26 вписвания на покупки и продажби на отделни имоти или право на строеж. 6 вписвания има в партидата му в Царево. Отделно Тихолов е пазарувал имоти и през фирмите "ГМ Строй" и "Кая импекс".

Той е проектант и на скандалния проект за строеж на 5 хотела върху 6 дка спорна реституция насред спортната база на Националната спортна академия в Равда, където е съдружник в инвеститора "Империал Бул тръст" заедно с общинския съветник в Несебър Георги Георгиев.

Сергей Станишев даде заявка за пълен мандат, като обясни пред пленума на БСП, че чува много гласове, включително от други партии, че това правителство ще е до есента.

Не предлагам Пламен Орешарски, както и той своите министри, да бъдат пожарникари, да оберат негативите и да бъдат употребени“, каза лидерът на БСП.

Станишев се обърна към разширеното ръководство на БСП и парламентарната група с думите, че всеки може да има резерви към една или друга номинация, но БСП има своята отговорност за правителството и държавата, защото “имаме уникален, но може би последен шанс“ за спасяването на страната.

Въпреки че веднага след изборите Станишев обяви БСП за морален победител в изборите, сега той заяви, че “ние трябва да сме наясно, че сме втора политическа сила“.

Във вторник сутринта номинираният за премиер Пламен Орешарски ще представи проектокабинета си и на президента Росен Плевнелиев, който му връчи проучвателен мандат миналата седмица.

Очаква се парламентът да гласува новото правителство на редовното си заседание в сряда, а не както беше обявено на извънредно заседание във вторник. /Медиапул



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996136
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031