Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2013 19:51 - Новите областни управители (на първо четене)
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 3760 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Преговорите между БСП и ДПС за 28-тимата нови областни управители забуксуваха. След заявката на ДПС за поне 8 места, което отговаряло на тежестта му в парламента, редица местни организации на социалистите, особено в смесените райони, остро възразиха срещу управител от ДПС в областта им.

Засега партията на Лютви Местан ще управлява София-област, Търговище и Силистра, научи "Дневник" от член на ръководството на ДПС. София-област вероятно ще бъде поверена на Емил Иванов, бивш кмет на Своге, който е втори мандат депутат от Движението. Той беше областен управител и при тройната коалиция. За Търговище се сочи името на зам.-кмета на Попово по социалната дейност Емел Расимова.

Областните управители в Кърджали и Разград ще са за БСП - съответно управителят на местния клон на Първа инвестиционна банка Бисер Николов (той беше и втори в листата на БСП след Милко Багдасаров) и Наско Анастасов, който беше областен управител при тройната коалиция и е бивш съквартирант на лидера на БСП Сергей Станишев.

Тежки са споровете за областните управители в Русе и Добрич, които вероятно ще бъдат от ДПС. ВМРО в Добрич вече заплаши с протести, ако управлението бъде поверено на партията на Местан, както беше при тройната коалиция. В Русе пък при кабинета "Станишев" областният управител беше Румен Януаров от квотата на НДСВ. За ДПС вероятно ще бъдат областните управители в Смолян и Хасково.

Социалисти обаче възразиха, че като получи и областните управи в смесените райони, ДПС ще  концентрира цялата власт. Това според тях ще разочарова и дори отблъсне избиратели от БСП, а една власт увлича друга власт, напомнят недоволните. Според тях ДПС трябва да посочи областните управители там, където БСП загуби от ГЕРБ - Варна, Бургас, Пловдив.

Областите на трите големи града обаче ще са за БСП. Като най-вероятен за Пловдив е сочен Георги Търновалийски (неуспял кандидат-кмет на БСП и близък до бизнесмена Георги Гергов), за Бургас - депутатът Павел Маринов, който също не успя като кандидат-кмет на левицата през 2011 г.

София-град също ще се управлява от БСП, като решението на Градския съвет на социалистите от понеделник вечерта е областният управител да е от местната организация заради високия й изборен резултат. Вероятно ще се търси кандидат между бивши и настоящи общински съветници и за най-сигурна се сочи Катя Николова (бивш общински съветник в София), която отговаря за изборната дейност и общата координация в Изпълнителното бюро на БСП. Николова не беше открита за коментар.

БСП ще посочи областните управители в Благоевград, Велико Търново, Сливен и Ямбол. За Благоевград е предложен бизнесменът Юлиян Гошев, за Сливен - областният председател там Корнелий Желязков, а за Велико Търново - председателят на БСП в Горна Оряховица Георги Рачев, който беше и пети в кандидатската листа на БСП за изборите.

Очаква се преговорите да приключат до края на седмицата. Те се водели в тесен кръг, на високо ниво. Разпределението на областните управители върви заедно с уточняването на представителството на двете партии сред зам.-министрите и ръководствата на парламентарните комисии. Посещението на лидера на БСП Сергей Станишев в Брюксел вчера и днес също забави окончателната подредба на постовете в изпълнителната власт.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13033168
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930