Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2013 13:05 - 12 банкери и кредитни милионери от Пловдив и региона агенти
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 4058 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 11.07.2013 13:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Поредна порция агенти на ДС обяви Комисията по досиетата. Проверени са както членове на управителни, контролни и надзорни органи на банки, така и членове на управителен или контролен орган на фирми длъжници към банки на суми над 1 милион неденоминирани лева. Проверката обхваща периода от отпускане на кредита до 25.11.1997 г. и във връзка със Закона за информация относно необслужените кредити, съобщава в-к "Марица".

Като сътрудници на ДС фигурират шестима от Пловдив и региона, които са управители на фирми длъжници към “СТОПАНСКА БАНКА”.Секретен сътрудник с псевдоним Азарян е бил роденият в Пловдив Александър Киркор Хазаросян, който е бил член на Управителният съвет на фирма - длъжник “Химимпорт” АД, гр. София. Той е работил за ДС, ПГУ-VII. Сред документите, въз основа на които е установена принадлежност, има документи за получено възнаграждение и картони.

Георги Якимов Соколов, който е бил член на Съвета на директорите на“Витамина” АД, гр. Стамболийски,фигурира като агент и секретен сътрудник. Работил е за ДС, ВГУ-IХ-IV, ПГУ-IХ под псевдоним “Борис”. Вербуван е през 1974 година и е снет от отчет през 1983 година.

В списъка на комисията е и още един член ан съвета на директорите на “Витамина”АД - Иван Петков Василев. Той е бил щатен служител към ДС, ВГУ, управление IV.

Милко Иванов Гавазов, член на Общото събрание на “Тостер” ООД, Смолян, е бил съдържател на явочна квартира. Работил е за ОУ на МВР-Смолян - ДС. Псевдонимът му е бил “Смолян”.

Комисията по досиетата е открила данни и за друг член Общото събрание на “тостер”ООД, Смолян. Петър Венелинов Дунчев е бил агент “Беневски” и е сътрудничел за ОУ на МВР-Смолян-ДС. Вербуван е през 1986 година.
Никола Петков Балтов от Велинград, член на съвета на директорите на Авиокомпания Балкан” АД, гр. София, е бил агент “Попов”. работил е за ДС, ВГУ-IХ-II.

Комисията е проверила членовете на управителните, контролните и надзорните органи и прокуристите на банки - “Юробанк България” АД и на банките, на които е правоприемник.Сред по-известните имена са тези на видния ПР експерт Максим Бехар и председателят на БТПП Божидар Данев, и собственикът на ФК “Левски” Тодор Батков, които вече са оповестявани от комисията като агенти на ДС.

В списъка е и Гаро Мъгърдич Пиринян , който е бил член на Управителния съвет на “Тракия банк”. Той е бил вербуван от служител на ДС-Пловдив по линия на шесто управление. Псевдонимът му е бил Братан.
Комисията публикува и регистрационен дневник, картони и протоколи, свързани с дейността на агент “Братан”. Гаро Пиринян е бил снет от действащ отчет през 1990 година.

Сред агентите на ДС е и ПР експерта Максим Бехар, който е бил член ан надзорния съвет на ДЗИ-Банк АД от 26 юли 2004 година. Бил е вербуван на 5.12.1980 година от ст. лейт. Петър Марков като агент на ДС в VI-III-II. работил е под псевдоним “Димо” . към документите за дейността на агента е и протокол от 28.031990 година с предложение за унищожаване на личното му дело. снет е от оперативен отчет през 1988 година.

Агент на ДС е бил и Божидар Данев, член на съвета на директорите на “ БСИ минералбанк”АД. Настоящият шеф на Българската търговско-промишлена палата е бил вербуван от кап. Людмил Тончев през 1979 година като секретен сътрудник с псевдоним “Генчев”. Комисията представя собственоръчно написани агентурни сведения, разходни документи и документи на щатния служител , ръководил агент “Генчев” като доказателство за принадлежността му към ДС. Божидар Данев е бил снет от отчет през 1990 година.

В списъка на агентите е и небезизвестния Таньо Вълев Вълев от Чирпан, който е бил член на Надзорния съвет на “Тракия банк”АД. Бил е вербуван под агентурното име “Илия” на 25.11.1986 година от служител на ДС Стара Загора по линия на Шесто управление. Бившият банкер в края на м. г. отново попадна в  криминалните хроники, след като две бомби за два дни гръмнаха в пицария “Сан Мартин” в Чирпан, която е негова собственост. Вълев отдавна е загубил ореола си на най-могъщия бизнесмен в района. Навремето притежаваше футболния отбор на Чирпан, игрални зали и няколко ресторанта. В Чирпан се говори, че заради натрупани задължения към кредитори и доставчици Вълев е бил принуден да се раздели със заведенията си. Името на Таньо Вълев беше замесено и във връзка с разстрела на банкера Емил Кюлев, но доказателства аз съпричастие така и не бяха открити. За Вълев се говореше, че е поръчител на убийствата на великотърновския адвокат Петър Луков и шуменския бизнесмен Румен Ралчев.

В списъка попадат и членове на управителните контролни и надзорни органи на “Сосиете Женерал Експресбанк” АД и на банките, на които е правоприемник. Съдържател  на явочна квартира е бил Бисер Радованов Чаушев от Смолян. Той е бил временен член на Управителния съвет на Девинска търговска банка до 24.08.1992 г. Агент “Виктор”, работил за четвърто и Шесто управление е бил Сергей Федев Чаушев, зам.-председател на Съвета на директорите на Девинска търговска банка от 24.08.1992 г. до 24.06.1993 г.

Още един член на Управителния съвет на Девинска търговска банка попада в списъка. Тодор Димитров Печилков е съдържател на явочна квартира и е работил за ДС-Смолян.

Сред сътрудниците на ДС, управители на фирми, длъжници към банка “Минералбанк” на суми над 1 милион неденоминирани лева  са: Костадин Василев Танков от Асеновград,съдружник във фирма длъжник “Интермакс ДДК”  ООД, гр. София; Николай Иванов Неделчев от Пловдив, съдружник фирма -длъжник “Недлинк” ООД, гр. София; Трифон Тодоров Павлов от Пловдив, ЕТ “Павлов Д И Т 52”, гр. Пловдив
Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13144371
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37064
Календар
«  Май, 2024  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031