Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2013 22:40 - Излъчвал "на живо" протеста в Пловдив е бил призован в полицията
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1343 Коментари: 0 Гласове:
-1

Последна промяна: 12.07.2013 22:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Борис Михов, който е един от хората, организирали излъчване "на живо" в интернет на протеста от Пловдив в сряда вечер, е бил призован в Областната дирекция на МВР в града, където му е било издадено разпореждане за опазване на обществения ред. Това разказа самият Михов за "Дневник".
image

Включване от Пловдив на екрана в София на "Орлов мост" в сряда

[Фейсбук]


 
В сряда (10 юли), Борис Михов и негов приятел решават да излъчват в реално време онлайн пловдивския протест. "Предаването" е продължило от 20.30 до 22 часа, след което техниката (използвали са проектор, екран и камера) била разкачена, защото изтекло разрешеното за проявите от общината време.   Около 22 часа, тръгвайки си от протеста, Михов и негов приятел били спрени от служители на общинска полиция. Униформените им взели личните данни (три имена и ЕГН). "Казаха ни да си тръгнем, обясниха ни, че просто правели справка, която се извършвала редовно на хора, които участват в протеста", разказва пловдивчанинът. Полицаите обяснили, че не са направили нищо незаконно, а проверката е рутинна.   Призовка    На следващия ден (четвъртък 11 юли), Михов получил призовка за явяване в Областната дирекция на МВР. След като отишъл там в петък (12 юли), полицаите му връчили разпореждане и обяснили, че викат всички организатори на протеста, за да си говорят с тях. Питали го, дали е организатор. Пред "Дневник" Михов казва, че не е организатор.   Разпореждането съдържа 11 точки, които Борис Михов трябва да изпълнява (то е със стандартен текст). Пловдивчанинът обаче ще го обжалва през следващата седмица.   Точка 2 от разпореждането напр. гласи: "Своевременно да информира ръководството на ОДМВР Пловдив за настъпили промени в организацията и хода на мероприятието", а текстът на точка 3 е: "Да не подстрекава, да не провокира и приканва участницитие в мероприятието към нарушаване на обществения ред и Закона за движение по пътищата".   "Служителите на общинската полиция бяха много внимателни. Няма негативно отношение от тяхна страна. Мен лично ме смущават спорните текстове в разпореждането", каза той.   На живо от няколко града    Според Михов причината за проверката е била, че полицията не е свикнала да има тълпи от хора в центъра на града, тъй като според него през делничните дни в Пловдив протестират около двеста души, а през почивните дни – около хиляда. Освен това при излъчването "на живо" имало музика, което повдигнало въпроса, дали протестиращите имат право да правят това. "Идеята на този стрийминг е да възбуди вниманието на хората и да покаже съпричастност с други градове", казва Михов.  
image

В сряда вечер екранът в София за малко беше разпънат и пред парламента

[Фейсбук]

    Излъчването на протестите на живо досега е осъществено в София и Пловдив, като те се опитват да направят връзка между протестиращите в двата града в реално време. И други градове се опитват да организират и да се включат, каза Михов.   "Дневник" потърси за коментар и представител на Областната дирекция на МВР в Пловдив. От пресцентъра обясниха, че за коментар трябва да се пусне официално запитване по електронната поща и в момента не могат да дадат информация по случая.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13035614
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930