Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2013 19:51 - Военното крило на "Хизбула" вече е терористична организация в ЕС
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1286 Коментари: 2 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Военното крило на ливанската шиитска организация "Хизбула" вече е част от черния списък с терористични организации на ЕС. Решението бе взето на редовна среща на външните министри на 28-те страни членки вчера в Брюксел, предадоха световните агенции.

image

© SHARIF HARIM




Включване в терористичния списък означава, че симпатизанти на "Хизбула" в Европа няма да могат да изпращат пари на организацията. Официални представители на ЕС също няма да могат да провеждат срещи с членове на военното крило на групировката.

Разговорите за попадането в терористичния списък се засилиха след предотвратения атентат в Кипър миналото лято срещу израелски туристи и осъществената атаката на летище Бургас в България, при която загинаха един българин и петима израелски граждани. Преговорите също така се водеха на фона на откритото участие на "Хизбула" в сирийската гражданска война на страната на режима на Башар ал Асад.

Промяната

Досега ЕС отговаряше на настояванията на САЩ и Израел, които смятат "Хизбула" за терористична организация, с тезата, че подобен ход ще дестабилизира политически Ливан. Това притеснение изрази и ливанският външен министър Аднан Мансур, който определи решението в Брюксел като прибързано. Европейският и Американският еврейски конгрес от своя страна приветстваха мярката, както и президентът Росен Плевнелиев и лидерът на партия ГЕРБ Бойко Борисов, в чието управление се случи атентатът.

"Решението на ЕС показва, че Европа е не само солидарна с България, но е и решена да се противопостави на всяка форма на тероризъм", заяви Борисов, цитиран от пресцентъра на партията. Той благодари на всички български служби и институции, работили със съюзниците в ЕС, САЩ, Израел, Австралия и Канада, "не само за да се разкрие кой стои зад трагедията на летище Сарафово, но и за да можем всички в България и Европа да бъдем по-силни и по-сигурни днес".

Европа показа, че е безкомпромисна спрямо всеки, който се опита да посегне на живота и да застраши сигурността на невинни граждани на нейна територия, коментира президентът Плевнелиев. "Приветствам това решение, което е плод на съвместните усилия на държавите - членки на ЕС, и на партньорските служби в защита на сигурността на гражданите. То се основава и на задълбочения анализ на голям обем информация за дейността на хора, свързани с терористична дейност на територията на ЕС", заявява още българският държавен глава. Той подчерта, че "днешното решение е и силен сигнал, че Европейският съюз ще продължи да работи съвместно с ливанските институции и да подкрепя демократичните процеси в страната".

Как ще се прилагат мерките

Разделението на "военна" и "политическа" част в "Хизбула" обаче не е е официално и ръководителят й Хасан Насрала издава заповеди и на двете крила. В Ливан групировката е политически представена партия, която участва в няколко поредни ливански правителства. Това ще създаде трудности при определянето кои лица принадлежат към "военното" и кои към политическото крило на групата. Вероятно всеки индивидуален случай ще трябва да бъде подложен на внимателен анализ, преди да бъде взето решение дали даден човек принадлежи към "военната част" или не.

Предишният опит на ЕС с вкарване на организация в терористичния списък - от "Хамас" в ивицата Газа - доведе до това, че Брюксел загуби лост за влияние върху ислямистите в града, тъй като не поддържа никакви официални контакти с групата.

Капитал



Тагове:   тероризъм,   Хизбула,


Гласувай:
1


Вълнообразно


1. studentese - Конкурс за студентско есе по икономика
23.07.2013 18:36
Здравейте, предлагам ви да участвате в конкурс за студентско есе по икономика :)

Моля за повече информация прегледайте прикрепеният файл в линка:
http://www.dox.bg/files/dw?a=2f50323bb5

Поздрави!

Борислав Борисов
student_ese@abv.bg
0877117994
0888117994
цитирай
2. atanasio - Да се надяваме, че България няма да ...
24.07.2013 14:04
Да се надяваме ,че България няма да пострада
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12994976
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031