Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.07.2013 22:06 - Антимафиотите от ГДБОП се вдигат на бунт
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 3352 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Дейността на бившата Главна дирекция за борба с организираната престъпност, която беше извадена от МВР и се вля в Държавната агенция "Национална сигурност" преди месец със закон, е напълно блокирала, съобщава "Сега".

Причината е, че всички дела на служителите й са прехвърлени в следствието и в полицията, а целият личен състав е подложен на всевъзможни изпити с цел пресяване. Сред изпитваните около 1000 антимафиоти, без ръководния състав, цари огромно недоволство и опасения, че тестовете, на които са подложени, ще послужат за политическа чистка. Двете служби се конкурират в борба за повече власт и влияние от самото си създаване.

От месец делата на всички от БОП-а, който вече ще се казва дирекция "Противодействие на организираната престъпност" (ПОП), са иззети и прехвърлени на други разследващи. Тези срещу неизвестен извършител пък отидоха в ДАНС, за да се продължи издирването. Тъй като с делата са се заели нови хора, ще е нужно време те да се запознаят с материалите и да решат какво да се прави по тях. Какво ще бъде забавянето, засега никой не може да каже. Преди време говорителят на градската прокуратура в София Румяна Арнаудова обясни, че има начин забавянето да бъде избегнато. "Един от вариантите е прокурорите да не възлагат делото на разследващ полицай или следовател, а да си вършат следствените действия сами, докато бъдат назначени разследващите агенти от ДАНС", каза тя. Нещата обаче не протичат така гладко, както бяха планирани от главния прокурор Сотир Цацаров и вътрешния министър и вицепремиер Цветлин Йовчев.

Напрежението се засилва и от изпитите, на които са подложени антимафиотите. Те са няколко вида, разказаха недоволните пред "Сега". Първият бил за определяне коефициента им на интелигентност. Там били принудени да решават множество математически задачи - неравенства, степенуване, материал от геометрията. Психотестът се състоял от близо 700 въпроса. Антимафиотите трябвало да решат и тест по българска граматика, включващ морфология, синтаксис и лексикология, както и правопис. Според някои самите изпитващи бъркали правилата, а най-несправедливото било, че няма да могат да видят крайните си резултати, нито пък да ги обжалват. Това според мнозина означава, че няма гаранция срещу субективно оценяване, че резултатите могат да се манипулират и да бъдат използвани за уволнение на неудобните.

Служителите от бившия БОП твърдят още, че никой от ДАНС не е минавал на подбор по такава процедура. Резултатът от цялата "сесия" се очаква през септември-октомври, когато комисия от агенцията ще обяви сборните оценки. Тогава ще се разбере колко души реално ще останат на работа в новата дирекция в ДАНС и едва тогава те ще започнат реално да работят. Новоизбраният шеф на ДАНС Владимир Писанчев не отговори на въпроси на "Сега" какво е наложило пресяването и дали служители на агенцията са минавали през подобни изпити при назначаването си.

Случващото се не е изненада, като се има предвид, че последните 22 години са белязани с постоянни върхове и падове на антимафиотската служба. В различни периоди тя ту беше фаворизирана и превръщана в нещо като "МВР в МВР", ту беше заклеймявана като главен виновник за неуспехите в противодействието на организираната престъпност и корупцията в самото вътрешно министерство и по високите етажи и почти беше закривана. През цялото това време тя беше в негласен, но остър конфликт с Националната служба "Сигурност" (НСС) - контраразузнаването. През годините те деляха една сграда и заради войната между тях дори се пазеха един от друг с автоматчици. През 2008 г. НСС се вля заедно с военното контраразузнаване и с финансовото разузнаване в ДАНС, която беше създадена от тройната коалиция по личното настояване на тогавашния премиер Сергей Станишев.

При конструирането на агенцията преди 5 г. ГДБОП фактически бе разформирована, като бе превърната само в малка дирекция "Противодействие на организираната и тежката престъпност" към националната полиция. По-голямата част от работата й - противодействието на прането на пари, на трафика на хора и дрога, на корупцията, отиде в ДАНС. Тогава немалко хора от БОП-а също се прехвърлиха в ДАНС, защото там заплатите бяха по-високи.

С идването на ГЕРБ на власт тръгна обратен процес - ДАНС бе обезличена, а любимка на властта стана ГДБОП. За четири години бюджетът на ДАНС бе намален с близо 30%, дори се смяташе, че тя постепенно ще бъде закрита.

С идването на ДПС и БСП на власт ситуацията отново се преобърна - те закриха ГДБОП, като я вляха в ДАНС. Една от целите на преобразуването бе да бъде неутрализирано влиянието на ГЕРБ в службите. Неслучайно то бе предшествано от отстраняване и образуване на тежко наказателно дело срещу последния шеф на ГДБОП и силно приближен на ръководството на ГЕРБ Станимир Флоров. Затова и не беше изненада, че срещу вливането на ГДБОП в ДАНС основно се обявиха именно от ГЕРБ. Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов заяви, че този ход може да доведе до проблеми за евроатлантическата сигурност. Други фактори от бившата управляваща партия добавяха, че делата на ГДБОП ще бъдат смачкани и че целта е разправа със служителите. Новият вътрешен министър Цветлин Йовчев обаче твърдеше, че много малко от разработките на ГДБОП ставали за реализация и обясняваше, че всички служители на БОП-а ще бъдат поканени да останат в МВР.



Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13033934
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930