Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2013 10:09 - Визитата на вицепремиера на Турция катализира нов скандал
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 2203 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Образците на отоманската архитектура, намиращи се в България, са в отчайващо състояние. До това заключение стигнал турският вицепремиер Бекир Боздаг при неофициалното си посещение тази седмица, съобщава Анадолската агенция.

image

Вицепремиерът на Турция Бекир Боздаг (в средата). Снимка: Главно мюфтийство

По време на визитата си Боздаг пропътувал в България близо 2000 км за три дена, пресмята агенцията. По време на тази обиколка той обърнал специално внимание на архитектурните паметници от отоманската ера, като подробно се запознал с правния статут върху собствеността им и изразил желанието на турската страна да се заеме с тяхното реставриране.

България е била под отоманско управление близо 500 г. до придобиването на своята независимост през XIX в., припомня агенцията.

Боздаг казал, че се почувствал оскърбен и натъжен от вида на запуснатите архитектурни паметници. Особено бил огорчен от това, което видял в Пловдив, където историческа джамия е превърната в ресторант, а традиционна обществена баня (хамам) приютява музей на модерното изкуство. Боздаг бил повдигнал въпроса по време на разговора си с българския вицепремиер Зинаида Златанова.

"Опитваме се да придобием собствеността върху джамията посредством Турската агенция за сътрудничество и координация (TIKA). Засега няма споразумение. Но когато такова бъде постигнато, ще я отворим отново за богослужение", казал Боздаг, цитиран от Анадолската агенция. След описание кои точно архитектурни паметници е посетил в Пловдивска област Боздаг, Анадолската агенция отново подчертава думите му: "Ние ще поискаме от България отоманските архитектурни паметници". В английската версия на текста се споменава, че Боздаг е посетил джамията "Имарет", както и "Таскорпу", градския хамам и турско гробище. 

На 7 август Боздаг участва в празничната вечеря по случай мюсюлманския празник Рамазан Байрам в Пловдив. Събитието беше почетено и от президента на България Росен Плевнелиев. То бе белязано от недоволството на българските медии, които за разлика от турските им колеги не бяха допуснати до вечерята. По-късно от Главното мюфтийство обявиха, че това било по желание на пресцентъра на българския държавен глава.

Пред БНР Деница Сачева от ДСБ разказва, че Боздаг подарил на българските си домакини многотомен опис на вакъфските имоти в България. "Поведението на политиците, особено от такъв ранг, е знаково. В България се случват неща, които са меко казано притеснителни, защото паралелно с посещението на този господин в България, ние имаме информация, която излиза по медиите затова, че мюфтийството иска 1 500 имота, същевременно на 16 юли е внесен законопроект за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията, с който обекти с национално значение могат да бъдат предоставени на съответните религиозни вероизповедания и както например БАН в тяхното становище споменаха, това на практика отваря врата да речем Националният археологически музей утре трябва да се премести".

Божидар Димитров: Османските паметници у нас не са на Турция

Искането за връщане на османски архитектурни паметници на Турция е безсмислено, каза пред Фокус директорът на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров.

Коментарът му е по повод изказването на турския вицепремиер Бекир Боздаг по време на неофициалната си визита на Рамазан Байрама в края на миналата седмица у нас, че Турция ще поиска от България собствеността на отомански архитектурни паметници.

Вероятно турският вицепремиер не знае, че още през 1909 г. е сключен договор с Османската империя, според който религиозните имоти, които не се използват, преминават в собственост на държавата.

Те и до днес са такива.

Някои са раздадени на общините, други са купени по-късно от държавата, от частни лица.

Освен това за тези имоти може да се претендира обикновено без успех, поради договора, който споменах, но тя претендира за около 95 имота в момента в градове и села, в които няма мюсюлмани, но има джамии например.

Само независимият български съд може да реши, как ще приключат тези дела.

Досегашните дела на други места приключват без успех.

Не само османското културно-историческо наследство в България не е в добро състояние.

В недобро състояние е и древнотракийското наследство, и римското наследство, и византийското наследство, и старобългарското наследството, защото държавата е в криза и не може да отделя големи средства за консервация и реставрация на паметниците, подчерта Димитров.

Мюфтийството води 90 дела за връщане на вакъфски имоти

Мюсюлманското вероизповедание е завело дело в Кърджалийския Окръжен съд за възстановяване на собствеността върху парцела, където в сградата на Медресето се помещава богатата експозиция на Регионалния исторически музей.

Това е едно от близо 90-те дела с подобен характер, с които религиозната общност към момента претендира за вакъфските имоти в България, предаде кореспондентът на БГНЕС в Кърджали.

"По силата на Закона за вероизповеданията до края на 2012 г. трябваше да се заведат претенциите за имотите, които са притежание на мюсюлманското вероизповедание отпреди години. Затова ние обстойно с документи от архивите започнахме дела в цялата страна. Медресето в Кърджали, което в момента се използва като исторически музей, е една от сградите. Каква ще бъде съдбата на сградата, ще се види впоследствие, това не е обсъждано нито от страна на мюсюлманското вероизповедание, нито в районното мюфтийство в Кърджали". Това обясни председателят на Висшия духовен съвет на мюсюлманите в България Шабанали Ахмед, който пристигна в Кърджали за тридневните празници на Рамазана. "Не знаем какво ще бъде решението на съда. Ако ние спечелим делото и собствеността ни върху сградата бъде възстановена, сградата може да бъде използвана като музей под наем, може и за други нужди, но това още не коментирано", посочи той.

...

Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията бе внесен на 16 юли т.г. Той отваря вратата за предоставянето на обекти с национално значение на съответните религиозни общности и никой не би могъл да предвиди последващите им решения и действия за приложението на въпросните имоти. Твърде скоро след този факт на тридневна обиколка у нас пристигна турският вицепремиер Бекир Боздаг, който очевидно е предвидил да инспектира отоманските архитектурни паметници в България. Според съобщение на Анадолската агенция той обърнал специално внимание на правния статут върху собствеността им, като е изговорил и мерака на Анкара да започне реставрацията им.



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13034695
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930