Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.08.2013 14:02 - Театралният сезон в Пловдив пред провал?
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1668 Коментари: 0 Гласове:
3



Сцената на Драматичния театър в Пловдив е унищожена след пожар тази сутрин и сезонът на един от най-успешните театри в България е пред провал, съобщиха за "Дневник" хора от екипа.
Пожарът е избухнал тази сутрин, сигналът е бил получен в 8.14 часа, съобщи пред "Фокус" инспектор Георги Кунев от областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението". Към 9.30 пожарът е бил потушен, но щетите са сериозни. Предполага се, че огънят е избухнал точно под сцената.
Освен всички механизми на сцената огънят е унищожил авансцената, а седалките в голямата зала са опушени. За момента най-неясно остава положението доколко са засегнати връзките и комуникациите, които са вградени в стените и които имат ключова роля за провеждането на представленията. Унищожени са и декорите.
По предварителна оценка на служителите на пожарната възстановяването на щетите може да отнеме две-три години. 
Инцидентът поставя под много сериозни изпитания трупата на пловдивския театър, тъй като предстои традиционният фестивал "Сцена на кръстопът" от 10 до 23 септември. В първия ден трябваше премиера трябваше да има новият спектакъл на трупата "Възвишение".
Сезонът също е пред провал, тъй като голямата сцена няма да може да бъде използвана дълго време. Камерната зала е останала незасегната.
"Много е тежко и тъжно. Никога в професионалния ми път не съм предполагал, че може да се случи такова нещо", заяви за "Дневник" актьорът Ивайло Христов.
image

Залата на голямата сцена на театъра

[Драматичен театър Пловдив]



На мястото на инцидента са пристигнали кметът на града Иван Тотев и министърът на културата Петър Стоянович. Като спасителен вариант се обмисля трупата да играе на сцената на ремонтирания Дом на културата "Борис Христов", по-известен като Синдикалния дом. Не е сигурно дали обаче сградата има Акт 16.
Другият вариант е трупата да стане пътуващ театър по подобие на Младежкия театър преди години, за да може да генерира приходи. В последните няколко години Пловдивският театър беше в челните места по продажбата на билети в страната.
Без приходите от тях обаче театърът рискува да остане без субсидията си от културното министерство.
Ще направим всичко възможно театърът в Пловдив да бъде възстановен в най-кратки срокове и театралният сезон да не пропадне, ангажира се министърът на културата Петър Стоянович.
Пожарът тази сутрин е забелязан от чистачките, които са отишли на работа. Активирал се е датчик на сензорите за дим и на място веднага са пристигали пожарните коли.
От екипа уточняват, че актьорите снощи са имали репетиция. До края на работния ден вчера в сградата е имало екип на топлоснабдителното дружество, който е работил по прекарването на топлопровод.




Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001084
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031