Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2013 10:03 - "Форбс": Цветан Василев и Ахмед Доган са най-влиятелните българи
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 3689 Коментари: 2 Гласове:
-3



 Мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев е най-влиятелният българин според годишната класация на "Форбс България". Втори е почтеният председател на ДПС Ахмед Доган, а на следващите три позиции в челната тройка се нареждат бизнесмените Иво Каменов, Марин Митев и Тихомир Митев от групата "Химимпорт".

image

снимка: btvnews.bg


Класацията се прави за втори път, като включва 50-те личности, които според "Форбс" имат най-голямо значение за определянето на дневния ред на България към момента, уточнява Медиапул.

Забелязват се сериозни размествания в лидерската позиция, най-вече свързани с политическата конюнктура. Бившият премиер Бойко Борисов, който бе водач в миналогодишната листа, сега е изпаднал от Топ 10 и вече е 11-ти в листата.

В същото време Доган се е издигнал с 16 позиции нагоре. Банкерът Цветан Василев през 2012 г. е бил на втора позиция.

Лидерът на съуправляващата партия БСП Сергей Станишев е на шесто място, а след него се нарежда депутатът от ДПС Делян Пеевски, който не ходи в парламента. Собствениците на Първа инвестиционна банка Ивайло Мутафчиев и Цеко Минев са на осмо и девето място. Десети е шефът на "Лукойл" Валентин Златев.

Сред жените най-влиятелна в страната се оказа кметът на София Йорданка Фандъкова, която заема първата позиция. През 2012 година тя бе на 20-то място в общата класация. Едва 14% са жени, освен това в тазгодишната класация има само двама представители на неправителствения сектор.

Влиятелни хора от първата десетка на 2012 г. сега са извън топ 50. Бившият финансов министър и вицепремиер Симеон Дянков от четвърта позиция миналата година сега е изпаднал от класацията.
 
Класацията е изготвена по същата методика, която "Форбс" от години прилага при подреждането на най-влиятелните хора в света. Класирането се извършва според притежаваните и контролираните ресурси и доколко те се използват, за да се промени България. Най-голяма тежест имат ресурсите в банковото дело, енергетиката, медиите, телекомуникациите и производството на акцизни стоки.

В топ 50 влизат 28 политици и държавници, 20 представители на бизнеса и двама от неправителствени организации с идеална цел.

Освен Бойко Борисов, в топ 10 миналата година бяха поставени двамата му вицепремиери, бизнесменът Огнян Донев и банкерката Цветелина Бориславова.
 
Тазгодишният Топ 10 изглежда така:
1. Цветан Василев, Корпоративна търговска банка
2. Ахмед Доган, почетен председател на ДПС
3. 4. 5. Иво Каменов, Марин Митев, Тихомир Митев, "Химимпорт"
6. Сергей Станишев, председател на БСП и президент на ПЕС
7. Делян Пеевски, народен представител от ДПС
8. 9. Ивайло Мутафчиев и Цеко Минев, Първа инвестиционна банка
10. Валентин Златев, "Лукойл България"

"Това не е класация на положителните герои, нито на отрицателните. Тя измерва по ясна методология влиянието, независимо дали то променя страната към добро или лошо", коментира Йордан Матеев, главен редактор на българското издание на "Форбс".

Част от „най-влиятелните” всъщност се оказаха и част от субектите, предизвикали протестите, продължаващи повече от четири месеца. Паралелът очевидно е неизбежен, ако се вземе предвид един от критериите на класацията „намерение да променят България”, анализира bTV.

От самото списание твърдят, че не са създали списък на симпатичните и несимпатичните, на добрите и лошите, стремили са се да приложат критерии, които са универсални за изданието и в други страни.

Погледът на анализатори обаче бе малко по-различен. Социологът Андрей Райчев обясни: „В България властта е разлята. Сегашният свят е омешан(...) Бизнесът, капиталът зависят от движенията на държавата. Проблематично е това омешване на власт и пари. Но това е реалност навсякъде по света в съвременния капитализъм”.

Според него има две големи групи, които се сражават, и напрежението изглежда между тези две групи – медийни и финансови – на Цветан Василев и Иво Прокопиев. Реалното напрежение обаче според него е между масата и всички тези групи взети заедно.

Политологът Евгений Дайнов зададе въпроса – защо след като по документи има повече ресурс и от повече време иска да промени България в сравнение с Делян Пеевски, не присъства в класацията. Даде пример и с шефа на Първа инвестиционна банка Цеко Минев, победен от „Зелените”. „Къде са победителите”, попита той.

За финал той разказа: „Вчера обиколих центъра на София, после отидох на партито на „Форбс” и искам да кажа, че страната, в която аз живея и обичам, е на улицата”. Андрей Райчев допълни: „Докато има смесване на коктейли и улица е добре. Когато коктейлите са отделно, става лошо”.



Гласувай:
0



1. tonistanchev - Истината е че медиите дотолкова се ...
30.10.2013 13:55
Истината е че медиите дотолкова се омаскариха, че всяка подобна публикация я приемам със съмнение. Как точно определени хора решават кой е най-влиятелен и на какъв принцип? Нима трябва всичко да се приема за чиста монета, само защото стои зад лъскава опаковка? Това не е на Форбс, а на Форбс БГ, а редакторът на въпросното е работил за Прокопиев и Капитал. Същия Прокопиев, който бута и "Зелените" на Дайнов.
цитирай
2. drag777 - раздумка на седянка
31.10.2013 08:27
Слаб, непълен и като цяло малко безсмислен материал на "Форбс". Хората и така си знаят, че Цветан Василев в момента има най-голямо влияние - и в бизнеса, и в политиката, а с Доган ги свързва Пеевски. Останалите имена сякаш са нахвърлени ей-така, сякаш за да запълнят предвиденото място в броя, други като Иво Прокопиев пък съвсем са забравени... Както казах - слабо и непълно. Разочарован съм от "Форбс".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13039406
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930