Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.11.2013 09:54 - Какво не знаем за статута на бежанците?
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 2323 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 05.11.2013 10:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Нямаме право да връщаме чужденците от Сирия, които бягат от войната. Това обяви на пресконференция вътрешният министър Цветлин Йовчев, цитиран от БЛИЦ.  Йовчев съобщи, че предстои да се проведе тристранна среща с Турция и представители на ЕС, за да може бъдещите бежанци да бъдат връщани обратно в Турция.

Вътрешният министър представи пред медиите План за овладяване на кризата от бежанците. Ще предложим проектът за план да бъде приет на заседание на Министерски съвет. В него си поставяме седем основни цели, каза Йовчев. Първата му цел е намаляване на броя на нелегалните имигранти.

„В тази насока се предвижда ограничаване на броя на хората, които влизат на територията, и ускоряване на темповете за извеждане извън територията на тези, които нямат основание на бъдат тук”, добави Цветлин Йовчев.

„Втората основна цел е гарантиране сигурността на българските граждани, ограничаване на рисковете”, заяви министърът. Сред целите са заложени самоиздържане на бежанците и принос към социалната система и ефективна комуникация с обществото.

8763 са нелегалните имигранти към момента. Много от тези лица са потърсили статут на бежанец. В местата за настаняване към момента са настанени 5 199 лица, а на външни адреси имаме още 3 564. В арестите на Главна дирекция „Гранична полиция” имаме 692 лица към момента”, заяви вътрешният министър.


image


В сайта на Държавната агенция за бежанците
е публикувана подробна информация за статута на бежанците и как се придобива.
В 4 основни раздела са описани видовете закрила, указанията за подаване на заявления за придобиване на статут, правата и задълженията на лицата със статут, интеграцията на новопридобилите статут.
Най-интересен е последният раздел: Интеграция на новопризнати чужденци със статут на бежанец или хуманитарен статут.
Ето какво пише там:

ИНТЕГРАЦИЯ НА НОВОПРИЗНАТИ  ЧУЖДЕНЦИ
СЪС СТАТУТ НА БЕЖАНЕЦ ИЛИ ХУМАНИТАРЕН СТАТУТ

След връчване на решението за предоставяне на статут, новопризнатите чужденци със статут на бежанец или хуманитарен статут могат да се включат в Националната програма за интеграция на бежанците /2011 – 2013 г./ в Република България, която се реализира от Интеграционния център към Държавната агенция за бежанците. В програмата са предвидени мерки и дейности за подпомагане на процеса на адаптация и интеграция на получилите статут през първата година след връчване на решението за статут.

Право на достъп до Националната програма за интеграция.

Право на достъп имат:
- Чужденците, получили статут, които са подали молба за включване в програмата до 20 работни дни след получаване на решението за предоставяне на статут.
- Лицата с предоставен статут на бежанец или хуманитарен статут, пребивавали в домове за отглеждане на деца, лишени от родителска грижа, до 20 работни дни след напускане на дома поради навършване на пълнолетие.
- Чужденци, с предоставен статут, които не разполагат със собствен доход и нямат регистрирана фирма по Търговския закон.

Ред и условия за включване и подпомагане по Националната програма за интеграция.

Чужденците с предоставен статут подават молба-образец и декларация за материално състояние до председателя на Държавната агенция за бежанците, в срок от 20 работни дни от връчване на решението за статут. С подалите молби кандидати се провежда социално интервю, изготвя се индивидуален интеграционен план /в плана се описват правата и задълженията на кандидата и се набелязват мерки за неговата интеграция/ и проектодоговор за участие в програмата. След разглеждане и одобряване на молбите и плановете от Интеграционната комисия към ДАБ, се изготвя предложение до председателя на ДАБ за включване на кандидатите в програмата и следва подписване на договор между кандидата и  председателя на Агенцията.

Подпомагането по Националната програма за интеграция са обвързани със задължително посещаване на курсове по български език, социална и културна интеграция и курсове за придобиване на професия.

Децата на включените в програмата, които са на възраст от 7 до 16 години, са задължени да посещават редовно курсове за изучаване на български език или да продължат образованието си в общински и държавни училища.

Чужденецът, получил статут по ЗУБ, или членове на неговото семейство да не пътуват на собствени разноски извън България по време на участието им в програмата, освен в изключителни случаи, след предварително одобрена молба от председателя на ДАБ при МС

При неизпълнение на поетите задължения по индивидуалния интеграционен план, част от сключения договор, без уважителни причини, включеният в програмата подлежи на отпадане от Националната програма за интеграция.

Дейности и мерки за интеграция, заложени в Националната програма /2011 – 2013 г./.

Те са за период до една година от включването в програмата. Дейностите по интеграция се провеждат в Интеграционния център към ДАБ.

-    Обучение по български език по утвърдена програма и курсове за професионална квалификация. Посещаването има задължителен характер.
-    Социална и културна ориентация – история и география, традиции и празници в Република България.
-    Ежемесечно здравно осигуряване.
-    Стипендия за обучение в курсовете по български език и социално ориентиране.
-    Еднократна социална помощ до максималния размер, определен в Правилника за прилагане на Закона за социалното подпомагане при напускане на РПЦ и настаняване на квартира.
-    Ежемесечно финансово подпомагане за наемане на жилище и заплащане на комунално-битови разходи на получилите статут.
-    Седмични транспортни карти по време на курсовете за обучение по български език, социална и културна ориентация.
-     Целева помощ за издаване на лична карта, съгласно ППЗСП.
-     Месечна помощ за деца, посещаващи български общински и държавни училища.
-   Учебни материали за непълнолетните деца на включените в програмата лица, които посещават българско училище /учебни тетрадки, пособия, учебни помагала/.
-    Заплащане на такси за детска градина.


Това, което никъде не пише, са следните подробности:
1. До 3 месеца след получаване на статут на бежанец държавата трябва да им осигури жилища + училища за децата им.
2. До 6 месеца след получаване на статута трябва да им намери и работа.
3. Статутът на бежанец важи само за държавата, в която е издаден. Т.е. това, че ни успокояват, че след като си получели статута, щели да продължат към Западна Европа, е пълна партенка.

Точно заради точка 3. много от влезлите в България бежанци бързат да напуснат страната в посока запад - получават у нас мечтания статут и отпрашват към някоя по-хубава държава!


Тагове:   бежанци,


Гласувай:
3


Вълнообразно


1. olivie - Не разбрах кое е вярното твърдение?
05.11.2013 13:46
"3. Статутът на бежанец важи само за държавата, в която е издаден. Т.е. това, че ни успокояват, че след като си получели статута, щели да продължат към Западна Европа, е пълна партенка.

Точно заради точка 3. много от влезлите в България бежанци бързат да напуснат страната в посока запад - получават у нас мечтания статут и отпрашват към някоя по-хубава държава!"
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13000478
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031