Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.12.2013 19:05 - Ердоган сътвори международен скандал, включи части на съседни страни към територията на Турция!
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 2360 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 11.12.2013 19:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Изявление на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган за Тракия предизвика остра реакция на Гърция и България, като София обяви, че "за европейската перспектива на всяка една страна са основополагащи зачитането на международното право, включително принципите на суверенитета и териториалната цялост" и припомни славната история на страната.
 
"Тракия е едновременно и Солун, и Комотини, и Ксанти, тя е също Кърджали и Вардар, ако се върнем малко по-назад, тя е Скопие и Прищина, тя е Сараево.... Тракия е жив свидетел на нашата обща история в Европа. Тя представлява цялото ни минало в района. И днес Тракия с Одрин, Текирдаг, Къркларели и естествено Истанбул, се намира в центъра на всички наши отношения в района на Балканите ", заявил Ердоган по време на предизборна обиколка в Кешан край Одрин.
image

Скандалната "актуална" карта на Турция съдържа части от всички балкански страни.

 
Гръцкото външно министерство осъди изказването, като говорителят Константинос Кутрас коментира, че "историческите и географски позовавания най-вече в един район със силна историческа обремененост, като Балканите, трябва винаги да се правят с особено внимание".   "Днес единственият критерий вече е спазването на международното право и следователно на нормите, ръководещи добросъседските отношения, опиращи се на зачитането на националния суверенитет и териториалната цялост на всички държави от региона", добавил Кутрас, цитиран от гръцкото списание "Епикера".   По думите му "това за Гърция, която би могла да прави много исторически позовавания, е една фундаментална, разбираема от само себе си, и ненарушима позиция".   Гръцкото издание "Та Неа" коментира от своя страна, че с подобни изявления Ердоган продължава с провокациите за връщане на стария, но никога незабравен план за възкръсване на турската република Тракия, в която освен територии от Гърция има територии и от Южна България и Централните Балкани.   С известно закъснение последва и официална реакция на България.   "Подобни изявления не допринасят за развитие на двустранния диалог, насочен към търсене на ефективни и прагматични решения“, се посочва в изявление на говорителя на Министерството на външните работи.   "България, като страна, основана преди повече от 1300 години, има значително и трайно историческо, културно и духовно присъствие, наследство и традиции в Югоизточна Европа.   Водени от опита на историята, смятаме, че към интерпретации, свързани с миналото на нашия регион, следва да се подхожда особено внимателно, отчитайки неговите особености, както и чувствителността, която те могат да предизвикат. Бихме искали да напомним, че както за добросъседските отношения, така и за европейската перспектива на всяка една страна са основополагащи зачитането на международното право, включително принципите на суверенитета и териториалната цялост", се посочва в позицията на външно министерство.   Това е поредното изказване в стила на Ердоган, който често коментира османското наследство на страната си и предизвиква раздразнението на съседите си.

      Припомняме, че през лятото на 2012 г. в Турция избухна скандал заради „актуална карта”, която обхваща обширни територии от съседни държави. Тази карта е била включена в компактдиск, изготвен в рамките на национална образователна програма на министерството на образованието в Анкара.       В рамките на програмата се раздават безплатни учебни материали и се организират специални отворени уроци за децата и техните родители, съобщава турският вестник „Милиет”    Учениците в Истанбул са получили мултимедийните учебни пособия, от които става ясно, че територията на Турция включва цяла Армения, някои региони на Ирак, райони на България, гръцката част на остров Кипър и райони на Грузия.  
Според авторите на учебното съдържание Батуми е изконно турски град, който се намира в състава на Грузия, предаде „Кавказкий узел”. Министерството на външните работи на Грузия обяви, че ще провери информацията. От турската страна казват, че е станала грешка.
  Българските официални власти тогава не реагираха на скандала.



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13045330
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930