Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2014 11:39 - Читател: Наливат се държавни пари в запорираните сметки на ВМЗ - Сопот
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1815 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ВМЗ-Сопот ще внесе в Бюрото по труда документи за започване на процедура по наемането на нови работници в завода.
Предприятието има нужда от нов персонал, заради увеличилия се брой поръчки, заяви изпълнителният директор на оръжейното предприятие Иван Стоенчев. "Предприятието има много поръчки. Заплатите се изплащат редовно и процесът върви добре“, допълни Стоенчев.

По повод наемането на нови работници, на електронната поща получих писмо адресирано до мен. Няма да го преразказвам, а ще го публикувам цялото. Така всеки читател сам може да прочете въпросите, които вълнуват сопотчани.

image


„ВМЗ” АД - Сопот може би на път без изход
      

         След безпрецедентната и безочливо поднесената информация от ръководството на „ВМЗ” АД – Сопот в централната емисия „Новини” по БТВ на 11.01.2014 год., видяхме едно обединение, което повече подобяваше на коларо-железарска работилница. Полупразните халета с по двама-трима работници в тях ни дават основание да си зададем много въпроси за сегашното състояние на „ВМЗ“ АД. Предложеното ни по телевизията не подобава да бъде представено на едно от водещите структуроопределящи предприятия на страната, която е била една от първите седем производителки на специална продукция в света. Работничките са облечени в дебели якета, което ни показва, че същите работят при неблагоприятни и драстично ниски за производствените процеси температури, защото директорът с дебел балтон даваше информация пред водещата за успешния бизнес на неотопленото предприятие. Вниманието ни бе насочено, умишлено или не, но се видя същото и от чуждите партньори на „ВМЗ“ АД, че техниката, с която се работи, е допотопна и ковашко-отливните детайли се обработват ръчно. Това естествено ще удари по имиджа на „ВМЗ“ АД и вместо да му осигури директни партньори, то ще урони създавания с десетилетия престиж. А може би това е целта на сегашното ръководство, за да допусне снимачен екип и да разкрие архаични ръчни манипулации и износено оборудване от средата на миналия век. Стругове и работни плотове заемат само част от огромните пространства на завода, които още не са разпродадени от господин Стоенчев. Учудващо, какво е имало в тези големи халета преди, и къде, и при кого е то сега. Явно е реална информацията, че на територията на „ВМЗ“ АД е разположена успешно действаща фирма за скрап. Заводът разпродава всичко, от което може да получи средства, които по странен начин изчезват в непознати джобове.

         В централната емисия „Новини” по БТВ на 11.01.2014 год., репортерът цитира, че „ВМЗ” АД – Сопот само намирало клиентите си на международния пазар”. Това е пълен блъф, защото цялата продукция от гамата на специална продукция на фирмата се предлага от други частни фирми и лобита, но никога от представители на самото предприятие !!!

         Всички български граждани са си представили по друг начин това предприятие, произвеждало десетки хиляди вида изделия от специална продукция. Считаме за свой дълг да поставим отново някои въпроси, които подлежат на обсъждане пред гражданите, т.е. основната маса от гласоподавателите на Република България от една страна и от друга от ръководството и държавните институции на страната ни „де факто“ се подведени.

 

            Поради това, че никой от управляващите не обърна внимание на публикацията в пресата от 16.12.2013 год., Ви представяме следното наше виждане по въпроса. Може би Ръководителите на държавата се надяваха, че Коледните и Новогодишните празници ще заангажират простосмъртни и никой от българските граждани няма да забележат тази публикация.

            Към основния въпрос от 16.12.2013 год.: „Какво правят другите институции в държавата или и те са съпричастни към тези действия и изказвания на министър Стойнев !”, добавяме и следните нови закачливи въпроси, с цел да се събудят държавните органи и институции в РБългария, а именно:

1.     Държавните органи, институции и ръководители дали подозират или знаят, но прикриват, че „ВМЗ” АД – Сопот може би повече от десет години няма директен външно-търговски договор ?

2.     Кого заблуждава министър Стойнев с изказванията си, че е осигурена работа на завода за години напред по директни договори с външни партньори?

3.     Това не е ли подмяна вота на гражданите, поставили и гласували доверие на това правителство да защитава държавните ни интереси, а не да прекарва сделки през частни структури (лобита) и те да дават трохички от реализираната печалба на основния изпълнител „ВМЗ” АД – Сопот по международните договори, притежаващ лицензите за производство на тези спец изделия?

4.     Защо и на кого е нужна държавната фирма „ВМЗ” АД – Сопот да съществува в това си състояние, т.е. без да оперира със собствените си сметки от години, запорирани от банки и др. кредитори?

5.     Кому и защо е изгодно да работи чрез посредници това структуроопределящо предприятие в България и работниците да получават заплатите си от излишните възложители по международните договори, в които основен изпълнител и гарант за качество е „ВМЗ” АД – Сопот, т.е. държавата?

6.     Къде, при кого и как се разпределя основната печалба от този печеливш бизнес?

7.     Защо държавата, община Сопот и кредиторите не получават средства от „ВМЗ” АД, след като предприятието работи на три смени и печели по договори десетки милиони долари?

8.     Кой и защо продължава да лъже гласоподавателите – Правителството, Министър Стойнев, инж. Стоенчев, пресата, партиите или ... ?

9.     Защо изпълнителният директор инж. Стоенчев не е обяснил на министър Стойнев, че „ВМЗ” АД – Сопот няма никаква възможност да работи с директни външни партньори поради блокирани сметки.

10.                 Защо инж. Стоенчев дава обяснения в пресата и в новините, и подвежда гражданите на Р. България, че завода продължава да работи директно с външните партньори?

11.                  Защо инж. Стоенчев предпочита да работи с нелигитимното ръководство на КНСБ в завода, което е с изтекъл мандат на управление?

12.                  Докога инж. Стоенчев ще лобира за фирми пред държавата ни, с които има може би лични взаимоотношения и използва същите за посредници в международните договори?

13.                  Защо при толкова натоварен („уж” трисменен режим на работа), според министър Стойнев производствен процес, работниците във „ВМЗ” АД – Сопот почиваха от преди Коледа до 06.01.2014 год.?

14.                  В „Новините” по БТВ на 11.01.2014 год. инж. Стоенчев издаде конфиденциална информация, че „Най-големите конкуренти на ВМЗ са Румъния, Сърбия и Русия, както и частни български фирми. За последната година в завода са съкратени 1000 души, работят 2100 души.” За простичкия българин остава въпросът: „Чудно защо тогава от години инж. Стоенчев продължава да работи с частни български структури в ущърб на държавата и българските граждани?”

15.                  Кой унищожи цялото гражданско производство към „ВМЗ” АД – Сопот, създавано десетилетия и разпродаде липсващото в цеховете оборудване?

16.                  На работниците дали е осигурена възможността да работят при здравословни и безопасни условия на труд, след като в централната емисия „Новини” по БТВ на 11.01.2014 год. – „В огромните студени халета, хората работят с ватенки.”?

17.                  „Разработваме тригодишен план за стабилизация. Включва нови машини за производство, да обновим нашето оборудване, трябва да намерим специалисти, които да обслужват оборудването”, допълва Стоенчев.

            17.1. Чудно как е работило качествено „ВМЗ” АД – Сопот до встъпването в длъжност на инж. Стоенчев, и кое налага сега да се доставя ново оборудване, и за чия, и по каква сметка? (Трябва да уточним, че само заводът има лиценз и разполага с налична техническа и технологична документация за производство на редица специални изделия, които сега се произвеждат не в него, а в частни български фирми, никога преди не произвеждащи такава продукция, а в момента той самият се явява техен подизпълнител.)

            17.2. Какво е станало с това оборудване, което преди е произвеждало качествени специални изделия, че сега се налага да се купува ново?

            17.3. Това оборудване да не би да се доставя от там, на когото може би е разпродадено, може би по линия на ГЕРБ?

         18. Кой разпродаде необходимите за производството на спец продукция цехове към площадка Сопот и с. Дъбене, а в момента им възлага поръчки за изпълнение ?

         19. На кого принадлежи това предприятие „ВМЗ” АД – Сопот – на държавата, на частни структури и лобита, или ... ?

         Поместваме и стария материал, на който все още няма никакъв интерес и отговор от страна на държавно ангажирани лица, органи и институции.

 

            Икономическият печат публикува на 29 ноември 2013 в 08:45 часа: „Политик и престъпник са едно и също за всеки трети българин” - Вестник „Капитал Daily” -   „ВМЗ на път без изход”.

            След изборите 2013 г. – в началото на лятото 2013 г., Министър Стойнев заявява пред Народното събрание на парламентарно питане:

            "Вазовските машиностроителни заводи" (ВМЗ) в Сопот водят преговори за конкретни огромни поръчки и ако те се спечелят, предприятието пак щяло да храни целия регион, както е било преди години. Това заяви по време на парламентарния контрол в петък министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в отговор на депутатски въпрос за наливането на 27.5 млн. лв. в дружеството чрез увеличаване на капитала му с пари от Държавната консолидационна компания" в началото на седмицата.

            "Имаме интерес този завод да работи. Той е стратегически за нашата индустрия и е хранил цял региона и аз съм поел ангажимента той пак да храни региона. Ще върнем предприятието на крака, така както го помним от години", заяви от парламен-тарната трибуна министър Стойнев (публ. 05.07.2013г. http://www.mediapool.bg).

            Стойнев обясни, че предоставените пари (27,5 млн. лв.) са не само за покриване на забавените заплати към работниците, но и за осигуряване на оборотни средства за дейността на дружеството по взети вече поръчки и за обезпечаване на новите, за които сега кандидатствало. По думите му именно активното търсене на договори е в основата на одобрените от Министерския съвет мерки за оздравяване на оръжейното предприятие.

            Той се ангажира още с ефективно и прозрачно управление на ВМЗ, особено при сключването на договори. В същото време министърът отбеляза, че "може би е водена политика към фалиране на този завод", докато е налице голям интерес от страна на възложители на поръчки от региона.

 

            БСП: От ВМЗ - Сопот са източени 60 млн. лева по време на управлението на ГЕРБ – Инвестор, 01.07.2013 г.; в. „Дума” – 02.07.2013 г.

            Държавата трябва да използва всички дипломатически връзки и предприятието да заработи, убеден е "червеният" депутат Пламен Славов.

            С 60 милиона лева са нараснали задълженията на ВМЗ Сопот за последните 4 години, по време на управлението на ГЕРБ, съобщи на пресконференция в Пловдив депутатът от БСП Пламен Славов, цитиран от агенция "Фокус". 

            "Как така през последните години, при други управляващи, преди ГЕРБ, предприятието е намалило задълженията си, а сега само за четири години те са нараснали", пита депутатът и настоява от ръководството на завода да бъде търсена и отговорност за това, тъй като остават сериозни съмнения, че то умишлено е водило дружеството към фалит.

            Славов заяви, че от страна на КНСБ и от страна на работниците във ВМЗ е имало искане да бъде освободен целият мениджърски екип, начело с Иван Стоенчев. Причината е източването на завода, за което отговорност носи управляващият екип.

 

            В. „Стандарт”- 06.11.2013 г., Министър Драгомир Стойнев заявява на пресконференция:

            - „Във ВМЗ - Сопот се работи на три смени, хората са спокойни и регулярно получават заплатите си". Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Драгомир Стойнев в Министерски съвет, където предостави информация за ситуацията в дружеството.

            - Капиталът на ВМЗ - Сопот бе увеличен с 27,5 милиона лева. 20 милиона лева от тези средства са изразходвани за превод към НАП за покриване на публични задължения, 4,5 милиона лева са дадени за трудови възнаграждения, 3 милиона лева са отишли за осигуряване на производствената дейност, припомни Стойнев. От своя страна кметът на Сопот Веселин Личев на 13.11.2013г. обяви, че заводът дължи 3, 200 млн. лв. данъци на общината от години. Освен това общината има около 100 000 лева разходи само за чистотата на предприятието. Реално ние ги субсидираме, коментира Личев. Той е учуден от факта, че толкова милиони минават през това държавно военно предприятие, а не могат да се намерят една малка част за чистотата. Това, според него говори за едно лошо отношение към града и жителите му (гр. Сопот) - информацията е от сайта www.plovdivutre.com , www.kmeta.bg и др.

            - Дружеството вече е сключило договор за десетки милиони долари. Ако не бяхме ние, щеше едно структуроопределящо предприятие да бъде ликвидирано, каза още той.

            - На правителственото заседание днес бяха одобрени предприетите от министъра на икономиката мерки за стабилизиране на "ВМЗ" ЕАД, пише на сайта на Министерски съвет.

             В края на месец ноември 2013 год., журналистката от в. „Капитал Дейли”, г-жа Иглика Филипова след среща с изп. директор на ВМЗ АД - инж. Стоенчев написа статията „ВМЗ на път без изход”, в която той декларира следното:

            - „Заводът е затънал в дългове, прекалено често няма поръчки и средства за заплати, а държавата постоянно излива средства в него”.

            - „Сметките на ВМЗ са блокирани, а финансирането пък става основно с акредитиви от възложителите”, но директни договори на „ВМЗ”АД няма.

            - „Договорите са основно от чужбина, първо, защото Министерството на отбраната не купува и, второ, защото дори да има обявена обществена поръчка, ВМЗ няма шансове за участие заради публичните си задължения.” Какви и колко договори въобще получава сопотският завод няма как да се знае, тъй като информацията е секретна. Според Стоенчев ВМЗ е осигурен с поръчки до Нова година (т.е. 31.12.2013 г.), а в момента се работи за нови договори, с които, ако компанията ги получи, "няма да имаме тези проблеми, които имахме тази година". Но, ако не ги получи ... ?

            - „Заводът е заченат погрешно и без идея той да е печелившо предприятие” – твърди инж. Стоенчев.

             След тази ретроспекция за средностатическия български гласоподаватал се искат отговори на следните въпроси:

1.      Защо Министър Стойнев не казва истината за „ВМЗ” АД – Сопот ?

2.      Защо умишлено Министър Стойнев заблуждава Народното събрание, Правителство и гражданите на РБългария ?

3.      Защо Министърът на икономиката на Р България нарушава разпоредбите и законодателството на ЕС да не се финансират от страна на държавата губещи дружества?

4.      Защо Драгомир Стойнев заблуждава международните партньори за реалната работоспособност на „ВМЗ” АД?

5.      Чии интереси защитава Министъра на икономиката на Р България, оставяйки това ръководство на „ВМЗ” АД, доказало своята некадърност?

6.      Защо на Министър Стойнев и Компания е нужно „ВМЗ” АД да е държавно и да продължава да се източва?

7.      Защо Министърът на икономиката на Р България не отговаря кой и как налива пари в запорираните сметки на „ВМЗ” АД, а реално дълговете се увеличават и при неговото управление?

                        Може би тези и още много други въпроси ще следват в поредица публикации и телевизионни предавания !

            И накрая основният въпрос: Какво правят другите институции в държавата или и те са съпричастни към тези действия и изказвания на министър Стойнев!

 

            Иван Хр. Петров и от името на Инициативен комитет в защита на „ВМЗ” АД, които не смеят да се легитимират, поради заплахите за разправа с даващите такава информация.






Тагове:   ВМЗ-Сопот,


Гласувай:
1


Вълнообразно


1. kasnaprolet9999 - http://dedenze. blog. bg/poli...
13.01.2014 19:40
http://dedenze.blog.bg/politika/2013/01/16/istinata-za-vmz-sopot.1042833
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13031931
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930