Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2015 13:00 - Избори`2015 - предизвестените резултати
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 2223 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Мултиплицирането на управленския модел от национално ниво и на регионално е опасен прецедент за всяка държава, претендираща да се нарича "демократична".

Миналата година, когато бяха парламентарните избори в България, си пожелах "шарен", многопартиен парламент. С идеята, че след като има представители на повече и различни партии, възстановяването на парламентаризма ще стане възможно. И ще се спре бъркането в кацата с мед.

Ситуацията с многопартийния парламент не промени с нищо политиката за хората. Сякаш онези, които уж ние, избирателите, изпратихме на Жълтите павета изведнъж получиха масова амнезия и забравиха за какво са в парламента.

Година и половина по-късно, дойде времето за местните избори. От нафталина изскочиха позабравени и никога незапомнени партии и партийки. Създадоха се временни коалиции. Местни. Дали са подписвали някакви политически споразумения - с допирните точки в целите им - само те си знаят.

Казвам "цели", защото за първи път "програми" не чухме". Никой не си направи труда да убеди избирателя, че неговата платформа е най-добрата. Пък и защо ли да го правят?... въпреки че нямам отговор на този въпрос.

Какво видяхме на 25-ти октомври? Преобладаващата част избиратели заявиха желанието си за промяна. Държавната машина обаче трябваше да спази указанията на централната власт. Съвсем случайно едновременно блокираха сървърите на ЦИК, МВР, ГРАО. Подозренията, че това не е външна хакерска намеса някакси се размиха около истерията покрай арестуваните в Арена Армеец членове на столичните сик-ове. За да е пълен циркът, в миманса се включи и най-скандалният български политик от последното десетилетие с изцепките си в НАТФИЗ.

Покрай тези два факта на заден план отидоха изнесените от медиите изборни протоколи с фрапантни "грешки". Грешката е вярна - когато статистиката не е в наша полза, ще използваме стагмистиката. Натаманяването на резултатите си плаче за касиране на изборите. Но в "демократична" България няма кой да поиска това.

Върхът на сладоледа - седмицата между изборите и балотажа. В Пловдив, а и не само тук, тя протече под формата на усилени политически совалки. По-точно казано, свалки. Обещания, разпределяне и преразпределяне. И точно тук май е разковничето. Уж си спечелил най-много гласове, а тръгваш да просиш подкрепа от доскорошните си опоненти.

Всъщност не търсиш подкрепа. Схемата е по-изчанчена и безотказна - партийния ти началник се обажда на опонентите ти да ги поздрави и уж между другото подхвърля някоя и друга реплика за идния балотаж. Срамно и обидно. А после вървилица от политически субекти с охота разказва пред медиите колко добър е един определен кандидат и как конкретната партия вкупом ще го подкрепи на втория тур.

В политиката всичко е търговия. Казано дипломатично - въпрос на преговори. Та в политиката преговорите са за постове. В петък, два дни преди балотажа, договарянията вече са финализирани. Знае се поименно кой ще е зам.-кмет, кой ще е председател на ОбС, кой ще е главния архитект, кой коя общинска фирма ще оглави... Уговорени са дори процентите за съветниците да гласуват за определена сделка, продажба на общински терен, обществена поръчка и т.н.

Някой находчиво нарече тази пасмина "трапезно мнозинство". Те не се обиждат. Гледат високомерно от позицията на поста, който са откраднали по един или друг начин. И така до следващите избори.

Пълна безизходица.




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13039074
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930