Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.08.2016 19:27 - БСП избира между 6-има кандидати за президент
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 933 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

БСП избра шест имена от десет, с които ще отиде на преговори с другите леви партии за общ кандидат. Това са евродепутатката Илиана Йотова, депутатите Янаки Стоилов и Румен Гечев, бившият лидер Михаил Миков, омбудсманът Мая Манолова и подалият оставка извънпартиен шеф на ВВС ген. Румен Радев. Това съобщи лидерът на партията Корнелия Нинова, която обясни, че Радев е лично нейна номинация и няма нищо общо с АБВ.

 

"Аз предложих ген. Румен Радев в "Оборище“ – организацията, в която членувам. Аз нося отговорността за тази номинация“, обяви председателката на формацията. Все пак ген. Радев бил получил и номинации от други структури на партията в страната.

 

"Не ми е известно да има близост между Първанов и ген. Радев, защото съм я внесла лично като предложение”, уточни Нинова.
 

Тя твърди, че няма връзка между предложението ѝ и оставката на ген. Радев като командир на ВСС. "Той има принципни съображения срещу водената политика и затова подава оставка", каза Нинова. От думите ѝ стана ясно обаче, че Радев вече е дал съгласие да бъде номиниран. "Днес разговарях с него и имам неговото съгласие“, каза тя.

 

Нинова подчерта, че не е обсъждана кандидатура на Ивайло Калфин за вицепрезидент. От думите й се разбра, че сред шестте имена, с които социалистите отиват на преговори, може да се търси и номинация за вицепрезидент.
 

"От структурите аз имам най-много номинации в партията - 210. Потвърждавам отново позицията си - няма да се кандидатирам за президент на републиката“, подчерта Нинова.
 

"Отиваме на преговори с партньори за бъдеща лява коалиция с онези имена, които са получили най-много номинации от партийната листа, т.е. членове на БСП и онези ,които са получили най-много номинации, от непартийната листа", обясни лидерът на социалистите.

 

Нинова бе попитана каква е разликата между евентуалното издигане на ген. Радев за президент и посочването на Пламен Орешарски за премиер от бившия лидер на БСП Сергей Станишев. "Разликата между решението на Станишев да предложи Пламен Орешарски и нашето да включим непартийци е следното: Станишев не попита партията, когато излъчваше кабинета. Ние попитахме партията какво иска, тя каза – широка коалиция. Ние питахме партията кои иска, тя посочи тези имена", отговори тя.


По-късно през деня от пресцентъра на БСП разпространиха съобщение, според което коалиционните партньори на левицата от "БСП - Лява България" са подкрепили номинациите за президент на Корнелия Нинова и ген.  Румен Радев.  С останалите формации ще се уточняват дати за срещи. Националният съвет на БСП трябва да определи кандидатпрезидентската двойка на социалистите на 14 август.

 

По-рано през деня пред бТВ Нинова каза, че според нея е много вероятно Бойко Борисовда се кандидатира за президент, но независимо дали това ще се случи или не, лидерът на БСП няма да влезе в надпреварата.

 

Преди седмици Нинова постави 48-часов ултиматум на Борисов да се кандидатира за държавен глава и обяви, че ако това се случи, тя ще поиска партията ѝ да я номинира. Сега обаче изтъкна, че срокът, който е поставила на премиера, е изтекъл, а него самият нарече непоследователен.

"Не си променям мнението, особено поради прищевките на Борисов. Мина този период, в който имаше покана, но сега няма да съобразявам политиката на партията с неговите променливи настроения - на ден по три пъти", заяви Нинова.

 

По думите ѝ социалистите ще отидат на балотаж след вота на 6 ноември. Попитана дали резултатът ще е такъв и при кандидатура на Борисов, тя отговори, че тогава ще е "още по-лесно".

"Първа стъпка – балотаж, втора – победа на президентските избори, предсрочни парламентарни избори", очерта стъпките пред БСП Нинова.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13000306
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031