Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2018 11:45 - Какво да сложим на трапезата за Петровден
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 929 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 29.06.2018 11:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
На Петровден завършват Петровите пости, които тази година продължиха почти цял месец - те започнаха на 4 юни.

Петровден се случва в петък, който по православния канон е постен ден. На такива празници се разрешава консумирането на риба.

Иначе обичайно на трапезата присъства петровско пиле. И, разбира се, първите (от новата реколта) ябълки - ябълки петровки.

Ето няколко интересни рецепти за петровска трапеза:

image

Пиле /кокошка/ с чушки и домати…

Продукти за 4 порции: 1 по-голямо пиле (кокошка), 3 малки главички лук, 1/2 ч. лъжичка градински чай, 500 г домати, 1 люто чушле, 2 суп. лъжици олио, 500 г чушки (червени и зелени), 200 мл сметана, 2 суп. лъжици червен пипер, черен пипер, сол.

Приготвяне: Разрежете пилето на 8 части. Накълцайте на ситно лука, а доматите обелете и нарежете на кубчета. Запържете гърдите в олиото, после останалите парчета месо. Прибавете лука, доматите и лютото чушле. Задушете 10 мин. Поръсете с градинския чай. Нарежете чушките на кубчета. Добавете ги заедно с гърдите към останалото месо и задушете още 15 мин. Разбъркайте със сметаната и червения пипер. Прибавете сол и черен пипер на вкус. Поднесете с гарнитура от варен ориз.

Пиле по римски

Продукти: 1 пиле, 4 г масло, 3 лъжици зехтин, 60 г шунка, 1 глава лук, 4 лъжици бяло вино, 350 г добре узрели домати, 2 зелени чушки, брашно, розмарин, черен пипер, сол

Приготвяне: Нарязваме на четвъртини почистеното пиле, посоляваме, поръсваме черен пипер и брашно и изпържваме от двете страни в масло и 1 лъжица зехтин. Изваждаме пи-ето, в останалата мазнина изпържваме ситно нарязания лук до пожълтяване, прибавяме нарязаната на у ивички шунка, виното, порциите пиле, розмарина и варим, докато виното се изпари. Прибавяме попарените, обелени и ситно нарязани домати и задушаваме под похлупак около половин час. Нарязваме почистените чушки на по-широки ивички, изпържваме ги в мазнина и прибавяме към пилето, като продължаваме да задушаваме до омекване.

Пилешки гърди с шунка и сирене

Продукти: 4 порции пилешки гърди, 90 г масло, 4 парчета шунка с размерите на пилешките порции, 4 лъжици настъргано сирене, брашно, сол

Приготвяне: Отстраняваме костите и кожата от пилешките гърди, начукваме, посоляваме и овалваме в брашно, след което изпържваме в голям тиган от двете страни до порозовяване. Върху всяка порция поставяме парче шунка, поръсваме гъсто с настъргано сирене, поливаме малко масло, захлупваме с похлупак и задушаваме на тих огън около 5 минути. Подреждаме порциите в чиния, заливаме с масло и сос от тигана, украсяваме с претоплен стерилизиран зелен фасул или аспержи. По същия начин приготвяме и гърди от млада пуйка- след обезкостяване нарязваме гърдите на 3-4 парчета и ги начукваме.

Пилешка млечна супа

Продукти: пиле 400 г (1/2 бр.), моркови 100 г (1-2 бр.), целина 30 г (1/2 глава), черен пипер 10 зърна, прясно мляко 200 мл (1 чаена чаша), бяло вино 20 мл (2 супени лъжици), лук 50 г (1 глава), магданоз, счукан черен пипер и сол на вкус, растително масло 30 мл (3 супени лъжици), брашно 10 г (1 супена лъжица).

Приготвяне: Пилето се залива с 6-7 чаени чаши студена вода и се сварява заедно с морковите и целината, нарязани на кубчета, зърната черен пипер и сол на вкус. Бульонът се прецежда, а месото се отделя от костите и се нарязва на ситно. В мазнината се задушава нарязаният на ситно лук заедно с брашното, след което се залива с бульона, виното и прясното мляко. Към супата, след като заври, се прибавя месото. След свалянето й от огъня супата се овкусява като се поръсва със счукан черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Пиле по тоскански

Продукти: 1 малко пиле, 2 скилидки чесън, зехтин, 6 листа градински чай, черен пипер, сол

Приготвяне: Разрязваме почистеното пиле на две половинки, отстраняваме големите кости, начукваме месото, посоляваме, поръсваме с черен пипер и намазваме със зехтин, покриваме с листа от градински чай, поставяме в по-тежък съд и добавяме чесъна. Похлупваме пилето с капак, по-малък от съда, така че да притисне месото. Поставяме тежест върху похлупака и задушаваме 10 минути. Обръщаме пилето и продължаваме да задушаваме /отново с притиснат с тежест похлупак/ до омекване /около 10 минути/. Поднасяме със задушени зеленчуци и картофи /2 порции/.

image

Ябълков щрудел с букет от аромати

Най-сочните, полезни и достъпни плодове - това са ябълките, а щруделът е гордост за всяка домакиня.

Продукти: 200 г замразено многолистно тесто (бутертесто „Белла“), 4 ябълки, 1 суп. лъжица настъргани лимонови кори, 1 суп. лъжица смлени орехи, 1 суп. лъжица мед, 1 белтък, 2 суп. лъжици конфитюр от кайсии, 3 суп. лъжици пудра захар, 1 суп. лъжица портокалов ликьор.

Приготвяне:

1. Размразете тестото. Пуснете фурната да се загрява на 200 градуса. Обелете ябълките и махнете семките, после ги нарежете на резенчета (по дължина). Смесете лимоновите кори с орехите и меда и внимателно разбъркайте с ябълките.

2. От тестото оформете правоъгълник 22 х 30 см. Върху едната половина на тестото разстелете плънката. Свободния край намажете с белтък и покрийте с втората половина от тестото. Направете нарези в краищата на разстояние 1 см.

3. Сложете щрудела в загрятата фурна и печете при 200 градуса 20-ина минути, след което намалете на 160 градуса и продължете да печете още 10 мин.

4. Изпечения щрудел намажете с конфитюра, поръсете с пудра захар, напръскайте с ликьора и поднесете.




Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13030505
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930