2. Евгений Тодоров
3. Иван Бедров
4. Иво Инджев
5. Калин Манолов
6. Мартин Заимов
7. Николай Караиванов
8. Николай Младенов
9. Пламен Асенов
10. BLITZ
11. BPOST
12. FROGNEWS
13. R.E.D.
14. СВЕЖО
15. Ян Бибиян
16. ОРИНАВИ
17. Стефан Бонев
18. Петя Ставрева
19. Александър Секулов
20. Оринави
21. Веско Петров
22. Сантов
23. Силви Стефанов
24. Христо Гагов
25. Пламен Славов
26. Bulgaria_news
27. Елена Емануилова
28. Mese4inkata
29. Първа блогерска среща - 24.07.2009
30. Георги Цанков

Прочетен: 995 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 29.06.2018 11:51

Петровден се случва в петък, който по православния канон е постен ден. На такива празници се разрешава консумирането на риба.
Иначе обичайно на трапезата присъства петровско пиле. И, разбира се, първите (от новата реколта) ябълки - ябълки петровки.
Ето няколко интересни рецепти за петровска трапеза:
.jpg)
Пиле /кокошка/ с чушки и домати…
Продукти за 4 порции: 1 по-голямо пиле (кокошка), 3 малки главички лук, 1/2 ч. лъжичка градински чай, 500 г домати, 1 люто чушле, 2 суп. лъжици олио, 500 г чушки (червени и зелени), 200 мл сметана, 2 суп. лъжици червен пипер, черен пипер, сол.
Приготвяне: Разрежете пилето на 8 части. Накълцайте на ситно лука, а доматите обелете и нарежете на кубчета. Запържете гърдите в олиото, после останалите парчета месо. Прибавете лука, доматите и лютото чушле. Задушете 10 мин. Поръсете с градинския чай. Нарежете чушките на кубчета. Добавете ги заедно с гърдите към останалото месо и задушете още 15 мин. Разбъркайте със сметаната и червения пипер. Прибавете сол и черен пипер на вкус. Поднесете с гарнитура от варен ориз.
Пиле по римски
Продукти: 1 пиле, 4 г масло, 3 лъжици зехтин, 60 г шунка, 1 глава лук, 4 лъжици бяло вино, 350 г добре узрели домати, 2 зелени чушки, брашно, розмарин, черен пипер, сол
Приготвяне: Нарязваме на четвъртини почистеното пиле, посоляваме, поръсваме черен пипер и брашно и изпържваме от двете страни в масло и 1 лъжица зехтин. Изваждаме пи-ето, в останалата мазнина изпържваме ситно нарязания лук до пожълтяване, прибавяме нарязаната на у ивички шунка, виното, порциите пиле, розмарина и варим, докато виното се изпари. Прибавяме попарените, обелени и ситно нарязани домати и задушаваме под похлупак около половин час. Нарязваме почистените чушки на по-широки ивички, изпържваме ги в мазнина и прибавяме към пилето, като продължаваме да задушаваме до омекване.
Пилешки гърди с шунка и сирене
Продукти: 4 порции пилешки гърди, 90 г масло, 4 парчета шунка с размерите на пилешките порции, 4 лъжици настъргано сирене, брашно, сол
Приготвяне: Отстраняваме костите и кожата от пилешките гърди, начукваме, посоляваме и овалваме в брашно, след което изпържваме в голям тиган от двете страни до порозовяване. Върху всяка порция поставяме парче шунка, поръсваме гъсто с настъргано сирене, поливаме малко масло, захлупваме с похлупак и задушаваме на тих огън около 5 минути. Подреждаме порциите в чиния, заливаме с масло и сос от тигана, украсяваме с претоплен стерилизиран зелен фасул или аспержи. По същия начин приготвяме и гърди от млада пуйка- след обезкостяване нарязваме гърдите на 3-4 парчета и ги начукваме.
Пилешка млечна супа
Продукти: пиле 400 г (1/2 бр.), моркови 100 г (1-2 бр.), целина 30 г (1/2 глава), черен пипер 10 зърна, прясно мляко 200 мл (1 чаена чаша), бяло вино 20 мл (2 супени лъжици), лук 50 г (1 глава), магданоз, счукан черен пипер и сол на вкус, растително масло 30 мл (3 супени лъжици), брашно 10 г (1 супена лъжица).
Приготвяне: Пилето се залива с 6-7 чаени чаши студена вода и се сварява заедно с морковите и целината, нарязани на кубчета, зърната черен пипер и сол на вкус. Бульонът се прецежда, а месото се отделя от костите и се нарязва на ситно. В мазнината се задушава нарязаният на ситно лук заедно с брашното, след което се залива с бульона, виното и прясното мляко. Към супата, след като заври, се прибавя месото. След свалянето й от огъня супата се овкусява като се поръсва със счукан черен пипер и ситно нарязан магданоз.
Пиле по тоскански
Продукти: 1 малко пиле, 2 скилидки чесън, зехтин, 6 листа градински чай, черен пипер, сол
Приготвяне: Разрязваме почистеното пиле на две половинки, отстраняваме големите кости, начукваме месото, посоляваме, поръсваме с черен пипер и намазваме със зехтин, покриваме с листа от градински чай, поставяме в по-тежък съд и добавяме чесъна. Похлупваме пилето с капак, по-малък от съда, така че да притисне месото. Поставяме тежест върху похлупака и задушаваме 10 минути. Обръщаме пилето и продължаваме да задушаваме /отново с притиснат с тежест похлупак/ до омекване /около 10 минути/. Поднасяме със задушени зеленчуци и картофи /2 порции/.
Най-сочните, полезни и достъпни плодове - това са ябълките, а щруделът е гордост за всяка домакиня.
Продукти: 200 г замразено многолистно тесто (бутертесто „Белла“), 4 ябълки, 1 суп. лъжица настъргани лимонови кори, 1 суп. лъжица смлени орехи, 1 суп. лъжица мед, 1 белтък, 2 суп. лъжици конфитюр от кайсии, 3 суп. лъжици пудра захар, 1 суп. лъжица портокалов ликьор.
Приготвяне:
1. Размразете тестото. Пуснете фурната да се загрява на 200 градуса. Обелете ябълките и махнете семките, после ги нарежете на резенчета (по дължина). Смесете лимоновите кори с орехите и меда и внимателно разбъркайте с ябълките.
2. От тестото оформете правоъгълник 22 х 30 см. Върху едната половина на тестото разстелете плънката. Свободния край намажете с белтък и покрийте с втората половина от тестото. Направете нарези в краищата на разстояние 1 см.
3. Сложете щрудела в загрятата фурна и печете при 200 градуса 20-ина минути, след което намалете на 160 градуса и продължете да печете още 10 мин.
4. Изпечения щрудел намажете с конфитюра, поръсете с пудра захар, напръскайте с ликьора и поднесете.