Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2022 21:40 - МИНИСТЪРЪТ НА КУЛТУРАТА АТАНАСОВ: "ТРЯБВА ДА ВЪРНЕМ КУЛТУРАТА ТАМ, КЪДЕТО Й Е МЯСТОТО!"
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 1566 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 17.01.2022 21:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Текст: Иван Върбанов


Министърът на културата Атанас Атанасов, може би най-младият принципал в историята на ведомството, проведе първата си среща с медиите, за да представи официално екипа си и да стартира едно партньорство с журналистите в името на общата кауза – българската култура. Впечатлението ми бе, че по-скоро бе сложено начало на един дълъг диалог и дискусия, в която журналисти и министерство ще си партнират равнопоставено.

Да, в една от големите телевизии в праймтайма не бе излъчен репортаж от изявленията на министъра. А новина имаше. И тя е, че екипът на Атанас Атанасов запретва ръкави, за да случи Националната стратегия за култура, която вече 20 години на практика все се пише и винаги безуспешно.

Но, за това по-късно в текста ми.

Началото на встъплението на Атанасов бе изключително позитивно, искрено и емоционално. Такъв бе заряда на енергията в думите и присъствието му. И въпреки че е професионален актьор и може добре да отиграе или прикрие състояние, то се усещаше вълнението и отговорността, приливът на оптимизъм и надежда, че има да се вършат много неща и че отговорността е голяма.

Атанас Атанасов започна със своето представяне. Оповести подробности от биографията си, които вече са известни на широката публика.

image

ВРЪЗКАТА МИ С БЪЛГАРИЯ НИКОГА НЕ Е ПРЕКЪСВАЛА

Но, последва и искреното признание: „Моето заминаване за САЩ никога не е било бягство от България! Това бе едно пътешествие, в което исках да натрупам опит и знания от широкия свят, за да ги споделя тук у дома. Мисълта за завръщането тук ми е давала сили и кураж в най-трудните моменти. Връзката ми с България никога не е била прекъсвана, независимо, че живях на различни места по света. Напротив, тя ставаше все по-силна!“
Въздействащо човешко послание, нали?!

ЩЕ РАЗЧИТАМ НА ЗАРАЗНОТО ДОБРО В ИМЕТО НА ОБЩАТА НИ КАУЗА!

Атанасов призна, че изпитва огромно вълнение и отговорност, заради онова, което предстои. И продължи: „Дълбоко вярвам в богатството на българската култура! Убеден съм, че имаме потенциал да се гордеем с едно светло бъдеще, в което виждам България да заеме своето достойно място на световната карта!”

“Ще разчитам на заразното добро, на здравия разум и силата на всеки един от нас - да превъзмогне своето его, в името на общата голяма кауза. Вярвам, че с такава енергия няма как да не можем да променим контекста, който в момента е леко мрачен. Упадъкът на смисъла да си човек на изкуството, омаловажаването на творческите професии, ковид - кризата са сред деструктивните и негативни процеси, посочи министърът на културата, който възкликна: „Трябва да върнем културата там, където й е мястото!” Изречение, което те докосва, защото вибрира в душата и сърцето на всеки творец, на всеки човек на изкуството, на всеки българин, който го е грижа поне малко и който не спира да мечтае и не спира да иска да лети.

image

ПЛОДОВЕТЕ НА ОНОВА, КОЕТО ЩЕ ПОСЕЕМ ДНЕС - ЩЕ ОСТАНАТ ЗА СЛЕДВАЩИТЕ ПОКОЛЕНИЯ

И въпреки младежката си възраст, като ярък представител на поколението, заело се с провеждането на промяната, Атанасов призна на глас, че процесът на трансформация и съграждане на българската култура днес няма да е лек и ще изисква смяна на гледни точки, ще изисква много висока професионална експертиза, баланс между решителност, търпение и прозорливост. И поглед към по-широк и далечен хоризонт. “В крайна сметка – посочи Атанас Атанасов - плодовете на това, което посеем днес, ще останат за следващите поколения!”

АКЦЕНТИ И ПРИОРИТЕТИ В РАБОТАТА


Министър Атанасов посочи три основни приоритетни акцента, като теми, за него и екипа, а именно: достъпът до култура, качествен културен обмен на международно ниво, опазването и използването – както самият той посочи, но според мен по-точната дума е „експонирането“ - на нашето богато културно-историческо наследство.

“Наясно съм, че има много несъгласия сред киногилдията“, обясни Атанасов, който вече е провел зум-срещи с представители на общността. Подчерта, че е наясно с критиките към сега действащия устройствения правилник на НФЦ и към Закона за киноиндустрията. “Това ще една от законодателните инициативи, които ще предприемем, за да се преразгледат и оптимизират текстовете на тези нормативни документи така, че те да заработят по-добре и по-рационално за всички“, посочи Атанас Атанасов.

image

По думите на зам.- министър Весела Кондакова в момента НФЦ работи интензивно и миналата седмица са били обявени първите резултати – назовани са продукции, които са определени за определените и отделени 18 милиона лева за 2021 година по сметката на МК. Кондакова посочи, че предстои подписване на договори с бенефициентите – финалисти и разпределяне на финансовия ресурс между определените финалисти от комисията на МК.

По отношение на представянето на България на Венецианското биенале, за което държавата отпусна 60 000 лева, министър Атанасов обясни, че е добре запознат с критиките към проекта и начина на представяне. "Запознахме се с колегите с целия процес, с назначаването на членовете на журито. Всичко е било законово и прозрачно, а решението им е било напълно единодушно. Не мисля, че от тази гледна точка министърът би могъл да се меси, особено след решение на журито”, разясни Атанас Атанасов.

Обясни, че не е провеждал към момента срещи с предишния министър – проф. Минеков, и не е търсил съвети или не се е консултирал с предшественика си.
По отношение на заявените намерения на предишния министър за изгонването на партия ГЕРБ от офисите на централната сграда на НДК, бившето ПРОНО, Атанасов бе абсолютно лаконичен и точен: „В момента тече юридически анализ на казуса и в момента, в който нещата са изяснени - ще процедираме по закон.”

Един от фундаменталните теми – колко ще са парите за култура, които ще бъдат заложени в бюджета, и дали ще има увеличение за хората на духа и творчеството, Атанасов коментира така: „Искаме повишаване на парите за култура, но не мога да отговоря конкретно, докато бюджета не бъде гласуван в НС. Работили сме за аргументацията на това увеличение. Ще говорим с цифри и конкретика, когато те са ясни!”.

Журналистите можеха да задават всякакви въпроси в неформална обстановка, затова последва и провокация от специализиран сайт за култура, а главната редакторка реши да препита министъра кое е последното културно събитие, което той е посетил. Добре, че публичният изпит не прерасна във въпроси от лексикон – коя е любимата му книга, коя е последната прочетена, каква музика и кои композитори обича или подобни хрумки, достойни за гимназиална среща на випускниците. Все пак Атанасов реши, че е уместно да отговори и разясни, че е впечатлен от „Бурята“ на Морфов в Народния театър „Иван Вазов“. Е, да и разшири отговора си така: Хората във ФБ са сред най-шумните, но ние сме тук, за да вършим конкретна работа. Не следя какво коментират хората в социалните мрежи. Би ми се искало да посещавам културни събития всеки ден, но това сега няма да е възможно. Ще направя всичко възможно, за да видят хората, че съм тук заради тях!”.

image

И ОЩЕ СЕРИОЗНИ И НЕРЕШЕНИ КАЗУСИ

Темата за Централни хали и Кауфланд придоби публичност години наред. Да, веригата има инвестиционни намерения да управлява обекта. Проектът им бе връщан няколко пъти за преработване, а накрая бе приет със забележки, но пък с голямо мнозинство. Ето какво каза ресорният заместник-министър Бойко Кадинов:„Предстоят срещи с възложителя, за да се форматира един финален документ. Възстановяването на Халите е знак, че обществото ни иска да вижда как такива обекти трябва да продължават да живеят. Трябва да започнем да отваряме прозорците, да бъдем прозрачни. Обществото трябва да има нужда от директно деклариране на онова, което ще се случи. Инвеститорът не е злодей, който идва да разруши обекта, но той трябва да го реставрира и да произведе бъдеще!”, обясни професорът.

ЧИТАЛИЩАТА – МРЕЖА, КОЯТО ТРЯБВА ДА БЪДЕ АКТИВИРАНА

Популярност придоби инициативата на Атанас Атанасов да възроди читалище в родния си град. „Би ми се искало събитието, което през 2021 година проведохме за седми път, да може да продължава да се състои и да не пропускаме година”, призна инициаторът на възраждането на тази културно-просветна институция.



image


Заместник – министър Юрий Вълковски обясни: “Читалищата съществуват преди българската държава и са създадени от местните хора, които даряват по онова време своите книги и библиотеки и така читалищата се развиват във времето, като местни културни центрове. Те имат огромен ресурс, който ние мислим как да развиваме.“

Екипът на министерството обмисли модели и формули, които да приложи или да взаимства от успешни фирми и компании, които да бъдат интегрирани в развитието и функционирането на културните институции. Така че те да станат устойчиви и стабилни в развитието си. “Има много активни читалища, но има и такива, които са като спящи клетки на Алкайда”, пошегува се на глас пред медиите заместник – министър Вълковски. И все пак, поясни със загриженост: “Някои от тях са във вегетативно състояние и ние трябва да намерим как да активизираме тази мрежа!”

За екипът на МК темата за Северна Македония ще бъде приоритетна. Ще се работи за общ културен календар и стимулиране на творческия обмен между творците на двете страни. „Културата е един от най-мощните инструменти хората да се опознават и разбират. Работната група за култура и наука между правителствата на България и Северна Македония ще е сред групите, които има най-голям потенциал да постигнат резултати, кито да бъдат разбрани и видени от всеки български гражданин”, подчерта Анастасов.

image

Да, този текст е изключително позитивен към най-младия министър на културата, напук на всички гневни и злостни критични и хейтърски мнения по всякакви форуми и мнения. Защото видях наистина искреност и чистота в помислите и действията, които движат Атанас Атанасов. А младостта не бива да е порок, защото пък е гаранция за липсващи обвързаности, зависимости, принадлежности към лобита, задлъжнялости към кръгове и т.н. Стискам палци на Атанас Атанасов и екипа му. Знаем, че няма да е лесно и че ще има провокации и динени кори. Но, за кой ли във властта няма да бъдат подготвени удари и атаки. Важното е да следва сърцето и мечтите си и да знае накъде отива и какво иска да направи за българската култура. За да остави следа и да допринесе за промяната и в тази сфера, която всички жадувано очакваме. И за която всички ние ще помагаме!  

www.newsbgreporter.com
www.newsbgreporter.blogspot.com



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2529123
Постинги: 965
Коментари: 364
Гласове: 673
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031