Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.08.2009 19:10 - За или против флирта в офиса?
Автор: reporter Категория: Забавление   
Прочетен: 676 Коментари: 0 Гласове:
1



Ако за емоциите и чувствата на човек имаше строго определени време, място и час на проявление, тази планета щеше да е населена предимно от роботи, пише сп. "Мениджър"


Не бъдете лицемерни и не казвайте, че горното заглавие, макар и да ви звучи като достойно за булеварден роман, леко ви стряска, неморално е или дори е крайно неуместно, пише Иван Хадживеликов за сп."Мениджър".

Забравете всички онези поговорки за ваденето на хляба и топенето във фирмената мастилница и се огледайте. 2009 година е.

Всеки би трябвало да се чувства по-освободен от рамки, табута и предразсъдъци повече откогато и да било. Нека дадем само няколко примера, кой от кой по-рационални и убеждаващи в атрактивността да употребиш известна част от романтичния си арсенал сред папките и бумагите на офиса.

Булгаков и Павароти са само две имена от въздългия списък с известни и недотам известни личности, решили да доведат офис флирта (за удобство наричан оттук насетне ОФ) до един, така да се каже, узаконен завършек.

Други навярно са хукнали презглава с най-тъпото извинение на уста, след като са се събудили до симпатичен колега/колежка след банкета, страхувайки се от евентуални катаклизми.

Трети пък - истински майстори на ОФ - смогват да маркират повече от едно бюро в офиса като своя територия и работят успешно с години.
Истината е една за всички - на 99% от работещото население им се е случвало да проследят с поглед отдалечаващия се гръб (или друга форма) на човека, с когото делят работното пространство, а подсъзнанието да изкара на повърхността въпроса "Ами ако...?".

Стреляйте смело с патроните на симпатията, освен ако не сте от останалия 1%.

В него са включени сериозни длъжностни характеристики като тези на пазачите на фарове, дресьорките на змии и шерпите водачи към Чомолунгма.

Всичко си има граници все пак. Иначе ето какво твърдят специалистите позитивисти от "Наръчника по живот днес" за ОФ.

Здравната служба: "Офис флиртът сваля нивото на стреса на работното място!"

Тя влиза сутрин, поздравява наред с усмивка, изглежда невероятнo, макар и да є личи, че е бързала, за да стигне навреме на работа. Той се събужда без дежурните ругатни, избръсва се гладко за първи път от годинa насам, като дори избира коя от трите си бели ризи да облече.

Близките им едва ги разпознават. Гледайки ги отстрани, може да решиш, че са луди за връзване работохолици, които работят най-приятната работа на света.

Близко сте до истината, но не съвсем: довчерашните мрънкалници в офиса, които сипеха огън и жупел по всичко и всеки наоколо, днес нямат търпение да разменят първата от хилядите си тайнствени усмивчици насред тръстиковата плантация. И то навреме.

Още в "Том Сойер" Марк Твен обяснява по прекрасен начин как работата може да премине в забавление и обратно, но като един истински голям хуманист е пропуснал момента с флирта на бойното поле. Или го е закодирал още по-дълбоко.

Шефът на отдела: "Офис флиртът ви изтъква и ви помага да сте наясно с предимствата си!"

Още от първия работен ден упорито ви се набива, че за да изпъкнете на работното място, трябва даработите здраво, упорито и най-вече безкрай.

Защо тогава в момента, в който Невидимата телеграфна агенция на вашия офис разтръби близостта ви с ваш колега/колежка, всички гледат на вас по един различен начин и някак си по-сериозно и с респект? Защото на чисто първосигнална основа вие сте "алфа".

Показали сте се като активни играчи. На тъмно и тихо може всеки. Не е за подценяване и друг момент - твърде вероятно е обектът на вашия ОФ да е таргетиран и от други в офиса.

Анализирайте вашия успех с речниковия запас, който шефовете употребяват при всяка атестация, и ще видите, че тази работа не се е получила просто ей така. Ваша милост най-вероятно притежава известно количество плюсове, част от които са заплели пикантерията.

Не се страхувайте от евентуални врагове - те ви уважават още повече отпреди. Е, пазете си гърба все пак, хора сме.

HR специалистът: "Офис флиртът e тиймбилдинг!"

Да, няма нужда от повтарянето на онези мъдрости - пожар в компанията няма, а дори напротив! Невероятно, но факт, драги нравственици: ОФ, независимо в каква степен от интересното си развитие e, има една твърде простичка, но безотказна функция - сближава.

Първо, разбирате, че и отсреща има жив човек - с всичките му там притеснения, страхове, радости, надежди и тревоги. Не сте сами на тази враждебна офис планета.

Второ, близостта ви помага да опознаете праговете на напрежение, на което евентуално бихте се подложили един друг в чисто работна атмосфера. Оттук и пределът на отговорност, която може да се трансферира в едната или другата посока.

Най-важното - ОФ е известна обмяна на доверие (при равни други условия). Твърде вероятно е наличието му сред вашия екип да отключи неподозирани завихряния на идеи и начини за реализирането им, на които би завидял всеки във вашия бранш.

Не са редки случаите дори и у нас, в България, когато ОФ е една здравословна почва, върху която покълват ценни взаимоотношения. Нормално е, когато се събира нов екип, да се селектират внимателно най-качествените контакти от нечий списък.

И познай кой е сред първите в него - някогашният обект на ОФ или намусената администраторка, която е оперирана от обноски, но не и от свадливост?

Производственият отдел: "С офис флирта пестите технологично време!"

Как протича един средностатистически флирт днес: засичате обекта на интереса си на произволна локация (най-често онлайн такава, уви) и инстинктите ви съшиват една симпатична, но недомислена стратегия за привличане на вниманието.

Оттук нататък трепетно отброявате миговете до момента на задушаване, в който от немай-къде предлагате среща. След това се чудите как да бъдете най-блестящи на срещата, после не спите цяла седмица и се вайкате за нещата, които евентуално e трябвало да кажете в своя полза.

Докато ви залее всепомитащото усещане за победа, може да е минала и една безценна година от живота ви. При ОФ всяко едно от тези притеснения отпада - с обекта му сте на "ти" поне от няколко седмици. А и поназнайвате това-онова един за друг. Нека играта започне сега, както се казва.

Финансовият отдел: "С офис флирта пестите пари!"

Срам, не срам - криза е, фискалният момент няма как да не бъде взет под внимание. Докато повечето се чудят в кой шикозен ресторант ще им отрежат главата, вие хихикате хитро в шепа. За вас романтиката е както в доскорошния "служебен" обяд в близката пицария, така и пред кафе машината.

Някои смелчаци заговорници в ОФ стигат дори дотам, че делят горивото за транспорта от и до работа. При правилен разчет като нищо портфейлът ви да се успокои в отказващата да напусне третата планета Голяма Лоша Криза.

Вашият гуру: "Офис флиртът е изпитание, което ще ви направи по-силни!"

Не сме футуристи като Жул Верн и не можем да обещаем, че ОФ ще продължава вечно. Дори не обещаваме, че при евентуален завършек той ще приключи по най-безболезнения начин.

Важното, както и при всяко вдишване и издишване междувпрочем, са поуките, които ще си извадите занапред. Запомнете едно: ако за емоциите и чувствата на човек имаше строго определени време, място и час на проявление, тази планета щеше да е населена предимно от роботи.
http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2365831


Тагове:   офис,   флирт,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12997532
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031