Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2008 22:26 - Стратегия по немски модел ще пази поречието на Марица от наводнения
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 614 Коментари: 0 Гласове:
0



Област Пловдив съвместно с Басейнова дирекция за управление на водите в Източнобеломорски район с център Пловдив ще внедрява немско ноу-хау за защита от наводнения в най-застрашения 85-километров участък на река Марица - от село Говедаре до Свиленград. Експертна подкрепа ще им бъде оказана от провинция Баден-Вюртенберг, която има работеща система за превенция на река Рейн. Това стана ясно при неотдавнашното посещение в Пловдив на министъра на околната среда на Баден-Вюртенберг г-жа Таня Гьонер, която през юли 2007 г. постави основите на една изцяло пригодена към региона и първа по рода си в Германия система за ранно предупреждаване при наводнения.

За подготовката на съвместния пилотен проект за река Марица със заповед РД 666/2007 г. на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров е сформирана работна група, съпредседателствана от заместник областния управител на Пловдивска област Меглена Русинова и директора на Басейнова дирекция - Пловдив, инж. Никола Кърнолски. Проучени са възможностите за финансиране чрез оперативните програми "Околна среда" и "Регионално развитие", както и Interreg IVC и IVB, за които трябва да се търси и трети партньор извън страните на ЕС, поясни инж. Кърнолски. Проектът ще включва изработване на интегрирана стратегия за оценка на риска от наводнения изготвяне на дигитални карти на застрашените от заливане територии и система от технически мерки и съоръжения за превантивна защита и намаляване щетите от наводнения във водосборната област на Марица. Необходимо условие за успешното кандидатстване с проекта за еврофинансиране, е изработване на техничес­ко задание.

"Тъй като в България нямаме опит в тази област, най-професионалният подход е да се възложи на специализирана консултантска фирма, работеща с правителството на Баден-Вюртенберг и Техническия университет в Карлсруе", коментира инж. Кърнолски.
По прогнозна оценка за подготовката на техничес­кото задание са необходими 75 хил. евро. Финансирането ще бъде осигурено от бюджета на Министерството на околната среда и водите, а възлагането на поръчката по Закона за обществените поръчки ще се извърши от Басейновата дирекция - Пловдив. 

Прединвестиционното проучване е разделено на три фази, всяка от които е на стойност 25 хил. евро.
Въз основа на природо-географските си условия Баден-Вюртенбрег продължава да подобрява внедрената през 2005 г. система за защита от наводнения, съобщи д-р инж. Aндреас Крон от Университета в Карлсруе. Той представи пред експерти от областната администрация и кметове на общини по поречието на река Марица проект за изготвяне на дигитални карти на застрашените от наводнения райони, както и симулационни модели за управление на риска и прогнозиране на щетите в зависимост от количеството валежи.

По подобие на река Рейн, с реализацията на пилотния проект по поречието на река Марица ще се изгражда система от диги на по-ниски извън населени места (например дерета), които да могат контролирано да поемат част от придошлите високи води и по този начин да облекчават основната река.

Бизнесът в засегнатите от заливане райони също може да бъде привлечен във финансирането на системата за ранно известяване, както и в изграждането на предпазни съоръжения, които ще осигурят безо­пасно функциониране на техните сградни и производствени бази, коментира зам. областният управител Меглена Русенова.

Фази на българо-немския проект
Първата фаза включва подготовка на концепция на проекта и определяне на партньорите. Втората фаза обхваща създаване на работен план (определяне на териториалния обхват и релевантните речни участъци и преглед на целия наличен картов материал на поречието), хидроложки проучвания (събиране на данни за валежи, отток и т.н. в необходимия обхват и модели), геодезически измервания и заснемане на терена (напречни профили, технически и инфраструктурни съоръжения) и хидравлични проучвания. Със събраните данни се доразвива концепцията на проекта и се изработва техническо задание с точно описание на методиката, финансов план и времеви график. В третата фаза се подготвя документацията за кандидатстване за финансиране на изготвянето на същинския проект, който ще отнеме минимум две години. 

(Източник: Строителство Градът)




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13049661
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930