Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2008 22:20 - Научно-компроматен спор около ново лечение със стволови клетки у нас
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 523 Коментари: 0 Гласове:
0



Нов метод за лечение със стволови клетки предизвика компроматна война и научен спор в лекарската гилдия за разликата между трансплантация и лечение. Конкретен повод стана публикация в столичен ежедневник, че две години лекари от Александровска болница и “Св. Иван Рилски” са присаждали на парализирани пациенти и на болни с генетични заболявания собствените им увредени стволови клетки.

В понеделник началникът на Клиниката по неврохирургия в Университетската болница “Св. Иван Рилски” проф. д-р Венцислав Бусарски опроверга твърденията за шарлатанство и беззакония и обясни, че няма нормативни нарушения и пречки пред прилагането на клетъчна терапия. По думите му ставало въпрос именно за лечение с растежни трофични (подхранващи) фактори, но не и за трансплантации.

Сложната материя, която е тема на ожесточени спорове в световен мащаб и е встрани от приоритетите на обществено-политическия дебат, намира както поддръжници, така и противници, тъй като все още няма категорични доказателства, че този вид лечение помага на пациентите.

Според лекари от столичната клиника "компроматите" са плод на чисто професионална злоба. В същото време те не изключват и варианта някой да има интерес това лечение да не се извършва в България.

Според началника на Националната генетична лаборатория проф. Иво Кременски, както и според други експерти в областта, е пълен абсурд на пациенти с генетично заболяване да се присаждат собствени клетки, защото те са генетично увредени. Това би било възможно само ако собствените стволови клетки се обработят генно, но това досега не е правено по света.

Деканът на Медицинския факултет на столичния Медицински университет проф. Марин Маринов обаче обясни, че лечението със стволови клетки не е трансплантация в буквалния смисъл, а въвеждане в организма на растежни и трофични (подхранващи) фактори. То не е обект на Закона за трансплантациите и не е в нарушение на която и да било от действащите законови разпоредби.

Бусарски обясни, че процедурата се извършва в България от април 2005 г. и оттогава насам са лекувани около 300 пациенти. Този вид лечение е стартирало именно след натиск от страна на пациенти, които дотогава са били принудени да пътуват до Русия и да плащат между 20 000 и 40 000 долара, за да им се приложи. Сред пациентите, третирани в България, има и починали, но според лекарите от клиниката това се дължало на основното им заболяване, а не на лечението с трофично растежни фактори.

Проф. Бусарски посочи, че всички пациенти са били информирани предварително и са подписали документ, че става въпрос за сравнително ново лечение и не може да се гарантира излекуване, оздравяване или подобрение.

Завеждащият детското неврохирургично отделение в Университетската болница "Св. Иван Рилски” доц. Христо Цеков поясни, че между 30 и 50 на сто от пациентите имат положителен ефект от лечението. Досега у нас методът е прилаган при пациенти в напреднала фаза на заболяванията, като последна надежда за подобряване на състоянието им. В момента 80 души са в листата на чакащите за лечението, но към момента то е спряно.

В "Св. Иван Рилски” пациентите не заплащат за самото лечение със стволови клетки, а за извличането и обработката им. Извличането става в частна лаборатория на Диагностично-консултативен център (ДКЦ) "Фокус" 5. Справка в системата ДАКСИ показва, че управител на центъра е Анна Тинчева Иванова – Колева, а от болницата увериха, че в него не работят неврохирурзи от клиниката.

Пациентите плащат между 2 000 и 3 900 лева за извличането и обработката на клетките, което става със скъпоструваща техника. След това в болницата получавали като готов продукт вече обработените стволови клетки и ги инжектирали на пациентите.

Лечението е спряно от февруари по нареждане на Изпълнителната агенция по трансплантациите, а четирима лекари са наказани с предупреждение за уволнение.

В понеделник обаче Бусарски съобщи, че процедурите ще бъдат възобновени наесен, а относно заповедите за наказания имало уверения, че те ще бъдат отменени, понеже били плод на недоразумение. Директорът на болницата “Св. Иван Рилски” Румен Стоилов поел в присъствието на зам.-здравния министър и бивш директор на същата болница д-р Матей Матеев ангажимент, че наказанията ще бъдат отменени. Двамата обаче не бяха открити, за да потвърдят думите на Бусарски.

 

(Източник: Медиапул)



Тагове:   ново,   Около,   НАС,   научно,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13050427
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930