Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2008 22:23 - Американската СМЕ купува ТВ2 и Ринг ТВ за $172 млн.
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 432 Коментари: 0 Гласове:
0



Базираната в Бермуда компания "Central European Media Enterprises Ltd." (CME), управлявана от американския магнат Роналд Лаудер, обяви във вторник, че се е споразумяла за закупуването на 80% от собствеността на двете телевизии ТВ2 и Ринг ТВ, притежание на компанията "Top Tone Media Holdings Limited". Зад тази компания стои рекламният бос Красимир Гергов.

Купувачът притежава мрежи от телевизии в в 6 централно и източноевропейски държави с общо население 90 млн. души - Чехия, Румъния, Словакия, Словения, се казва в съобщението.

За продажбата на телевизиите на Гергов се заговори преди няколко месеца. Освен ефирната мрежа ТВ2, която има временен лиценз за излъчване в 24 града, в 12 от които лицензът е оспорван, за Гергов се твърди, че е собственик и на още ред национални кабелни телевизии с програма, осигурявана по договор с корпорацията на Рупърт Мърдок “Нюз корп.”, като Фокс лайф, Фокс крайм, Ей Екс Ен и други, както и ББТ и 7дни ТВ. Гергов контролира и националната ефирна телевизия бТВ с най-високите рекламни приходи в страната. Публично бТВ се води собственост на Мърдок чрез офшорната компания “Болкан нюз корпорейщшън”. 

Общата сума по сделката, която ще да бъде платена в брой, се очаква да бъде около 172 млн. долара преди уреждането на дълговете и оборотния капитал, както и сумите на потенциални необявени задължения. Очаква се сделката да бъде приключена до две седмици.

Според съобщението CME ще подпише и консултантско споразумение с Красимир Гергов, който щял да продължи да осигурява експертните си оценки и съвети за развитието на TV2, Ринг ТВ и “останалите медийни активи на CME в България.

Сделката поставя доста въпросителни, защото някои от телевизиите с ефирно покритие на Гергов имат неуредени въпроси с програмния лиценз. Той е временен поради планираното въвеждане на цифровизация. Конкурсът за цифрова телевизия в София например е спрян и в момента трите ефирни телевизии на Гергов в столицата - ББТ, ДжиТВ и ТВ2, третата от които е предмет на сделката със СМЕ, излъчват с временен лиценз. Позицията на Съвета за електронни медии по този казус, решаван с временни мерки в полза на Красимир Гергов, предизвиква острата реакция на други кандидати за софийски ефир, които са поставени в неравностойно положение.

В съобщението от вторник за сделката изпълнителният директор на СМЕ Майкъл Герин е цитиран да казва, че ръководената от него групировка "се интересувала от придобиване на национална ефирна мрежа и виждала потенциал в бързо разрастващия се пазар на телевизионни реклами".

Програмният директор на СМЕ Адриан Сърбу пък смята, че ще има раздвижване на телевизионния пазар в България и премахване на домининацията на няколко играча на него. Като форма на развитие на местни програми той посочи и обединяването на български и румънски оператори.

Българският пазар на телевизионни реклами е бил на стойност 168 млн. долара през 2007 г. и се очаква да нараства с около 20% годишно през периода 2008-2012 г.

Според усилените слухове ще има и скорошна продажба на бТВ, след като “Нюз корп.” обяви преструктуриране на активите си в Европа. Говори се, че крупен руски инвеститори имал интерес към медията.

СМЕ е с водещи позиции в шест централно и източноевропейски страни, достигайки общо 90 млн. зрители. Компанията има телевизии в Хърватия (Nova TV), в Чехия (TV Nova, Galaxie Sport, Nova Cinema), в Румъния (PRO TV, Acasa, PRO Cinema, Sport.ro, MTV Romania, PRO TV International), в Словакия (TV Markiza), в Словения (POP TV, Kanal A) и Украйна Ukraine (Studio 1+1, Studio 1+1 International, Kino and Citi).

CME се листва на NASDAQ и на Пражката фондова борса. 

Роналд Лаудер е син на основателя на козметичната империя Ести Лаудер. Завършил образованието си в САЩ и в Европа, той започва работа в Estee Lauder Company през 1964 г., а през 1984 г. става заместник на помощник-секретаря на отбраната по въпросите на Европа и НАТО в Пентагона.

През 1986 г. президентът Роналд Рейгън го назначава за посланик в Австрия – позиция, която той заема до 1987 г., а през 1989 г. се включва в надпреварата в Републиканската партия за кмет на Ню Йорк, но губи от Руди Джулиани.

Роналд Лаудер управлява инвестиции в недвижимости и медии, като най-известните му проекти са СМЕ и Израелска ТВ. През 2007 г. е избран за председател на Световния еврейски конгрес. 

(Източник: Медиапул)



Тагове:   млн,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13051018
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930