Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06.2009 21:15 - България продала оръжие на Шри Ланка въпреки Етичния кодекс на ЕС
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 459 Коментари: 0 Гласове:
0



Великобритания и други страни от ЕС, сред които и България, са продавали военна техника на стойност милиони лири на правителството на Шри Ланка през последните три години от кървавата му гражданска война срещу Тамилските тигри, пише британският вестник "Таймс".

Продажбите са били одобрени въпреки Етичния кодекс на ЕС за износа на оръжие от 1998 г., който налага ограничения върху оръжейните доставки за страни с вътрешнополитически конфликти или с лошо състояние на човешките права и известни с нарушения на международните закони, отбелязва вестникът.

Великобритания е одобрила продажбата на военна техника на стойност 13.6 милиона лири, в това число бронетранспортьори, части за картечници и полуавтоматични пистолети.

Според документи и официални представители на ЕС България е одобрила продажбата на автомати и боеприпаси на стойност 1.75 милиона лири, а Словакия е продала 10 000 противотанкови гранати на стойност 1.1 милион лири.

Невъзможно е да се установи дали всички одобрени продажби са били осъществени, тъй като съответните правителства не обявяват такава информация.

Само Словакия е потвърдила доставката на противотанковите гранати, отбелязва вестникът.

Одобряването на продажбите повдига въпроса дали тези оръжия не са били използвани през последните пет месеца от продължилата 26 години гражданска война в Шри Ланка. Според официални представители на ООН за тези пет месеца са били убити 20 000 цивилни.

Продажбите са били одобрени, докато ЕС призоваваше за мирни преговори в Шри Ланка, заявяваше, че не подкрепя военно решение, и изразяваше безпокойство от съобщенията за нарушения на човешките права след разпадането на споразумението за прекратяване на огъня от 2002 година.

САЩ също са продали на Шри Ланка военно оборудване за милиони лири в периода 2006-2007 година, но прекрати всякаква военна помощ и продажби миналата година, заради притеснения от нарушаване на човешките права.

Британски депутати и евродепутати призоваваха Етичният кодекс на ЕС, който стана правно обвързващ на 8 декември, да бъде подсилен, за да се гарантира последователност и прозрачност в действията на 27-те страни членки на ЕС.

Според кодекса страните членки не трябва да допускат износ, който би предизвикал и удължил въоръжени конфликти. Те не трябва да издават лиценз за износ, ако съществува ясен риск предлаганият износ да бъде използван за вътрешнополитическа репресия.

До 8 декември обаче страните членки бяха тези, които преценяваха сами дали тези критерии важат за дадена продажба на оръжие.

Словакия твърди, че продажбата на противотанкови гранати е била оправдана, защото не е имало оръжейно ембарго на ООН над Шри Ланка, островът е имал право да се отбранява, а Тамилските тигри са били определени от ЕС като терористична организация.

Великобритания навремето оспори позицията на Словакия, но одобри собствени продажби на оръжие от безпокойство, че други страни като Китай биха заели мястото й, пише "Таймс".



Тагове:   оръжие,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13050033
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930