Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2009 21:59 - Станишев обеща от Бузлуджа промяна в БСП
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 908 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 01.08.2009 22:00


След изборното поражение на парламентарния вот на 5 юли сега БСП особено се нуждае от презареждане. Няма да допусна няколко лъжици катран да развалят впечатлението за успехите на нашето управление, заяви лидерът на партията Сергей Станишев на традиционния събор на левицата на Бузлуджа, съобщи Дневник онлайн.

image

Близо два пъти по-малко социалисти се събраха тази година на историческия връх в сравнение с миналото лято. По данни на организотарите днес на Бузлуджа са се качили 30 000 социалисти, превозени с над 400 автобуса. Сред тях имаше и силна група подрдръжници на БСП от коалиционния им партньор "Евророма" на Цветелин Кънчев. Миналата година на събора дойдоха над 1000 автобуса с 50 000 членове и симпатизанти на БСП.

Станишев отправи многократни призиви за промяна на партията, без да уточни в каква посока. Повтори, че не бяга от своята  отговорност за изборния провал, но няма да избере "лесния път на личното спасение и бягане". И опонентите и поддръжниците ни гледат сега към Бузлуджа и чакат да разберат накъде ще тръгне БСП, каза Станишев и цитира Иван Вазов "България цяла сега нази гледа, този връх висок е - тя ще ни съзре, ако би бегали, да мрем по-добре".

"Вие сте партията и вие сте дали на мен и на хората, които сме във властта, много повече, отколкото ние на вас и затова ще настоявам на конгреса да има честно лидерско състезание за политиката на БСП, за визията за бъдещето на партията", заяви Станишев. 

На поляната под Бузлуджа не бяха забелязани някои от основните опоненти на Станишев, които настояваха за оставката му - Татяна Дончева, Младен Червеняков, Красимир Премянов. Не беше забелязана и вицепремиерът по еврофондовете в камбинета "Станишев" и настоящ депутат от БСП Меглена Плугчиева, която гласува кабинета "Борисов" в разрез с партийното решение - "въздържал се" вместо "против".

Станишев отбеляза, че БСП се нуждае от откровена вътрешна дискусия и първо трябва да разбере защо при постигнати добри резултати при управлението партията е била "сурово наказана от българските граждани". Добави, че в опозиция идва пречистването на БСП, тъй като тогава в партията работят хора, които не търсят постове. 

Много пъти БСП е била бита, но винаги сме се изправяли, опитвали са се да ни смачкат, да ни вкарат в глух ъгъл, но никога не са успявали, защото никога няма да се откажем от идеала си за по-солидарно общество, надъха Станишев аудиторията, която му отвърна с бурни възгласи "БСП". Не всеки може да се изправи след такова поражение, но ние ще се справим - виждам го в очите ви, заяви той. Добави, че не е приключил процесът на превръщане на БСП в модерна, европейска, динамична, социална партия. Тази битка трябва да я водим заедно, а не един срещу друг, което ще е градивно и ще промени България, заяви лидерът на БСП.

В същото време активисти издигнаха високо плакат "Червени тъпчигушковци вън от БСП. Оставка!". Десетина социалисти от Русе, симпатизанти на Лявото крило в партията и членове на клуб "Нов алтернативен демократичен път" в БСП, изразиха недоволството си срещу ръководството. Станишев говори за промяна, ако можеше и знаеше как, можеше да я направи преди 8 години, каза пред журналисти Мариян Димитров от Русе. Той се обяви за оставка на "приятелите на братя Галеви и Вальо Топлото, които управляват партията". Попитан кои са тези "приятели", Димитров назова Румен Овчаров и Румен Петков.

Димитров отбеляза, че от три години говори за тези проблеми, а не иска оставката на ръководството сега заради изборния провал. И през 2007 г., бяхме тук, и през 2008 г., дори миналата година говорих със Станишев, а той подмина лозунга ми с вдигане на рамене, добави русенският социалист с надпис на тениската си "Богатите не са социално чувствителни". Негова съпартийка пък разкритикува "върха на партията", където са все "наядени хора", които правят политика за спонсорите на БСП. Тя каза, че Станишев й е симпатичен, но е можело да постъпи като Симеон Сакскборугготски, който подаде оставка след като НДСВ изпадна от парламента.

Група от Павел баня също издигна лозунг за "Промяна в БСП, политиката и ръководството".


Тагове:   Бузлуджа,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13052374
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930