Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2009 22:02 - Обсъдиха създаването на Младежко БСП
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 603 Коментари: 0 Гласове:
0



Организацонният комитет за създаване на Младежко обединение в БСП проведе първото си заседание днес под историческия връх Бузлуджа. Беше избран оперативен щаб, който трябва да подготви новите структури до 2 октомври, а националното учредително събрание трябва да се проведе до 11 октомври - седмица преди заседанието на конгреса на БСП, на който се очаква да бъде повдигнат въпросът за лидерството на партията. Доскорошният зам.-министър на околната среда и водите Атанас Костадинов оглави оперативния щаб, съобщи Дневник онлайн.

Според решението на Изпълнителното бюро на БСП от началото на седмицата в младежкото обединение трябва да влязат само социалисти до 35 г. Костадинов е над тази възраст, но умишлено е избран за шеф на оперативния щаб, тъй като нямал претенции за лидерството, разказаха младежи активисти на БСП. Според тях обаче за председател на новото младежко обединение е подготвян 33-годишният Драгомир Стойнев - икономически съветник на Сергей Станишев в премиерския му екип, а сега депутат от БСП. Социалисти, близки до Станишев, пък твърдяха, че изборът на председател на младежкото обединение ще бъде честен и прозрачен и не моге отсега да се предрешава кой ще заеме поста. 

Стойнев влезе в 41-ото Народното събрание от листата на социалистите в София-област, където беше втори след водача Кирил Добрев - секретар на БСП по младежката политика. Добрев обаче мина възрастовата граница от 35 години и няма как да оглави младежката структура, след като в декларацията младите днес записаха, че лидерът им трябва да е до 35 г. с двегодишен мандат. Мнозина обаче допуснаха, че и Добрев ще влезе и в новото ръководство на БСП, което трябва да бъде сменено след конгреса през октомври и отново ще отговаря за младежката политика. Така той пак щял да има влияние над младите, които по негова инициатива още през ноември миналата година се обявиха за "отбора на Станишев". Очаква се той да получи тяхната подкрепа и на конгреса през октомври, когато, както самият Станишев заяви по-рано днес, ще настоява за честно лидерско състезание за политиката на БСП, за визията за бъдещето й.

На първата сбирка днес, в която участваха представители на всички младежки организации в БСП и млади партийни активисти, единственият конфликт възникна около предложените областни координатори, които ще имат задача до 20 септември да се иградят общинските структури и да се изберат председателите им. Според мнозина списъкът с номинираните е спуснат от "Позитано" 20, не е ясно кой ги е избирал, кога и как.

В срещата участва и лидерът на БСП Сергей Станишев, който изслуша двучасовата дискусия на тема "БСП през очите на младите", а в края й обобщи, че младите трябва да помислят какви промени да бъдат направени в устава на БСП, така че партията наистина да се отвори към новите поколения и към структурите на гражданското общество. Станишев посочи, че в БСП има около 15 000 души във възрастта, подходяща за членуване в младежкото обединение. 

В БСП има още две демографски движения - на ветераните социалисти, оглавявано от проф. Владимир Топенчаров, и на жените социалистки, водено от Катя Николова. И двамата са членове на Изпълнителното бюро на БСП. 
 



Тагове:   Бузлуджа,   младежи,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13061367
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930