Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2009 18:43 - Симеон Дянков поема управлението на еврофондовете
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 498 Коментари: 0 Гласове:
0



Съвет към Министерския съвет ще отговаря за управлението на еврофондовете, съобщи вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. Той ще бъде негов председател, а заместник на звеното ще е МВР шефът Цветан Цветанов. В съвета влизат още седем министри - на регионалното развитие, на транспорта, на икономиката, на земеделието, на труда и социалната политика, на екологията и на външните работи.

Съветът ще разглежда всички въпроси, които се отнасят до програмирането, управлението, наблюдението и контрола на средствата от ЕС. Той ще се занимава с предприсъединителните програми ИСПА и ФАР, преходния финансов инструмент, инструмента "Шенген", оперативните програми, съфинансирани от структурните и Кохезионния фонд, Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, Европейския фонд за рибарство и Европейския фонд за гарантиране на земеделието. От компетенциите на съвета ще са и фонд "Връщане", Европейският фонд за интеграция на трети държави, Европейският бежански фонд и фонд "Външни граници", е посочено в съобщението на правителствената информационна служба.

Председателят на съвета ще може да кани за участие в заседанията и други министри и ръководители на ведомства, както и представители на икономическите и социалните партньори и на неправителствените организации, се казва в правителственото съобщение.

Отделно към съвета ще има секретариат, който ще е на подчинение на финансовия министър. Предложено е на директора на Европейския институт Юлияна Николова да оглави службата, каза Дянков. Преди дни Николова заяви за "Дневник", че е дала принципно съгласие да поеме звеното.

Правителството реши още дирекция "Международни проекти" в МВР да отговаря за Европейския фонд за връщане. Упълномощен и сертифициращ орган са други две дирекции във вътрешното ведомство – "Доставки" и "Финансово-контролна дейност", а одитен орган е изпълнителна агенция "Одит на средствата от ЕС" към министъра на финансите, е посочено в правителственото съобщение. Този фонд се занимава с връщането на нелегално пребиваващите в Европейския съюз граждани на трети страни. Целта е нелегалните имигранти да се връщат доброволно по родните си места. За периода на изпълнение на програмата България може да получи 5.25 млн. евро от еврофонда.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13052221
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930