Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.08.2009 15:47 - Мадона и църквата
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 2608 Коментари: 7 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Да сложим картите  на масата - славните времена на 80-те, когато Мадона имаше конфликт с църквата безвъзвратно отминаха. Отмина и турнето Blond Ambition World Tour, крайно противоречиво и скандално. Сексуалната вакханалия, създадена чрез прецизна хореография, която разсърди църквата тогава, всъщност беше най-доброто турне на десетилетието. 

Централните теми, които Мадона обожаваше да експонира, бяха свързани с католическата църква и секса. Тогава Папата се надигна срещу концертите й в Рим, в следствие на което те просто преминаха една нормална бизнес-граница и от просто успешни се превърнаха в просто култови. 

Тъй като разхвърляхме картите по масата, нека признаем, че турнето Blond Ambition тотално промени представите за шоубизнес. Мадона не само че провокира църквата, сексуалните задръжки и куп други морални устои на нациите, но и показа как точно ще се правят концерти оттук насетне.

Тогава имаше известно основание да се смята, че Мадона прави собствения си пиар на гърба на църквата. В онези години, дори в най-отдалечените селца на Южна Италия или Северна Норвегия знаеха, че църквата е срещу турнето на Мадона. Тоест Мадона има турне и то очевидно е интересно. 

По същото време  в любимата ни България нямаше Мадона, защото имаше БКП. Но по същата причина нямаше и църква. БКП поругаваше и Мадона, и църквата, като просто определяше как те ще съществуват. И докато на Мадона не й дремеше за Източния блок и показваше среден пръст, повечето свещеници просто се примиряваха. В онези години примиренческо поведение може и да бъде извинено, но факта, че сметка на БКП за поругаването на българската църква не беше потърсена след 1989 г. не може да се забрави.

Сега обаче частица от българската църква търси сметка на Мадона. 

Това се случва, защото Мадона пак е на турне и пак провокира недоволство. Тези дни, някак изневиделица, се появи анти-Мадона инициатива с адрес Пловдив. Пловдивски свещеници  рекоха, че Мадона поругава християнските ценности, поради което на нейния концерт на 29 август не трябвало да се ходи. 

По темата може да се разсъждава много, но всяко едно мнение задължително трябва да бъде описвано с точна дата и час. Защото е  някак нередно да излезем извън  контекста, извън годината, в която живеем, извън актуалните времена и нрави, извън днешния имидж както на Мадона, така и на църквата. 

За щастие към  този момент няма официална позиция на Светия синод. Иначе ситуацията щеше да напомни за онази недомислица на СЕМ, която можеше да коства на Дарик радио скромните 15 000 лева. 

Допирателните в мисленето и работата на членовете на СЕМ и пловдивските свещеници не са малко, но - пак за щастие - лечение има и то е просто. Тъй като понякога е добре да не оставяш хората да се излагат, а да им дадеш съвет или подадеш ръка, ето една скромна рецепта против подобни необмислени църковни изхвърляния в медиите:

- работният ден започва в 9.00 часа с изваждане на тефтер и много старателно  отбелязване задачите за деня и тяхната важност. Например - как да привлечем повече млади хора да посещават църквата (10 точки), как да се справим с имотните далавери (10 точки), как църковните служители да не се превръщат в бизнесмени (10 точки), как да спрем разколите (10 точки), как да повишим моралния авторитет на свещениците в очите на нормалните хора (10 точки), как да накараме хората да не ходят на концерта на Мадона (1 точка);

- като се напишат задачите за деня, те се степенуват по важност и после се пристъпва  към изпълнението им;

- в края на деня, резултатите ще бъдат повече от положителни. Няма да се налага медиите да се месят в делата на църквата като превръщат разкола и скъпите коли в поредното зрелище. Няма да се налага и на църквата да се меси в работата на останалите - нека първо свърши своята, после да се занимава с Мадона.

Толкова е просто. А онези, които имат нужда от своите 15 минути слава и са готови да използват Мадона или всеки друг по-известен от тях, за да попаднат в медиите, нямат  място нито в СЕМ, нито в църквата, нито където и да било. Защото просто са смешни.

Някак е глупаво да излиза, че църквата си прави пиар на гърба на Мадона, след като винаги е било обратното. Разбира се, не и в България. Иначе оставаме с впечатление, че църквата е духовно безпомощна и уязвима, което е недопустимо, особено във времена, когато българското общество се нуждае от морално силна църква, интелигентни и духовно извисени водачи. Българският църковен организъм има пред себе си далеч по-важни неща за решаване, за да запази своята сила и цялост, отколкото Мадона и един концерт. 

Защото преди години, когато Мадона въобще нямаше да има и възможност да стъпи в България, църквата не скочи срещу комунистическия режим, който мачкаше свещеници наред, един след друг, и не само че не пускаше Мадона да пее, но не пускаше църквата да бъде църква. Когато тоталитарната държава смазваше де що има духовно начало и го превръщаше в продукт на своята изкривена действителност, трябваше да се завираме по таваните на къщи и апартаменти, белким хванем с примитивни радиоапарати Selena някоя песен на Мадона по Радио Люксембург. Някак не мога да разбера как така пловдивските свещеници не търсят сметка от тогавашната комунистическа партия затова че ги мачкаше, а търсят сметка от Мадона, затова че пее.

Останалото оставям  на вас. Надявам се да се видим в събота, на концерта на Мадона.
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=389311





Тагове:   Мадона,


Гласувай:
5



1. ka4ak - просто Мадона е явление,което си заслужава да се види,особенно като ти е дошло на крака!
22.08.2009 16:11
а на църквата след като редовно записват по -10 точки,може да добавят спокойно и още един минус!
цитирай
2. gor - Не обичам църквата, не харесвам Мадона
22.08.2009 19:47
Този шум просто не ме засяга... Неоправдан патос и от двете страни на спора. Нека цървата си гледа своята работа, а Мадона своята.
цитирай
3. sparhawk - Е точно тук
24.08.2009 12:11
gor не става, тъй като в култово писмо за 24 часа "дядо" Николай обяви, че специална цел са му именно онези, които не са в църквата. Той просто иска да забрани всичко, което не влиза в неговите представи за "морално" и затова е хубаво да му се казва да си наляга парцалите и да си гледа работата, а не да въвежда средновековни порядки в нашата светска държава иззад стъклата на подареното му от Георги Гергов БМВ /може да беше и Мерцедес, не съм сигурен/.
За справка, аз също не съм фен на Мадона. Но съм фен на Хари Потър например, когато угрижените дебили ме нападнаха с листовки против любимата ми книга. Затова съм солидарен с феновете на Мадона.
цитирай
4. gothic - Абсолютно става дума за пиар
25.08.2009 11:57
и то много нескопосан! Коментирах подобна тема тук с въпроса, защо БПЦ не реагира, когато тук свириха блек метъл групи, изповядващи сатанизъм (къде истински, къде имиджово, по-скоро второто) и кичещи се със сатанистки символи. И отговора е ясен - това са групи, не много познати на вуйчо Груйчо от Бъзън (примерно). Обаче Мадона си е друга работа, нали?
цитирай
5. tani4ka73 - Мадона им е в очите!
25.08.2009 15:52
А всички Малинки,Капинки,Цветинки и др. диви на попфолка не се забелязват.Църквата нямя нищо против "звездите" на чалгата да пеят по яйчници, имат против световна звезда.Типично българско - не виждаш гредата в своето око,докато гледаш тресчицата в чуждото.
цитирай
6. анонимен - До No5
26.08.2009 02:14
Е прочети какво означава КАБАЛА и ще разбереш защо църквата реагира отрицателно.Вярно е, че чалга певачките пропагандират само секс, изневери, пари и напукани от силикона цици, за което църквата неправилно мълчи, но пък чак гавра с разпятието и открити ритуали по посвещаване на други певици(с целувка в устата и сочене на пирамидата, по кято са слезли случайно на шахматния под) в еретични течения до сега друг едва ли е правил на концерти пред многохилядна публика.
цитирай
7. анонимен - подкрепям напълно 6
04.09.2009 13:39
Дори не разбирам защо е целият този шум около Мадона и Църквата. Начинът, по който Мадона се изявява, очевидно е в разрез с християнските ценности, оттам е логично, че всеки, който смята себе си за християнин, не е редно да поощрява подобно поведение и най-малкото, което може да направи е да не налива средства в нейният джоб. Последното, разбира се, се отнася не само до нея.
Та, така, недоумявам, наистина, защо разни хора, които незнайно защо са решили, че са християни, но нито се черкуват, нито спазват постите, нито нищо, изведнъж решават да са недоволни, че по повод на Мадона, Светия синод реши да им напомни, че се разграничава от подобни прояви. Никой не ви пречи да отидете на концерта на Мадона, ходете, но защо така упорито настоявате да сте християни?! След като се осмелявате да съдите църквата, значи се разграничавате от нея.
Направете си своя църква, издигнете в нея своите идоли Мадона или който е там и им служете, отдайте се на тотален хедонизъм, нима някой може да ви попречи?
"Устните на Мъдростта са затворени, освен за ушите на Разбирането"
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13053983
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930