Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2011 16:56 - Секретарят на флота на САЩ: Вълненията в Близкия изток изострят нуждата от алтернативни горива
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1510 Коментари: 0 Гласове:
1



Покачванията в цените на петрола, предизвикани от вълната от размирици в Близкия изток, правят очевидна нуждата въоръжените сили на САЩ да намалят зависимостта си от изкопаеми горива, каза секретарят на американския флот Рей Мейбъс, цитират от агенция Ройтерс.

Всеки 10 долара покачване в цената на барел петрол добавят над 300 милиона към годишните разходи на флота за гориво, каза Мейбъс, който е бивш губернатор на Мисисипи и посланик на САЩ в Саудитска Арабия по време на управлението на Бил Клинтън.

"Достатъчно е просто да четете заглавията в медиите всеки ден, за да разберете защо трябва да направим това," каза Мейбъс в интервю за Ройтерс. "Само ситуацията в Либия вдигна цените на петрола с повече от 7 долара за барел."

Американските фючърси със суров петрол се успокоиха малко в сряда в Токио, след като достигнаха най-високите си нива от две години и половина заради свързания с протестите спад в производството в Либия, който раздуха нови тревоги за глобалните доставки.

"Проблемът не е само с наличността на изкопаемите горива и с факта, че ги получаваме от потенциално или реално нестабилни региони, а също и в ценовите шокове, които могат да се породят от това," каза Мейбъс, който е автор на план за възстановяване на крайбрежието на Мексиканския залив след миналогодишния петролен разлив на компанията BP.

В проектобюджета на Пентагона за фискалната 2012 г., който беше изпратен в Конгреса миналата седмица, е заложена цена от 131 долара за барел. Днес суровият петрол на NYMEX за април поскъпна до 96,08 долара. Това е най-високата цена за който и да било близък месец от октомври 2008 насам.

Мейбъс каза, че флотът и морската пехота правят драматични промени в работата си, за да постигнат набелязаните от него амбициозни цели за пестене на енергия. Една от тях е до 2020 г. половината от енергията, консумирана от флота, да идва от източници извън изкопаемите горива.

Флотът консумира една трета от изкопаемите горива, които федералното правителство купува всяка година. Самото правителство пък е отговорно за едва около 2% от общата годишна консумация на САЩ.

Мейбъс съобщи, че една база на морската пехота в провинцията Хелманд в Афганистан е понижила енергийното си потребление с повече от 20% и е елиминирала над 300 кг. батерии чрез употребата на соларни панели и прилагането на други енергоспестяващи технологии.

Адаптирането на американската бойна техника към биогорива също би могло да се окаже важно предимство при продажбите й, каза Мейбъс, който е смятан от мнозина за водещ претендент за мястото на военния министър Робърт Гейтс, след като той се оттегли в пенсия по-късно тази година.

Миналата година флотът проведе свръхзвуков полет с изтребител Боинг Co F/A-18 на биогоривна смес.

Мейбъс каза, че е изтъкнал способността на този модел да се движи на биогориво по време на скорошна визита в Бразилия. Страната обмисля дали да се спре на Боинга или на някой от няколкото европейски модела, които се конкурират с него за новата й поръчка на изтребители.

Мейбъс съобщи още, че флотът е разработил хибридно електрическо задвижване за военния кораб "Мейкин Айлънд", с което могат да бъдат спестени до 250 милиона долара разходи за гориво за трийсетгодишния живот на плавателния съд. По думите му флотът си партнира с други федерални институции в за производството на биогориво и разработването на други алтернативни горива.

Флотът би могъл да играе важна роля в създаването на пазар за такави горива, като помогне за понижаването на цените им и по този начин ги направи по-привлекателни.

Намаляването на зависимостта на американските въоръжени сили от изкопаемите горива може да спаси и живота на военнослужещи, каза Мейбъс.

Миналата година той заяви пред Конгреса, че на всеки 24 конвоя с гориво към базите в Афганистан загива или бива ранен по един американски войник.



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13048113
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930