Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.05.2011 15:28 - Аню Ангелов: България е готова за участие в противоракетния щит на НАТО
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 923 Коментари: 0 Гласове:
2



Българската фрегата "Дръзки" няма да продължи участието си в рамките на операцията, която НАТО провежда в Либия. Това съобщи във Варна министърът на отбраната Аню Ангелов. Корабът ще се завърне в базата си в Бургас най-вероятно на 5 юни, уточни Ангелов, който днес участва в заседанието на комитета "Отбрана и сигурност" на парламентарната асамблея на НАТО , която се провежда в курорта "Златни пясъци".

"Причината мисията да не бъде удължена, както бе обявено при отплаването на "Дръзки" е нейната цена, каза министърът. Предварителните разчети показваха, че нашето участие в мисията на НАТО ще струва около 1,5 млн. лв, а тези пари не бяха предвидени в бюджета на отбраната".

По време на днешното заседание на комитета "Отбрана и сигурност" на НАТО беше представен и доклада на холандския представител в ПА на алианса Реймънд Кнопс, в който България беше посочена като алтернатива на Турция за разполагането на радар от общата система за противоракетната отбрана. "България е отворена към всякакви варианти за участие в щита", беше коментарът на Аню Ангелов. Разбира се, ако Румъния реши да разположи на своя територия прихващащи ракети, необходимостта да имаме същото въоръжение на наша земя ще отпадне. Готови сме обаче да обсъдим разполагане в България на други елементи от системата", каза още министърът на отбраната. По неговите думи в петък той е получил уверение от американски участници в сесията на ПА на НАТО, че подобни разговори ще започнат много скоро.

Припомням, че вчера, 28 май, заместник-министърът на отбраната Валентин Радев коментира пред 
Нова българска телевизия че подобна идея не е обсъждана, а за да се вземе решение за монтиране на системата, първо трябва да се обсъди на политическо ниво.

Утре във Варна се очаква да пристигне генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. Той ще говори пред пленарната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО и ще се срещне с премиера Бойко Борисов. В следобедните часове е предвидена среща на Расмусен с президента Георги Първанов в София.


Тагове:   НАТО,   военни,   радар,   ПРО,   радарен щит,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13050950
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930