Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.11.2011 15:31 - Посланици с досиета съдят МВнР заради връщането им в София
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 606 Коментари: 0 Гласове:
0



Четирима посланици, работили за бившата Държавна сигурност, съдят Министерството на външните работи заради връщането им в София. Това съобщи електронното издание Медиапул.

Външно министерство е дало своето становище и Върховния администритивен съд ще се произнесе, каза говорителят на министерството Весела Чернева.

Дела са завели посланикът в Швейцария и Лихтенщайн Атанас Павлов Велчев, посланикът в Гърция Андрей Караславов, посланикът в Белград Георги Димитров и посланикът в Холандия Златин Тръпков. Всички те са работили в администрацията на президента Георги Първанов.

Това са съобщили от министерството на въпрос на Медиапул колко от посланиците, огласени като сътрудници на ДС от Комисията по досиетата миналата година, са завели дела срещу министерството заради връщането им в София.

Външният министър Николай Младенов издаде заповеди за служебно пътуване до София на група посланици, по силата на които могат да бъдат държани в България до изтичане на мандата им или до назначаване на нови посланици. Младенов се реши на тази стъпка, след като след като президентът Георги Първанов отказа да се съобрази с решението на правителството и позицията на парламента и да подпише указите за отзоваването на 37 посланици, обявени като сътрудничили на ДС.

Атанас Велчев, който е бивш служител в отдел "Протокол" на президентството, обжалва пред Върховния административен съд уведомление от външния министър за прекратяване на служебното му правоотношение заради придобито право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, съобщава още електронното издание. В жалбата се твърди, че актът е незаконосъобразен, тъй като не отговаря на изискванията за неговата форма, както и че органът по назначаването няма права да прекратява пълномощията на посланик. Велчев беше огласен от комисията като агент с псевдонима Асенов. Той беше посланик в Берн от 2005 г. до 30.11.2010 г.

Бившият шеф на кабинета на президента Първанов и посланик в Атина- Андрей Караславов обжалва пред Върховния административен съд заповедта на министъра на външните работи за прекратяване на дългосрочната му командировка поради изтичане на задграничния мандат.

В жалбата се твърди, че актът противоречи на конституцията, съгласно която само президентът има право да освобождава от длъжност ръководителите на дипломатическите представителства. Със същите мотиви дела срещу МВнР са завели и бившите външнополитически секретари на президента Георги Димитров (посланик в Белград) и Златин Тръпков (Хага).


Тагове:   дело,   МВнР,   съд,   външно,   посланици,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13053421
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930