Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2011 17:28 - Вълна от напускащи контраразузнаването и черни прогнози за бъдещето на службата
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 377 Коментари: 0 Гласове:
0



Опозицията в парламента остро се противопостави на намаляването от 20 на 15 на заплатите, които се изплащат при пенсиониране в ДАНС, но управляващите събраха необходимите гласове в пленарна зала и окончателно приеха предложението, представено като антикризисна мярка.

Предложението бе прието със 73 гласа "за", 32 "против", а трима депутати гласуваха "въздържал се".

Намаляването на броя на заплатите бе възприето само за цивилното контраразузнаване, като промяната не засегна военното министерство и МВР.

Промяната в Закона за държавната агенция "Национална сигурност" предвижда при прекратяване на служебното правоотношение на държавните служители в ДАНС да се изплаща еднократно парично обезщетение в размер на 75 на сто от брутното месечно възнаграждение за всяка прослужена година, но не повече от 15.

Йордан Бакалов от Синята коалиция съобщи, че към момента има 300 подадени молби за напускане от служители на агенцията, заради непрекъснатото орязване на средствата й. Лидерът на ДСБ Иван Костов коментира от своя страна, че службата има задача да предупреждава за рисковете пред държавата, но това не може да стане, ако няма нормално финансиране.

"Разбира се, че имате основание да кажете, че заплатите в ДАНС стартираха като по-високи от другите системи. Да, имате това основание. Дайте да седнем да го видим обаче. Знаете ли какво се е случило в момента в ДАНС? Сами си орязаха заплатите, хората са съвестни там, те са подходили по правилния начин, усещат при какви условия са поставени и не жертват работата. Първото нещо, което пожертваха бяха собствените заплати, те заслужават да бъдат поздравени. Хайде сега, прас, с бюджета това нещо, което те направиха доброволно, да им го махнем. Това на какво прилича", посочи Костов.

От БСП и ДПС посочиха, че е неразбираемо защо се намаляват средствата на службата при положение, че тя е една от малкото институции, които са се реформирали през последните години.

Според Камен Костадинов /ДПС/ съкращението в бюджета на агенцията две години е над 40 процента.

"Проблемът наистина е сериозен. Ние слушаме от министър Дянков, че той дава пари срещу реформи – нещо, което подкрепям. Очакваме една структура, която се е реформирала, да не бъде наказана, че се е реформирала. За разлика от много други системи, които правят публични разходи, и тепърва трябва да бъдат реформирани, ДАНС извърши тази реформа и аз не виждам защо тя трябва да бъде наказана за това", заяви Костадинов.

Той добави, че служителите на службата за разлика от други не си позволяват да "пушат" и да протестират срещу орязването на парите им.

"Вкарването на един различен подход в службите за национална сигурност, като това да си запазим обезщетенията от 20 заплати в МВР, и в Българската армия и същевременно - да ги намалим на 15 в ДАНС, създаде една разделителна линия, която не е добра в никой случай в отношенията между тези служби", заяви Костадинов.

Според депутатът от БСП Румен Петков правителството нанася тежък удар на сектора за сигурност.

"Бюджетът на ДАНС е намален с 43%, бюджетът на външното разузнаване е намален с почти толкова проценти. Нямаме други сектори, в които да са нанасяни такива удари", каза Петков.

"Какво очакваме, че ще направят служителите на ДАНС като избор с намалени и намаляващи заплати? Да останат унижени да работят за държавата, за която са дали голяма част от живота си, да останат на улицата, или да отидат от другата страна на барикадата", каза още Петков.

Лидерът на РЗС Яне Янев от своя страна посочи, че е нормално да се намали бюджетът на ДАНС, след като са й били отнети част от правомощията през последните години.

"ДАНС за 2008 г., 2009 г., 2010 г. и 2011 г. е похарчила 425 млн. лв. от създаването си до днес. Ако тези близо 500 млн. лв. бяха отделени от националния бюджет за съфинансиране и усвояване на средства от европейските програми в държавата щяха да влязат поне 2 млрд. лв. от европейски проекти. Какво конкретно е направено с тези пари - нека каже някой от ДАНС?", заяви Янев.

Емил Василев от РЗС пък обяви, че ДАНС трябва да се закрие.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13052661
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930